You are here

Με ταχύτερα βήματα το Στρατηγικό Σχέδιο για το Τουρισμό

27/09/2002 13:04
«Η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε με γρήγορα βήματα στην υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου παρακολουθώντας την πρόοδο συστηματικά και σε τακτά χρονικά διαστήματα». Αυτό τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Ρολάνδης, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα ο ΚΟΤ με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, σημειώνοντας παράλληλα τη μεγάλη προσφορά του ΚΟΤ στην ετοιμασία του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Τουρισμό που μαζί με τον «Δωδεκάλογο» στοχεύουν στην καθιέρωση της Κύπρου σε τουριστικό προορισμό που προσφέρει πλούσια και πολυδιάστατη εμπειρία.

Το μήνυμα της φετινής παγκόσμιας ημέρας τουρισμού είναι «Οικοτουρισμός: το κλειδί προς την αειφόρο ανάπτυξη». Το φυσικό περιβάλλον είναι ένας από τους πολυτιμότερους πόρους για τον κυπριακό τουρισμό, αλλά και για την ποιότητα ζωής. Η εργασία που έχει γίνει στα πλαίσια της εναρμόνισης με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο θα συμβάλει ουσιαστικά προς την κατεύθυνση της προστασίας φυσικών πόρων και οικοσυστημάτων.

Ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, σημείωσε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια και μέχρι τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, οι αφίξεις τουριστών στη Κύπρο αυξήθηκαν κατά 29% και τα έσοδα κατά 51,5%, υποστηρίζοντας ότι «είναι σαφές πως αν δεν διαδραματίζοντο τα γεγονότα ο τουρισμός πέρυσι θα ξεπερνούσε τα 2.8 εκ. σε αφίξεις και θα έφθανε τα £1,4 δις σε έσοδα».

Απορρίπτοντας τις επικρίσεις που διατυπώνονται από κόμματα της αντιπολίτευσης, ο αρμόδιος για τον τουρισμό υπουργός, υποστηρίζει ότι η Κυβέρνηση έκαμε ότι μπορούσε να μειώσει τις επιπτώσεις, συμπληρώνοντας ότι τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης για τον τουρισμό που λήφθηκαν περιόρισαν σε μεγάλο βαθμό χειρότερες εξελίξεις και πιο αρνητικά αποτελέσματα για τον τουρισμό. Ωστόσο, σημείωσε ότι ο οξύς ανταγωνισμός, κυρίως από προορισμούς που προσφέρονται σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις δικές μας, προβληματίζει ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι συνέπειες των τραγικών γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου είναι ακόμα έντονες και οι οικονομίες πολλών Ευρωπαϊκών χωρών βρίσκονται σε στάδιο μηδενικής ανάπτυξης.

Καταλήγοντας ο κ. Ρολάνδης ανέφερε ότι την τρέχουσα χρονιά, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία και ενδείξεις, η μείωση του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο θα κυμανθεί ίσως γύρω στο 12,5%. Από πλευράς, εσόδων, φαίνεται ότι η μείωση φέτος θα είναι μεταξύ 5% - 7%.

Του Κυριάκου Κυριακίδη