You are here

Μειωμένες οι προκρατήσεις Απριλίου - Μαίου

05/02/2002 15:46
Κατά 65% και 42% αντίστοιχα

Μειωμένη κατά 35% παρουσιάζεται ως προς την περσινή καλοκαιρινή περίοδο η τουριστική κίνηση από την Αγγλία, ενώ από τα μέχρι τώρα στοιχεία του ΚΟΤ, φαίνεται ότι η μείωση των προκρατήσεων είναι 65% για τον Απρίλιο και 42% για το Μάιο. Τα στοιχεία αυτά αναφέρθηκαν στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης για την παράταση της κατάργησης του επιβατικού τέλους και των τελών προσγείωσης αεροπλάνων ούτως ώστε να περιλαμβάνει και τον Μάιο.

Σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το πρόβλημα των μειωμένων κρατήσεων ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, η κοινοβουλευτική επιτροπή Συγκοινωνιών συναίνεσε στην παραπομπή προς την Ολομέλεια της Βουλής της σχετικής πρότασης. Επισημαίνεται, ότι οι απώλειες για το κράτος σε περίπτωση υιοθέτησης της πρότασης ανέρχονται, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, στα £5.3 εκατ. Αναλυτικά για το μήνα Μάιο από την κατάργηση του επιβατικού τέλους οι απώλειες υπολογίζονται σε £2.5 εκατ. και £500.000 από τα τέλη προσγείωσης, ενώ για τον Απρίλιο, τα ποσά υπολογίζονται σε £1.9 εκατ. και £400.000, αντίστοιχα.

Ο γενικός Διευθυντής του υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Σωτήρης Σωτηρίου, διευκρίνισε ότι δεν είναι πρόθεση του Υπουργείου και της κυβέρνησης η συνέχιση των μέτρων αυτών, αλλά ζητήθηκε η προώθησή τους για τους δύο αυτούς μήνες, προκειμένου να δοθεί ένα πρόσθετο κίνητρο στους ταξιδιωτικούς πράκτορες και τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό για να προσφέρουν πιο ελκυστικά πακέτα διακοπών στους ξένους περιηγητές, προσελκύοντας όσο το δυνατό περισσότερους στην Κύπρο.

Εκτός από την Κύπρο, είπε ο κ. Σωτηρίου, και άλλες χώρες της περιοχής μας και της Ευρώπης γενικότερα, που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα έχουν λάβει έκτακτα μέτρα, αναφέροντας την Αίγυπτο, η οποία όπως είπε, χορηγεί 140 ευρώ σε κάθε περιηγητή, ενέργεια που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του τουρισμού στη χώρα αυτή κατά 35%.

Σε ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής Νίκου Πιττοκοπίτη για τον επιθυμητό αριθμό τουριστών, ο κ. Σωτηρίου έκανε λόγο για «τέσσερα εκατομμύρια» τουρίστες. Αργότερα σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο κ. Πιττοκοπίτης ανέφερε ότι οι βουλευτές μέλη της επιτροπής ενέκριναν το σχετικό αίτημα αφού, πείσθηκαν «ότι θα είναι μια ένεση για την τουριστική βιομηχανία σε μια προσπάθεια ξεπεραστεί το πρόβλημα των μειωμένων κρατήσεων ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, σε σύγκριση με τα περσινά δεδομένα».