You are here

Μένουν με τους ντόπιους τα ξενοδοχεία τον Ιούλιο

01/07/2020 07:22

Στις δεκάδες χιλιάδες κύπριους που θα προτιμήσουν να περάσουν τις διακοπές τους στην Κύπρο αντί στο εξωτερικό εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι ξενοδόχοι, καθώς η αβεβαιότητα που υπάρχει για την πορεία της πανδημίας διεθνώς, περιορίζει σημαντικά τις προσδοκίες που είχαν για ροή τουριστών αυτό το μήνα από μεγάλες ευρωπαϊκές τουριστικές αγορές.

Η ρευστή κατάσταση που υπάρχει διεθνώς σε σχέση με την πανδημία διαφαίνεται από την αύξηση των κρουσμάτων σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας, την παράταση της απαγόρευσης ταξιδιών από τη Βρετανία και τις ακυρώσεις πτήσεων τουριστών προς την Ελλάδα, αλλά και την ανησυχητική κατάσταση που εκτυλίσσεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η συνεχώς μεταβαλλόμενη κατάσταση οξύνει το δίλημμα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες ξενοδόχοι για επαναλειτουργία των ξενοδοχείων τους αλλά και για τις τιμολογήσεις που προσφέρουν, πως όπως έγραψε χθες η StockWatch, παραμένουν υψηλές για τη συντριπτική πλειοψηφία των επίδοξων εγχώριων τουριστών.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ ΦιλόκυπροςΡουσουνίδης, δήλωσε στη StockWatch ότι «από ότι φαίνεται οι ξενοδόχοι και τον Ιούλιο θα στηριχθούν στον εσωτερικό τουρισμό γι’ αυτό ήδη κάθε εβδομάδα αναπροσαρμόζουν τις τιμές τους προς τα κάτω, με εκπτώσεις μέχρι και 50% σε σχέση με πέρσι».

Σημείωσε ότι «ο στόχος είναι να περάσουμε το μήνυμα προς την εγχώρια αγορά ότι φέτος μένουμε Κύπρο για ασφαλείς διακοπές».

Σύμφωνα με τον κ. Ρουσουνίδη, τα νούμερα για τον εισερχόμενο τουρισμό συνεχίζουν να είναι απογοητευτικά παρά τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλονται από μέρους του υφυπουργείου τουρισμού.

«Ο σύνδεσμος ξενοδόχων θέτει την ερώτηση του ενός εκατομμυρίου, δηλαδή θα πεισθεί ο τουρίστας να μπει στο αεροσκάφος και να ταξιδέψει σε μια άλλη χώρα υπό το φόβο της πανδημίας; Η απάντηση για την ώρα είναι ότι δεν μπορεί να πεισθεί εύκολα να ταξιδέψει σε καμία χώρα, ούτε και στην Κύπρο, παρά τα εγκωμιάστηκα σχόλια που έχει αποσπάσει λόγω της πολύ καλής διαχείρισης της κρίσης».

Όσον αφορά το Σαββατοκύριακο είπε ότι η εικόνα που επικράτησε στην ξενοδοχειακή βιομηχανία ήταν μία από τα ίδια, με τις πληρότητες σε κάποια από τα περίπου 40 ξενοδοχεία που επαναλειτούργησαν να ανέρχονται μέχρι και το 60% και σε κάποια να κυμαίνονται στο 20% μόνο για το Σάββατο διότι από την Κυριακή μέχρι και την Παρασκευή οι πληρότητες είναι σχεδόν μηδενικές, επεσήμανε.

Σχολιάζοντας τα σκαμπανεβάσματα της Γερμανίας στην κρίση του κορωνοϊού, είπε ότι πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη αγορά στην οποία θα πρέπει να επενδύσει το υφυπουργείο τουρισμού για το 2021 διότι φέτος μάλλον η χρονιά έχει χαθεί.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι θα πρέπει να ανακοινωθούν ημερομηνίες ορόσημο ανοίγματος της Βρετανίας και των Σκανδιναβικών χωρών ώστε να αρχίσουν οι τουριστικοί πράκτορες και οι ξενοδόχοι να προετοιμάζονται για να μπορέσουν να πουλήσουν τα πακέτα τους προς την Κύπρο.

«Εάν ένας τουριστικός πράκτορας δεν γνωρίζει πότε θα του επιτραπεί η είσοδος, δεν θα αναζητήσει να αγοράσει πακέτο για την Κύπρο. Η Ελλάδα και η Ισπανία που έχουν ήδη ανακοινώσει ημερομηνία άρχισαν ήδη να κλείνουν τουριστικά πακέτα», επεσήμανε.

Να πειστούν οι κύπριοι

Τη θέση ότι μπορεί φέτος να πεισθούν οι κύπριοι να κάνουν διακοπές στην Κύπρο εξέφρασε και ο σύμβουλος του συνδέσμου τουριστικών επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), Άγγελος Λοΐζου, λέγοντας ότι θα μπορούσαμε να κρατήσουμε μέχρι και το 50% των κυπρίων από τις 300 χιλ. που κάθε χρόνο ταξιδεύει στο εξωτερικό.

Όταν δηλώνουν συνολικά 110 ξενοδοχεία ότι θα ανοίξουν τον Ιούλιο, ο αριθμός αυτός είναι πολύ χαμηλός σε σχέση με τις 880 ξενοδοχειακές μονάδες που υπάρχουν σε όλες τις πόλεις, προσθέτοντας ότι ένας μεγάλος αριθμός ξενοδόχων θα προβληματιστεί τελικά κατά πόσο θα ανοίξει εάν δεν υπάρχει σημαντική ροή τουριστών, διότι η λειτουργία του θα είναι ασύμφορη εάν οι πληρότητες δεν είναι μεγάλες. Θα συνυπολογίσει τις υποχρεώσεις και τα έξοδα που θα επωμιστεί στη βάση των προνοιών των κυβερνητικών σχεδίων για όσα ξενοδοχεία επαναλειτουργήσουν, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Λοΐζου, υπάρχει ακόμη περιθώριο εάν τρέξει τις διαδικασίες το υφυπουργείο τουρισμού να προσελκύσει τουρίστες από άλλες πιο ασφαλείς χώρες όπως η Τσεχία, η Εσθονία, η Λετονία, η Νορβηγία, η Σουηδία και η Φιλανδία.

«Θα πρέπει να ξεφύγουμε από αυτά που ξέρουμε διότι υπάρχουν χώρες που οι αεροπορικές εταιρείες και διοργανωτές ταξιδιών θέλουν να δουλέψουν.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι «υπάρχει το χρονικό περιθώριο να επιτευχθεί αυτός ο στόχος διότι τώρα που το 80% των αεροπλάνων κάθονται και επειδή και εκείνοι θέλουν να δουλέψουν, η απόφαση τους να καθορίσουν πτήσεις είναι κάποιων δευτερολέπτων διότι και αυτοί αναζητούν την πρώτη ευκαιρία που θα τους δοθεί να δουλέψουν».

Της Ηρώς Ευθυμίου