You are here

Μετρούν τις απώλειες οι ξενοδόχοι

04/07/2019 07:35

Αμετάβλητο παραμένει το σκηνικό στη ξενοδοχειακή βιομηχανία και τον Ιούνιο, καταγράφοντας σημαντική πτώση στις πληρότητες και στα έσοδα των ξενοδοχείων, αναγκάζοντας τους ξενοδόχους να προβούν σε επιπρόσθετες εκπτώσεις που πιέζουν περαιτέρω την κερδοφορία τους.

Η πτώση διαφέρει σε κάθε επαρχία και τουριστική μονάδα αλλά η ευρύτερη εικόνα που σχηματίζεται είναι ομοίως πτωτική.

Ο μέσος όρος της μείωσης της πληρότητας των ξενοδοχείων τον Ιούνιο αλλά και το εξάμηνο είναι γύρω στο 7% δήλωσε στη StockWatch ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Θάνος Μιχαηλίδης, τονίζοντας ότι «τώρα που έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 2019 επιβεβαιώνεται η μείωση που είχαμε προβλέψει από την αρχή του χρόνου».

Σημείωσε ότι «αν και το δεύτερο κομμάτι της σεζόν δηλαδή Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβρη και Οκτώβρη παραδοσιακά είναι καλύτερο από το πρώτο, εντούτοις η μείωση σε σχέση με πέρσι και πρόπερσι θα συνεχιστεί».

Όσον αφορά την κερδοφορία των ξενοδοχείων εξήγησε ότι «οι ξενοδόχοι έχουν δώσει επιπρόσθετες εκπτώσεις στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν τις πληρότητες τους». 

Ο μέσος όρος της μείωσης στις τιμές ανέρχεται στο 10%, είπε. «Δηλαδή τον Αύγουστο που είναι η full σεζόν οι εκπτώσεις είναι πιο κάτω σε σχέση με το Μάιο ή Ιούνιο. Άρα υπάρχει ένα ανεβοκατέβασμα ανάλογα με το μήνα», πρόσθεσε.

Ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε επίσης την άποψη ότι έχει πλέον παγιωθεί η χρονιά και δεν πρόκειται να αλλάξει οτιδήποτε για φέτος.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη το Α και το Ω της τουριστικής βιομηχανίας της Κύπρου ως νησί είναι η διευρυμένη αεροπορική διασύνδεση με διάφορους τουριστικούς προορισμούς, η οποία σε συνδυασμό με τη συνεχή βελτίωση του τουριστικού προϊόντος και τη νέα τουριστική στρατηγική που προωθεί το υφυπουργείο τουρισμού θα βελτιώσουν μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα την εικόνα και την αποδοτικότητα της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού.

Πάντως οι ξενοδόχοι της Πάφου εναποθέτουν τις ελπίδες τους για να περιορίσουν στο 7% τη μείωση στις πληρότητες τους, στους τουρίστες από το Ισραήλ που φέτος δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση για την Πάφο.

Πεσμένες πληρότητες και έσοδα στη Λεμεσό 

Πεσμένες οι πληρότητες και τα έσοδα των ξενοδόχων και της Λεμεσού, όπως δήλωσε ο πρόεδρος ΠΑΣΥΞΕ Λεμεσού Χάρης Θεοχάρους, σημειώνοντας ότι «η μείωση της πληρότητας των ξενοδοχείων είναι ανάλογη της εξάρτησης τους από τη βρετανική ή ρωσική αγορά που είναι οι κύριες αγορές της Λεμεσού».

Τόνισε ότι η μείωση στις πληρότητες των ξενοδοχείων τον Ιούνιο αλλά και το εξάμηνο του 2019 με το αντίστοιχο του 2018 κυμαίνεται από 5 έως 10% και πρόσθεσε ότι «το φαινόμενο αυτό θα είναι υπαρκτό καθ’όλη την τουριστική σεζόν

Αποφεύγοντας για την ώρα να δώσει στοιχεία για τη μείωση της κερδοφορίας ως αποτέλεσμα της μείωσης της πληρότητας ανέφερε ότι «δόθηκαν πολλά special offers προς τους ταξιδιωτικούς πράκτορες με αποτέλεσμα να πιεστεί η κερδοφορία των ξενοδοχείων».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρους «ο ντόπιος τουρισμός είναι καλοδεχούμενος διότι οι κύπριοι ξοδεύουν περισσότερα, καμιά φορά όμως δημιουργούνται και παρεξηγήσεις διότι οι διακοπές των κυπρίων είναι για μια ή δύο διανυκτερεύσεις γεγονός που δεν συμφέρει ένα ξενοδόχο να χάσει ένα τουρίστα για πέντε ή έξι ημέρες για να δώσει ένα δωμάτιο σε ένα κύπριο για ένα Σαββατοκύριακο».

Αντιπαρέθεσε και την αύξηση τουριστών από το Ισραήλ με τη μείωση του τουριστικού ρεύματος από τη Βρετανία υποδεικνύοντας ότι «μπορεί να σημειώνεται αυξημένη ροή τουριστών από το Ισραήλ όμως μια μείωση της τάξης του 5-10 % από τη βρετανική αγορά που φέρνει σχεδόν 1,4 εκ. τουρίστες στο νησί, είναι ολόκληρο το Ισραήλ».

Υπενθύμισε επίσης ότι από τις 180 χιλ. θέσεις τουριστών από τη Γερμάνια χάθηκαν οι 40 – 50 χιλ. λόγω της πτώχευσης της Germania και άλλων αεροπορικών εταιρειών.

Θέλοντας να δώσει μια νότα αισιοδοξίας εξέφρασε τη θέση ότι το σκηνικό όπως διαμορφώνεται φέτος μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση της αγοράς.

Με σημαντικές προσφορές απαντούν οι ξενοδόχοι

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Δώρος Τάκας δήλωσε ότι είχαμε προβλέψει ότι ο Ιούνιος θα έκλεινε με αρνητικό πρόσημο γύρω στο 7- 10% στις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων της επαρχίας Αμμοχώστου.

Ειδικότερα για την κερδοφορία των ξενοδόχων ο κ. Τάκας εξήγησε ότι «η κερδοφορία πρέπει να πιεστεί προς τα κάτω αρκεί να διατηρήσουμε τις αεροπορικές θέσεις τις οποίες θα έχουμε και του χρόνου και τα επόμενα χρόνια,σε αντίθετη περίπτωση αν χαθούν οι θέσεις τότε οι τουριστικοί πράκτορες θα μειώσουν τα πακέτα με αποτέλεσμα η ζημιά να είναι διπλάσια».

Πρόσθεσε ότι «τα κέρδη μειώνονται δυσανάλογα, δηλαδή αν η πληρότητα μειωθεί στο 10% το κέρδος μας θα μειωθεί στο 15% και πιο κάτω ενδεχομένως».

Τόνισε επίσης ότι «για τους επόμενους μήνες έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στους τουρίστες της τελευταίας στιγμής. Εκτιμάται ότι ο Ιούλιος θα κυλήσει στα ίδια επίπεδα, εντούτοις τα μηνύματα για τον Αύγουστο σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής κρατήσεις είναι πιο αισιόδοξα», ανέφερε.

Συμφώνησε με τους συναδέλφουςτου ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η διασύνδεση της Κύπρου με αεροπορικές εταιρείες φθηνού κόστους σημειώνοντας ότι οι τουρίστες που κλείνουν ξενοδοχεία μέσω διαδικτύου να έχουν τη δυνατότητα επιλογής φθηνών εισιτηρίων.

Ο κ. Τάκας αναφέρθηκε και στη Σκανδιναβική αγορά η οποία παραδοσιακά ήταν η τρίτη μεγαλύτερη αγορά για την επαρχία Αμμοχώστου η οποία τώρα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν αλλά και λόγω του μποϊκοτάζ που ξεκίνησε από τη Σουηδία και εξαπλώθηκε και στις άλλες Σκανδιναβικές χώρες, εναντίον της χρήσης των αεροπορικών γραμμών μέσω της καμπάνιας flight shame, μειώθηκαν οι αφίξεις τουριστών από αυτές τις χώρες.

Ξεσπάθωσε κατά των αρμοδίων

Η πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Λάρνακας Ιωάννα Φλωρεντιάδου, ξεσπάθωσε κατά των αρμοδίων τονίζοντας ότι από όλες τις επαρχίες στη Λάρνακα θα είναι η μεγαλύτερη μείωση λόγω της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στο οδικό δίκτυο.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι «ενώ το 80% των ξενοδοχείων βρίσκεται κατά μήκος του παραλιακού μετώπου Οροκλίνης – Δεκέλειας παρόλα αυτά η περιοχή δεν έχει δρόμους, πεζοδρόμια, ποδηλατοδρόμους ούτε καν παραλιακό πεζόδρομο», είπε, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την κατάσταση που επικρατεί.

Κάλεσε τους αρμοδίους να ακούσουν τις φωνές τους και να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τη Λάρνακα ως το φτωχό συγγενή της Κύπρου.

Ειδικότερα για την πτώση της πληρότητας των ξενοδοχείων της περιοχής είπε ότι «τον Ιούνιο αλλά και όλο το εξάμηνο είναι της τάξης του 15%» και εξέφρασε τη θέση ότι η χρονιά θα κλείσει με μια μείωση από 10-15%, εάν ανακάμψει κάπως την τελευταία στιγμή η ρωσική αγορά.

Όσον αφορά τη μείωση της κερδοφορίας των ξενοδόχων είπε ότι θα κυμανθεί γύρω στο 20%.

Της Ηρώς Ευθυμίου