You are here

Μεγάλη αβεβαιότητα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία

09/10/2019 06:55

Μεγάλη αβεβαιότητα επικρατεί στον ξενοδοχειακό κλάδο λίγες βδομάδες μετά τη χρεοκοπία της Thomas Cook, διότι εκτός από τα χρέη ύψους €40 εκ. που αφήνει στους ξενοδόχους, το εγχείρημα για διαχείριση του προβλήματος το υπόλοιπο του 2019 και, κυρίως, το 2020, αποδεικνύεται πολύ δύσκολο.

«Αμέσως μετά το πρώτο σοκ από τη χρεοκοπία της Thomas Cook, ξεκινήσαμε επαφές με καινούργιες και υφιστάμενες βρετανικές εταιρείες αλλά και με άλλες νέες αγορές σε μια προσπάθεια να καλύψουμε το κενό, εντούτοις μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό», δήλωσε στη StockWatch ο πρόεδρος του παγκύπριου συνδέσμου ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ)  Χάρης Λοϊζίδης.

Σημείωσε ότι η χρεοκοπία της Thomas Cook αφήνει δύο ανοικτές πληγές στους κύπριους ξενοδόχους. Η μια είναι τα λεφτά που θα χαθούν μέσα σε μια νύκτα διότι θα διαγραφούν όλα τα χρωστούμενα προς τους ξενοδόχους και η δεύτερη πληγή και η πιο ουσιαστική είναι η διαχείριση της κατάστασης για τα έτη 2020- 2021.

«Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, πως θα αναπληρωθεί το κενό που αφήνει πίσω του αυτός ο μεγάλος οργανισμός ο οποίος μετέφερε 250.000 τουρίστες το χρόνο στην Κύπρο.  Δυστυχώς δεν μπορεί εύκολα να αναπληρωθεί αυτό το κενό».

Πρόσθεσε ότι «τα μηνύματα για τη χειμερινή περίοδο δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά αφού δεν υπάρχει λόγος να παραμείνουν ανοικτά τα ξενοδοχεία που έχουν επηρεαστεί».

Χαρακτήρισε παρήγορο το ότι η Σκανδιναβική θυγατρική ξόφλησε χθες προς τους  ξενοδόχους το υπόλοιπο ποσό για το μήνα Ιούλιο αν και ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο εάν θα συνεχίσει να πετά τη νέα σεζόν ή αν θα πωληθεί ή αλλάξει χέρια. Σχετικά με τη ρωσική αγορά εξήγησε ότι η πώληση της Biblio Globus προς την ThomasCook δεν έγινε ποτέ, ήταν μια συμφωνία επί χάρτου, ουδέποτε υλοποιήθηκε επί εδάφους, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το κλειδί η απεξάρτηση από τους μεγάλους

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Θάνο Μιχαηλίδη, το κλειδί για τους ξενοδόχους είναι να συνάψουν συμφωνίες με νέες εταιρείες και νέες αγορές για να μειωθεί η συνεχής εξάρτηση τόσο από τις πολύ μεγάλες εταιρείες όσο και από μια μόνο αγορά (Βρετανική) ώστε να εκλείψει το ρίσκο της υπερεξάρτησης.

Τόνισε ότι η νέα σεζόν θα είναι πολύ χειρότερη από τη φετινή αν δεν βρεθούν άλλες εταιρείες που θα αναπληρώσουν το μερίδιο που χάθηκε.

Απαισιόδοξος παρουσιάστηκε και για τη χειμερινή περίοδο λέγοντας ότι είναι αδύνατο να αναπληρωθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα το κενό ώστε να μιλάμε για χειμερινό τουρισμό.

Οι ξενοδόχοι χάνουν τα χρωστούμενα

Την ανησυχία του εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Δώρος Τάκας τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να αναπληρώνεται το κενό από τη βρετανική αγορά υπενθυμίζοντας ότι επίκειται και το Brexit με άγνωστες τις συνέπειες που θα επιφέρει στον κυπριακό τουρισμό για το 2020.

Ο κ. Τάκας, ανέφερε ότι η ζημιά που αφήνει πίσω της η χρεοκοπία της Thomas Cook  έχει τρεις πτυχές.

Τα χρέη προς τους ξενοδόχους που δεν θα πληρωθούν διότι πρώτα θα πρέπει να γίνει εκκαθάριση της εταιρείας, να πληρωθούν όλοι και αν περισσέψουν χρήματα θα πληρωθούν οι ξενοδόχοι.

Ύστερα είναι η προσπάθεια που καταβάλλεται για να μειωθεί η ζημιά για το 2019 απευθυνόμενοι σε άλλες αγορές για να καλύψουμε έστω και ένα μικρό κομμάτι του κενού και η τρίτη πτυχή είναι να ενθαρρυνθούν άλλοι μεγάλοι οργανισμοί να αυξήσουν το πρόγραμμα τους προς την Κύπρο για το 2020 υπό την προϋπόθεση να παραμείνουν και οι σκανδιναβοί.

Της Ηρώς Ευθυμίου