You are here

Μπουμ στα ταξίδια, κλεισμένες οι θέσεις για Χριστούγεννα

05/12/2022 06:31

Σερί συνεχίζουν από το καλοκαίρι τα ταξίδια αναψυχής οι κύπριοι στο εξωτερικό, ενώ για το Δεκέμβριο και τις ημέρες των Χριστουγέννων, έχουν σχεδόν κλείσει όλες οι θέσεις, σύμφωνα με ταξιδιωτικά γραφεία.

Όπως σημειώνουν εκπρόσωποι των γραφείων, η Ελλάδα συνεχίζει να κρατά τα σκήπτρα με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη να βρίσκονται πρώτες στις προτιμήσεις των κυπρίων τους χειμερινούς μήνες. Παρόλα αυτά, επισημαίνουν, αξιοποιούν δεόντως και την ευκαιρία που έχουν να ταξιδέψουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου υπάρχουν απευθείας πτήσεις.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου ταξιδιωτικών πρακτόρων, Βασίλης Σταματάρης, δήλωσε στη StockWatch ότι «η επιθυμία των κυπρίων για ταξίδια στο εξωτερικό φούντωσε μετά την αποχή των δύο χρόνων λόγω πανδημίας, έτσι φέτος ταξίδεψαν δυο και τρεις φορές προς διάφορους προορισμούς. Στα ταξίδια τους πέραν της Ελλάδας και του Λονδίνου πρόσθεσαν και το Παρίσι, τη Βιέννη και τη Ρώμη και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που υπάρχουν διαθέσιμες απευθείας πτήσεις».

Όσον αφορά τις ημέρες των Χριστουγέννων, ο κ. Σταματάρης είπε ότι «οι κρατήσεις ξεκίνησαν από το Σεπτέμβριο – Οκτώβριο».

Επεσήμανε ότι «οι κύπριοι από το καλοκαίρι δεν σταμάτησαν να ταξιδεύουν ειδικά για ολιγοήμερες διακοπές προς διάφορους προορισμούς, ενώ ευοίωνες είναι και οι προβλέψεις για την επόμενη χρονιά καθώς ήδη υπάρχουν αρκετές κρατήσεις».

Εξαντλήθηκαν τα πακέτα για Χριστούγεννα

Ο γενικός διευθυντής της Louis Travel, Πάμπος Χαραλάμπους, μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι εάν και εξαντλήθηκαν σχεδόν όλα τα πακέτα για τα Χριστούγεννα, η εταιρεία σε συνεργασία με τον πελάτη έχει τη δυνατότητα να κτίσει πακέτα, ανάλογα με τις προτιμήσεις και τον προορισμό της επιλογής του πελάτη.

Παράλληλα, εξέφρασε ικανοποίηση διότι οι κρατήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 είναι σε ψηλά ποσοστά.

Σημείωσε ότι «η ανάκαμψη μετά την πανδημία ήρθε πολύ πιο δυναμικά από ότι αναμέναμε και συνεχίζεται και τους χειμερινούς μήνες. Ήδη για τα Χριστούγεννα έχουν κλείσει οι περισσότερες θέσεις για οργανωμένες εκδρομές, όμως υπάρχει πάντα η ευκαιρία για ταξίδια τα οποία κτίζουμε στη βάση των επιθυμιών του πελάτη μας για όποιο προορισμό επιλέξει».

Σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους, οι κύπριοι τους χειμερινούς μήνες ταξιδεύουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για διακοπές, ψώνια και διασκέδαση σε γνωστά μουσικά σχήματα, παρά για επαγγελματικούς λόγους.

Όσον αφορά τις τιμές, είπε ότι εάν οι κρατήσεις γίνουν έγκαιρα, τότε έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν τουριστικά πακέτα σε πολύ καλές τιμές. Ενδεικτικά ανέφερε ότι υπάρχουν πακέτα για τέσσερις ημέρες στην Αθήνα από €230 το άτομο (εισιτήριο ξενοδοχείο με πρωινό), για Ρώμη έξι ημέρες από €399 και για Παρίσι από €369 το άτομο σε δίκλινο δωμάτιο για πέντε ημέρες. Πρόσθεσε εντούτοις ότι «τα περισσότερα πακέτα έχουν εξαντληθεί για τα Χριστούγεννα» και επανέλαβε ότι η εταιρεία μπορεί να εξασφαλίσει διακοπές στα μέτρα του πελάτη τις ημέρες που θέλει και τον προορισμό.

Πολύ καλές οι προοπτικές και για το 2023

Ο επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ACTA), Ντίνος Κάκκουρας, μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι οι κύπριοι φέτος ψηφίζουν εκτός από την Αθήνα και το Παρίσι και τη Βιέννη, αλλά οι θέσεις που έχουν παραμείνει είναι πολύ περιορισμένες.

Αναφέρθηκε και σε κάποιες τιμές πακέτων λέγοντας ότι στην Αθήνα για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, τέσσερις ημέρες με εισιτήριο, διαμονή και πρωινό είναι περίπου στα €340, στη Βιέννη το αντίστοιχο πακέτο είναι στα €650 το άτομο και για το Παρίσι έξι ημέρες τα Χριστούγεννα είναι γύρω στα €980.  

Σημείωσε ότι «τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο οι κύπριοι ταξιδεύουν συνδυάζοντας διακοπές με ψώνια, διασκέδαση αλλά και διάφορες εκδρομές».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η τουριστική αγορά επανέρχεται στους παλιούς καλούς ρυθμούς της καθώς ήδη άρχισε η ροή των κρατήσεων για το νέο χρόνο προμηνύοντας μια πολύ καλή χρονιά και το 2023».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα ταξίδια κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό τον Οκτώβριο 2022 ανήλθαν στις 119.466, σε σύγκριση με 64.547 τον Οκτώβριο 2021, σημειώνοντας αύξηση 85,1%.

Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2019, τα ταξίδια παρουσιάζουν μείωση 4,4%.

Της Ηρώς Ευθυμίου