You are here

Μεγαλώνει η βουτιά στα τουριστικά έσοδα

30/07/2021 12:58

Νέα μεγάλη μείωση κατέγραψαν τα τουριστικά έσοδα τόσο τον Μάιο, όσο και το πρώτο πεντάμηνο του έτους, υποχωρώντας σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με το 2019, που ο τουριστικός κλάδος λειτουργούσε υπό κανονικές συνθήκες.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2021 τα έσοδα από τον τουρισμό, τα οποία παρουσιάζει το StatWatch, υπολογίζονται σε €123,0 εκ. σε σύγκριση με €115,3 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2020,

Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, σημειώθηκε αύξηση 6,7%, ενώ καταγράφηκε μείωση 81,2% σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2019 (€652,8 εκ.).

Σε ότι αφορά τον Μάιο, μετά και το άνοιγμα των κυπριακών αεροδρομίων για το 2021, τα έσοδα έφτασαν στα €76,7 εκατ. σε σύγκριση με μηδενικά έσοδα που καταγράφηκαν κατά τον Μάιο 2020, περίοδο κατά την οποία είχαν εφαρμοστεί στην Κύπρο τα μέτρα ανάσχεσης της εξάπλωσης της πανδημίας κορωνοϊού (COVID-19).

Με βάση τα συγκεκριμένα μέτρα, υπήρξε απαγόρευση εισόδου στη Δημοκρατία διαφόρων κατηγοριών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων και των τουριστών.

Σε σύγκριση με τα έσοδα από τον τουρισμό για τον Μάιο 2019 (€277,6 εκ.), παρατηρήθηκε μείωση 72,4%.

Οι αποφάσεις της Βρετανίας που επιτρέπουν πλέον τις αφίξεις προς την Κύπρο χωρίς υποχρέωση παραμονής σε καραντίνα κατά την επιστροφή και η προτίμηση που δείχνουν οι Ρώσοι στην Κύπρο, λόγω και των απλούστερων διαδικασιών που διέπουν τα ταξίδια τους προς το νησί, δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία ανάμεσα στους φορείς του κλάδου για την πορεία του δεύτερου εξαμήνου του έτους.

Επιβαρυντικό παράγοντα αποτελεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, η οποία ωστόσο, μετά από την ραγδαία επιδείνωση των προηγούμενων εβδομάδων, δείχνει να βελτιώνεται σταδιακά, καθώς ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων έχει υποχωρήσει κάτω από τα 1000.

Οι επόμενοι μήνες αναμένεται ότι θα αντανακλούν επίσης, τα δεδομένα μετά την χρήση του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, που άρχισε να εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου, επιτρέποντας τα ελεύθερα ταξίδια, καθώς και την εφαρμογή του σχεδίου επιχορηγημένων τιμών διαμονής σε ξενοδοχεία.

Της Μαρίας Χαμπή