You are here

Παιχνίδι αριθμών στα ξενοδοχεία με φόντο το 2020

03/09/2019 07:46

Τις λεπτές ισορροπίες με τους tour operators προσπαθούν πάση θυσία να κρατήσουν οι ξενοδόχοι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να χαθούν αεροπορικές θέσεις λόγω και της αβεβαιότητας που επικρατεί για την επόμενη σεζόν.

Όπως δηλώνουν στη StockWatch παράγοντες της αγοράς, με στόχο να αποτραπεί αυτός ο κίνδυνος, οι ξενοδόχοι συναινούν στην αύξηση εκπτώσεων μεταξύ 10% και 20%, με την ανάλογη επίδραση στα έσοδα τους.

Πριν ακόμη ολοκληρωθεί η φετινή τουριστική σεζόν οι ξενοδόχοι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα για την ερχόμενη χρονιά, λόγω των εξελίξεων στη Βρετανία και το Brexit από την κατάληξη του οποίου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η ροή τουριστών από τη Βρετανία προς την Κύπρο.

Χαρακτηριστική για το κλίμα που επικρατεί είναι η δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Δώρου Τάκα, ο οποίος ανέφερε ότι οι τουριστικοί πράκτορες ειδικότερα από τη Βρετανία ζητούν περαιτέρω προσφορές με τους ξενοδόχους της επαρχίας να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις τους, διότι εάν χαθούν αεροπορικές θέσεις δεν πρόκειται να ανακτηθούν εύκολα τα επόμενα χρόνια.

«Προτιμούμε να έχουμε μειωμένα έσοδα αλλά να μην χαθούν αεροπορικές θέσεις», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «ξεκινήσαμε με προσφορές της τάξης του 10% και ανεβήκαμε στο 15% ή και 20%».

Αναφερόμενος στις πληρότητες των ξενοδοχείων τον Αύγουστο που παραδοσιακά είναι ο καλύτερος μήνας της σεζόν είπε ότι κινήθηκαν πιο κοντά στα περσινά επίπεδα σε σχέση με τον Ιούνιο και Ιούλιο που ήταν πολύ πιο κάτω, εντούτοις σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο υπήρξε ένα πλην γύρω στο 5%, ανέφερε.

Εξήγησε ότι μόνο την εβδομάδα του δεκαπενταύγουστου οι πληρότητες άγγιξαν το 100% διευκρινίζοντας ότι «τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου δημιουργείται μια σημαντική πτώση μέχρι να αλλάξει το τουριστικό προϊόν, να φύγουν οι νέοι και οικογένειες και να έρθουν τα ζευγάρια και κάπως μεγαλύτεροι σε ηλικία τουρίστες».

Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση διότι αυξήθηκε και η κάθοδος των κυπρίων στα θέρετρα της περιοχής οι οποίοι, όπως είπε, εκμεταλλεύτηκαν τις μειωμένες μέχρι και 20% τιμές που τους προσέφεραν οι ξενοδόχοι.

Όσον αφορά τον Σεπτέμβρη, είπε ότι επικρατεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία διότι οι κρατήσεις για την ώρα παρουσιάζονται κάπως μειωμένες σε σχέση με πέρσι, γύρω στο πλην 5%.

Σύμφωνα με τον κ. Τάκα η τελική εξίσωση της χρονιάς θα είναι με μια μείωση της τάξης του πλην 10% σε σχέση με πέρσι, τόσο στις πληρότητες, όσο και στα έσοδα των ξενοδόχων.

Υπενθύμισε ότι παλαιότερα οι κρατήσεις από την αρχή της σεζόν ανέρχονταν στο 70-80% και παρέμενε ένα μικρό ποσοστό για να συμπληρωθεί στην πορεία, τώρα παλεύουμε με τους τουρίστες της τελευταίας στιγμής οπότε συνεχώς διαφοροποιούνται τα δεδομένα, ανέφερε.

Ικανοποίηση για τις πληρότητες των ξενοδοχείων στην επαρχία Πάφου εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Θάνος Μιχαηλίδης.

Σχολιάζοντας τις απαιτήσεις των tour operators για αυξημένες εκπτώσεις είπε ότι και οι ξενοδόχοι της Πάφου στην πλειοψηφία τους συναινούν και παρέχουν εκπτώσεις μέχρι και 20%, γεγονός που αναγκάζει και τους υπόλοιπους να ακολουθήσουν.

Συμφώνησε επίσης με τον συνάδελφο του ότι οι πληρότητες τον Αύγουστο ήταν αυξημένες σε σχέση με τον Ιούνιο και Ιούλιο υποδεικνύοντας ότι το 100% έφθασαν μόνο την εβδομάδα του δεκαπενταύγουστου.  Αντίθετα τις τελευταίες δέκα ημέρες υπήρξε σημαντική μείωση στις πληρότητες.

Και για τους ξενοδόχους της Πάφου η τελική εξίσωση της χρονιάς θα καταγράφει με μια μείωση από 7 έως 10% ανάλογα από την εξάρτηση που έχει η κάθε ξενοδοχειακή μονάδα από τη βρετανική και ρωσική αγορά, επεσήμανε.

Όσον αφορά τη νέα σεζόν παραδέχθηκε ότι επικρατεί μια αγωνία ανάμεσα στους ξενοδόχους λόγω των εξελίξεων στη Βρετανία προσθέτοντας εντούτοις ότι «αρχές Ιανουαρίου θα αρχίσει να διαφαίνεται πως θα εξελιχθεί η σεζόν το 2020».

Στο ίδιο πλαίσιο και τα όσα ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Λάρνακας Ιωάννα Φλωρεντιάδου, η οποία υπενθύμισε ότι οι ξενοδόχοι στην προσπάθεια τους να συγκρατήσουν τις πληρότητες τους όσον το δυνατόν περισσότερο κοντά στα περσινά επίπεδα συναίνεσαν σε αυξημένες εκπτώσεις.

Η κ. Φλωρεντιάδου παρουσιάστηκε όμως ικανοποιημένη για τις πληρότητες του Αυγούστου οι οποίες όπως είπε, την εβδομάδα του δεκαπενταύγουστου ανήλθαν μέχρι και 90% επιδρώντας θετικά στο τελικό πρόσημο της χρονιάς.

Έδραξε και της ευκαιρίας να στείλει το μήνυμα ότι για τον Σεπτέμβρη υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα δωμάτια στα ξενοδοχεία και εξέφρασε την ελπίδα να καλυφθούν στο μεγαλύτερο βαθμό.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Λεμεσού Χάρης Θεοχάρους, δήλωσε ότι οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Λεμεσού τις 20 πρώτες ημέρες του Αυγούστου ήταν ικανοποιητικές με την εβδομάδα του δεκαπενταύγουστου να ανέρχονται από 85% έως το 95%, εντούτοις το τελευταίο δεκαήμερο σημειώθηκε μια μεγάλη βουτιά, είπε.
Η εικόνα για τον Σεπτέμβρη για την ώρα είπε δεν είναι και τόσο ενθαρρυντική διότι σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι παρατηρείται μια μείωση της τάξης του 10%-15% στις κρατήσεις.

Ο κ. Θεοχάρους εξέφρασε επίσης την άποψη ότι ενδεχομένως η νέα τουριστική σεζόν να είναι χειρότερη από τη φετινή τονίζοντας ότι «αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι η Βρετανία είναι η χώρα που κάνει τις περισσότερες κρατήσεις για την επόμενη σεζόν», λέγοντας αυτά συνέστησε υπομονή μέχρι τον Νοέμβριο που θα πραγματοποιηθεί η διεθνής τουριστική έκθεση World Travel Market, οπότε θα διαφανεί εάν οι βρετανοί θα επιλέξουν την Κύπρο για τις διακοπές τους.

Της Ηρώς Ευθυμίου