You are here

Νέα μέτρα για τουρισμό;

15/11/2001 04:51
Προς νέα δέσμη μέτρων για τον τουρισμό φαίνεται να οδεύει το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από διαπιστώσεις ότι οι τουριστικές αφίξεις από την Βρετανία θα είναι μειωμένες μέχρι και 20%. Το ενδεχόμενο της λήψης επιπρόσθετων μέτρων για προβολή της τουριστικής βιομηχανίας άφησε ανοικτό χθες ο κ. Ρολάνδης μετά τις επαφές του με Κύπριους τουριστικούς παράγοντες στο Λονδίνο. «Όλοι πιστεύουν ότι πρέπει να μελετηθούν και κάποια επιπρόσθετα μέτρα» από αυτά που ψήφισε πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο επεσήμανε ο κύριος Ρολάνδης. «Αλλωστε», συνέχισε ο Κύπριος Υπουργός, «στην τελευταία συνάντηση του Υπουργικού Συμβουλίου για το θέμα είχαμε πει ότι αυτό δεν είναι το τέλος του δρόμου».

Οι εξελίξεις γύρω από το θέμα αναμένεται να δρομολογηθούν μετά την άφιξη του κ. Ρολάνδη από το εξωτερικό και την σχετική ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου. Όπως παραδέχθηκε χθες ο Υπουργός, η πρόθεση της Κυβέρνησης να τονώσει την τουριστική βιομηχανία βρίσκει εμπόδιο στη νομοθεσία για τις δημόσιες ενισχύσεις, η οποία απαγορεύει στο Δημόσιο Ταμείο να προβαίνει σε πληρωμές προς τον ιδιωτικό τομέα οι οποίες να επηρεάζουν τον ανταγωνισμό. Επομένως, τα πλάνα τις Κυβέρνησης στρέφονται προς την ίδια κατεύθυνση με αυτή της προηγούμενης απόφασης του Συμβουλίου, δηλαδή για ενίσχυση της προβολής του τουριστικού μας προϊόντος στο εξωτερικό. Μόλις την περασμένη βδομάδα, το Υπουργικό ενέκρινε πακέτο ΛΚ 4 εκατομμυρίων για διαφήμιση της Κύπρου σε άλλες χώρες.

Εν τω μεταξύ, εντείνονται οι πιέσεις των Βρετανών πρακτόρων στους Κύπριους ξενοδόχους να μειώσουν τις τιμές τους. Το επιχείρημα των πρακτόρων είναι ότι ανταγωνιστικοί προορισμοί όπως η Μαγιόρκα και η Ιταλία έχουν γίνει ακόμα πιο φθηνοί από την Κύπρο λόγω εκπτώσεων που προσφέρονται στις χώρες αυτές. Σχολιάζοντας τα αιτήματα των Βρετανών πρακτόρων, ο Κύπριος Υπουργός Τουρισμού δήλωσε ότι «είναι απόλυτοι πάνω σε αυτό το σημείο». Εντούτοις, ο κ. Ρολάνδης αποστασιοποιήθηκε από το θέμα των τιμών δηλώνοντας ότι αυτές αφορούν τον ιδιωτικό τομέα.