You are here

Μεγάλες αλλαγές στα ταξίδια κυπρίων

11/07/2019 06:20

Μεγάλες αλλαγές συντελούνται τα τελευταία χρόνια στην ταξιδιωτική συμπεριφορά των κυπρίων, αντανακλώντας τις διαφοροποιήσεις στα αεροπορικά ναύλα και συνδέσεις αλλά και στη διείσδυση στην εγχώρια αγορά νέων σημαντικών προορισμών.

Η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας από το 2015 και εντεύθεν συνέβαλε στη σημαντική αύξηση της ταξιδιωτικής κίνησης και τη διάθεση των κυπρίων για εξόδους και βόλτες εκτός του παραδοσιακού χώρου τους.

Σχεδόν όλους τους μήνες του έτους, οι κύπριοι φτιάχνουν βαλίτσες για ταξίδια προς το εξωτερικό, είτε για αναψυχής, είτε για επαγγελματικούς λόγους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Top Kinisis Ντίνος Κάκκουρας αναφέρει ότι υπάρχει μια γενική αύξηση στα ταξίδια των μονίμων κατοίκων Κύπρου τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα ταξίδια των κυπρίων στο εξωτερικό καταγράφουν ετήσια αύξηση 13,6% τους πρώτους πέντε μήνες του 2019.

Η αύξηση σε σχέση με το 2016 είναι πέραν του 30%.

Δημοφιλέστερος προορισμός των κυπρίων παραμένει η Ελλάδα που καταγράφει ωστόσο μειώσεις τα τελευταία χρόνια λόγω των αυξημένων τιμών όπως επισημαίνει η διευθύντρια της Honeywell Travel Μαίρη Σπύρου.

Τα ταξίδια προς την Ελλάδα ανέρχονται στις 180 χιλ. παρουσιάζοντας ετήσια πτώση 6,7%. Σε σχέση με το πεντάμηνο του 2017 η μείωση ανέρχεται στο 7,2%.

Δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός των κυπρίων είναι το Ηνωμένο Βασίλειο με 88 χιλ. το πεντάμηνο του 2019 και ετήσια αύξηση 7,65%.  Η κ. Σπύρου επισημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει σταθερό με λίγη αύξηση λόγω των δεσμών αλλά και των πολλών διαθέσιμων πτήσεων σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Στους δημοφιλείς προορισμούς ακολουθεί η Ρωσία με εντυπωσιακή αύξηση 59,3% το φετινό πεντάμηνο φθάνοντας τις 38,5 χιλ.

Ερωτηθείς για τη μεγάλη αύξηση που σημειώνεται στα ταξίδια προς τη Ρωσία, ο κ. Κάκκουρας αναφέρει ότι στα στατιστικά στοιχεία αφορούν τους μόνιμους κατοίκους Κύπρου.

«Σε αυτά περιλαμβάνονται και αρκετοί ρώσοι που είναι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου αλλά ταξιδεύουν συχνά στη Ρωσία», αναφέρει. 

Η κ. Σπύρου σημειώνει ότι στην αύξηση προς τη Ρωσία συντείνουν και οι απευθείας πτήσεις  και οι καλές τιμές εισιτηρίων. «Επίσης είναι ένας δημοφιλής προορισμός με όλο και περισσότερους κύπριους να έχουν δεσμούς με τη χώρα αυτή», συμπληρώνει.

Όσον αφορά τα ταξίδια των κυπρίων προς τη Βουλγαρία φθάνουν τις 20,4 χιλ., στη Ρουμανία τις 19,5 χιλ. και τη Γερμανία τις 19,3 χιλ.

Η κ. Σπύρου σημειώνει ότι τα ταξίδια προς τη Γερμανία είναι αυξημένα εξαιτίας των απευθείας πτήσεων σε κάποιες πόλεις όπως το Μόναχο και η Φρανκφούρτη. Επίσης, «η Βουλγαρία παρουσιάζει αύξηση λόγω των φθηνών ναύλων των πολλών πτήσεων και γενικά είναι ένας όμορφος, οικονομικός προορισμός».

Φτωχός συγγενής των ταξιδιωτικών προτιμήσεων των κυπρίων φαίνεται να είναι η Γαλλία, παρά τους στενούς δεσμούς που υπάρχουν γενικότερα με τη χώρα.  Τον τελευταίο χρόνο κάτι φαίνεται να αλλάζει αν και οι αριθμοί παραμένουν μικροί και ευμετάβλητοι.

Τα ταξίδια στη Γαλλία ανέρχονται στις 7,2 χιλ. σημειώνοντας μεγάλη ετήσια αύξηση 25%.

«Η Γαλλία είναι καλύτερη από πέρσι γιατί πέρσι δυστυχώς, τα ταξίδια στη χώρα αυτή είχαν επηρεαστεί πολύ από το τις τρομοκρατικές επιθέσεις», αναφέρει η κ. Σπύρου.

Της Γεωργίας Χαννή