You are here

Με δέλεαρ προσφορών ανοίγουν τα ξενοδοχεία

12/05/2021 07:19

Με δέλεαρ τις προσφορές και ειδικές τιμές, σημαντικός αριθμός ξενοδοχειακών μονάδων φουλάρει τις μηχανές του, ευελπιστώντας να προσελκύσει επισκέπτες από την εγχώρια αγορά. Μέρος του δέλεαρ αποτελούν οι επιχορηγημένες τιμές στη βάση του σχεδίου ενίσχυσης εγχώριου τουρισμού του υφυπουργείου Τουρισμού.

Το πρώτο μεγάλο τεστ για τη ξενοδοχειακή βιομηχανία συμπίπτει με την εφαρμογή του Safe-Pass και άλλων πρακτικών που εφαρμόζονται στο πλαίσιο των μέτρων αναχαίτισης της πανδημίας.

Μιλώντας στη StockWatch, ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, είπε ότι δεν είναι ακόμη γνωστό το πώς θα διενεργείται ο έλεγχος για το Safe-Pass, πέραν του ότι ο ρόλος αυτός έχει ανατεθεί στην αστυνομία.

Τόνισε ότι «χρειάζεται πολύ καλή θέληση από όλους για να λειτουργήσουμε μέσα σε ένα πολιτισμένο πλαίσιο και με γνώμονα τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα».

Έξω από πράσινες λίστες λόγω πολλών τεστ

Αγκάθι για τους ξενοδόχους φαίνεται ότι αποτελεί η διενέργεια μεγάλου αριθμού rapid test από τα οποία προκύπτει αυξημένος αριθμός κρουσμάτων, ενώ το ποσοστό θετικότητας της Κύπρου είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.

«Οι διάφορες χώρες κατηγοριοποιούν την Κύπρο στην κόκκινη και πορτοκαλί ομάδα, λόγω του μεγάλου αριθμού των κρουσμάτων, επεσήμανε ο κ. Ρουσουνίδης.

«Εάν περιοριζόταν αυτός ο υπερβολικός αριθμός των rapid test, η Κύπρος θα ήταν στην πράσινη κατηγορία από τη Βρετανία, που είναι η κύρια αγορά μας και στο αεροδρόμιο της Λάρνακας θα είχαμε 30 πτήσεις την ημέρα μόνο από τη Βρετανία. Διότι μπορεί εμείς να δεχόμαστε ελεύθερα όσους τουρίστες έχουν εμβολιασθεί, θα έχουν όμως πρόβλημα όταν επιστρέψουν στη χώρα τους», είπε.

Σχετικές είναι οι αντιδράσεις που εκφράζουν παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας στο Ην. Βασίλειο, που ζητούν διαφοροποιήσεις στην πράσινη ταξιδιωτική λίστα του Λονδίνου, επικαλούμενοι στοιχεία με βάση τα οποία, οι αφίξεις από την Ευρώπη δε συνιστούν σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στο διάστημα 26 Μαρτίου με 22 Απριλίου, ένα πολύ χαμηλό ποσοστό λιγότερων από τρεις εκ των 591 ταξιδιωτών από την Κύπρο, βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Σχετικά με την άρση της απαγόρευσης που ίσχυε για διανυκτερεύσεις κατοίκων Κύπρου σε τουριστικά καταλύματα, ο κ. Ρουσουνίδης είπε ότι αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για τους ξενοδόχους να ανοίξουν τις μονάδες τους και να αξιοποιήσουν το σχέδιο του υφυπουργείου Τουρισμού.

Σε αναμονή για ξεκλείδωμα τουριστικών αγορών

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Θάνος Μιχαηλίδης, δήλωσε στη StockWatch, ότι μέχρι την 17η Μαΐου θα είναι ανοικτά 12 ξενοδοχεία στην Πάφο. Μέχρι τα τέλη του μήνα θα επαναλειτουργήσει το ένα τρίτο των ξενοδοχείων, δηλαδή 34 ξενοδοχεία από σύνολο 103, προσφέροντας στην αγορά 12,500 κλίνες από σύνολο 28,378.

Ο κ. Μιχαηλίδης, χαρακτήρισε θετική εξέλιξη το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς σημειώνοντας ότι «τα ξενοδοχεία θα αρχίσουν να επαναλειτουργούν σταδιακά έστω και με πολύ χαμηλές πληρότητες». Πρόσθεσε ότι επενδύουν στον επόμενο μήνα όταν θα ανοίξει η αγορά από το Ηνωμένο Βασίλειο «που είναι η πιο σημαντική αγορά για εμάς», όπως είπε.

Όσον αφορά κρατήσεις από κατοίκους Κύπρου είπε ότι «υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, αλλά επειδή οι Κύπριοι είναι της τελευταίας στιγμής, για την ώρα είναι πολύ περιορισμένος ο αριθμός των κρατήσεων».

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, η τουριστική σεζόν θα ξεκλειδώσει μόνο εάν οι διάφορες χώρες και ειδικά η Βρετανία και η Ρωσία που είναι οι κύριες αγορές της Κύπρου, κατατάξουν την Κύπρο στην πράσινη κατηγορία.

Υπέδειξε ότι «η Βρετανία έχει την Κύπρο στην πορτοκαλί κατηγορία συνεπώς από τις 17 Μαΐου που ανοίγει η Βρετανία για τουρισμό, η προσέλευση προς την Κύπρο θα είναι μειωμένη», επειδή επιστρέφοντας στη Βρετανία, οι πολίτες θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ και να τεθούν σε αυτοπεριορισμό 14 ημέρες.

Εκστρατεία για εγχώριο τουρισμό

Ο πρόεδρος του τοπικού συνδέσμου ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου Δώρος Τάκας, ανέφερε στη StockWatch, ότι σε Αγία Νάπα και Πρωταρά άνοιξαν 20 ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ μέχρι τις 17 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν συνολικά 35 μονάδες. Από τα μέσα Ιουνίου και μετά, θα επαναλειτουργήσει το 80% των ξενοδοχειακών μονάδων και καταλυμάτων.

Σημείωσε ότι οι ξενοδόχοι προετοιμάζουν μια εκστρατεία για προώθηση της περιοχής στην εγχώρια αγορά με πολύ καλές και δελεαστικές τιμές και προσφορές.

Πρόσθεσε ότι η τουριστική σεζόν εξαρτάται από την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι «εάν δεν πρασινίσει η Κύπρος σε Βρετανία, Ρωσία και Σκανδιναβικές χώρες δεν θα δούμε αυξημένη ροή τουριστών».

Πάντως, όπως είπε, αυτή τη στιγμή η περιοχή έχει μόνο ρώσους τουρίστες.

Διεκδικεί μερίδιο εγχώριου τουρισμού η Λάρνακα

Ρώσους τουρίστες έχει και η Λάρνακα σύμφωνα με την πρόεδρο του τοπικού συνδέσμου ξενοδόχων Ιωάννα Φλωρεντιάδου.

Η κ. Φλωρεντιάδου, είπε ότι επαναλειτούργησαν τέσσερα μεγάλα ξενοδοχεία προς την παραλία της Ορόκλινης, 2 μέσα στην πόλη και αρκετές μικρές μονάδες πέριξ του κέντρου της πόλης.

Διευκρίνισε ότι η παρουσία ρώσων τουριστών ήταν μέσα στο πλαίσιο του 15νθήμερου των διακοπών τους και τώρα φεύγουν.

Σχολιάζοντας την άρση της απαγόρευσης που ίσχυε για διανυκτερεύσεις κατοίκων Κύπρου σε τουριστικά καταλύματα είπε ότι οι ξενοδόχοι της Λάρνακας θα διεκδικήσουν μερίδιο από την εγχώρια αγορά προσφέροντας χαμηλά τουριστικά πακέτα.

«Στόχος μας είναι η μικρή απόσταση από τη Λευκωσία να μην αποτελεί πλέον ανασταλτικό παράγοντα για τη Λάρνακα ως προορισμό και για εσωτερικό τουρισμό», σημείωσε η κ. Φλωρεντιάδου.

Της Ηρώς Ευθυμίου