You are here

Ολοένα και αυξάνει η ψαλίδα... με τις ανταγωνιστικές χώρες

03/04/2002 19:20
S.O.S. Πολύ ακριβή η Κύπρος ως τουριστικός προορισμός

Προβληματισμένη παρουσιάζεται η Κυβέρνηση για το γεγονός ότι η Κύπρος έχει καταστεί ακριβή ως τουριστικός προορισμός, με τον Νίκο Ρολάνδη να προειδοποιεί ότι «δεν πρέπει να παίρνουμε τον τουρισμό ως δεδομένο» τονίζοντας παράλληλα, ότι "αυτή τη χρυσοφόρα φλέβα πρέπει να την προσέξουμε με όλους τους τρόπους".

Τα μηνύματα που παίρνουμε από τις τουριστικές αγορές είναι ότι η Κύπρος έχει καταστεί πολύ ακριβή ως τουριστικός προορισμός και αυτό πρέπει να το προσέξουμε, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης ύστερα από την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ερωτηθείς για τις πρόσφατες τουριστικές εκθέσεις που έγιναν στο εξωτερικό και στις οποίες παρευρέθηκε, είπε ότι επιβεβαίωσαν την ολοένα αυξανόμενη ψαλίδα μεταξύ των τιμών των τουριστικών πακέτων της Κύπρου και των τιμών των τουριστικών πακέτων άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία με την οποία όπως είπε "έχουμε τεράστια διαφορά".

Παρατήρησε μάλιστα, ότι "αυτές οι χώρες οικοδομούν ποιότητα" και "άρχισαν να κάνουν μεγάλα ξενοδοχεία και να αναβαθμίζουν την ποιότητα οπότε η σύγκριση κόστους και ποιότητας της Κύπρου με το κόστος και την ποιότητα αλλού δεν είναι η ίδια όπως στο παρελθόν αφού τώρα βρίσκουν ποιότητα και αλλού".

Ο κ. Ρολάνδης είπε ότι αύριο το απόγευμα θα έχει σύσκεψη με όλους τους τουριστικούς φορείς "που είναι και αυτοί προβληματισμένοι με αυτά τα οποία βλέπουν για να δούμε πως αντιμετωπίζουμε αυτό το σημείο όπως και το ότι η Κύπρος έχει αρκετά πλεονεκτήματα αλλά δεν έχει πολλά ξενοδοχεία με άνεση χώρου".

Ο Υπουργός Εμπορίου εξήγησε πως ενώ στην Κύπρο τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι κτισμένα δίπλα - δίπλα σε άλλες χώρες κτίζουν ξενοδοχεία σε χώρους των 100 και 200 στρεμμάτων" με πολλά εστιατόρια, γήπεδα γκολφ, θεματικά πάρκα και γενικά εμπλουτιστικά έργα "τα οποία χρειάζεται ο τουρισμός της Κύπρου". Πρόσθεσε ότι ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου τέθηκε το θέμα του Πάρκου της Αφροδίτης. Υπήρξαν, είπε, ορισμένα σημεία για τα οποία έλειπαν κάποια στοιχεία, όπως η ακριβής τοποθεσία που θα γίνει το πάρκο. Έχουμε αναφερθεί, πρόσθεσε, σε θέματα περιβάλλοντος τα οποία δεν έχουν συμπληρωθεί και σε ορισμένα άλλα νομοτεχνικά θέματα που προκύπτουν και το Υπουργικό Συμβούλιο έχει ζητήσει να κατατοπιστεί σ΄ αυτά τα σημεία για να μπορέσει να πάρει τελική απόφαση στο θέμα αυτό. Ο κ. Ρολάνδης τόνισε ότι το πάρκο αυτό, το οποίο είναι εμπλουτιστικό για τον τουρισμό, θα γίνει πλήρως από τον ιδιωτικό τομέα και είναι ένα θεματικό πάρκο που αφορά τον τουρισμό και δεν εμπίπτει στον τομέα του πολιτισμού.

Ο τουρισμός της Κύπρου χρειάζεται εμπλουτιστικά έργα και συμπλήρωσε με νόημα: «Δεν πρέπει να παίρνουμε τον τουρισμό ως δεδομένο».