You are here

Παραλίες πολυτελείας θέλει ο Περδίος

28/01/2020 07:10

Αλλαγές προμηνύονται σε ότι αφορά τη λειτουργία των παραλιών, καθώς το υφυπουργείο τουρισμού μελετά την κατηγοριοποίηση των παραλιών και την προοπτική παροχής υπηρεσιών πολυτελείας στις παραλίες, με ανάλογες χρεώσεις.

Σύμφωνα με αναφορές του υφυπουργού Σάββα Περδίου, το υφυπουργείο φαίνεται να εξετάζει την υιοθέτηση κριτηρίων και προτύπων κατηγοριοποίησης των παραλιών αναλόγως των υπηρεσιών που θα προσφέρουν, κατά τρόπο παρόμοιο με αυτόν που εφαρμόζεται στα ξενοδοχεία με την απόδοση «αστεριών».

Ο κ. Περδίος μιλώντας την περασμένη βδομάδα στο πλαίσιο εκπομπής του Σίγμα, σχολίασε τα περί κατηγοριοποίησης των παραλιών. «Θεωρούμε σωστό η τουριστική πολιτική να περνά από εμάς», είπε. Ερωτηθείς εάν θα αποδίδονται «αστέρια» στις παραλίες, ο υφυπουργός απάντησε καταφατικά.

Αναφορά έκανε στην ανάγκη δημιουργίας ενός μικρού ποσοστού θεματικών παραλιών, έτσι ώστε όπως είπε, να διασφαλιστεί η συνέχιση της εμπειρίας τουριστών διαφόρων ηλικιών και εθνικοτήτων και σε άλλα σημεία, πέραν των ξενοδοχείων.

Σημείωσε ότι οι τιμές χρέωσης θα εξαρτώνται από τις υπηρεσίες που θα προσφέρονται, καθώς επίσης από τα κριτήρια και τα πρότυπα για προσφορά υψηλότερων υπηρεσιών στις παραλίες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Περδίος ανέφερε ότι οι παραλίες δεν θα είναι ιδιωτικές και δεν θα απαγορεύεται η είσοδος στους πολίτες.

Μιλώντας στη StockWatch, ο υπουργός εσωτερικών Νίκος Νουρής, σημείωσε ότι το θέμα της κατηγοριοποίησης παραλιών και της παροχής υπηρεσιών πολυτελείας στις παραλίες, δεν αφορά το υπουργείο εσωτερικών και πως δεν περιλαμβάνεται καμία σχετική πρόνοια στο νόμο περί παραλιών.

Ανέφερε ότι πρόκειται για σκέψεις που γίνονται στο υφυπουργείο τουρισμού και ζητήματα που ο υφυπουργός τουρισμού εξέφρασε την πρόθεση να μελετήσει.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Αντρέας Βύρας, σχολιάζοντας τα όσα έχουν αναφερθεί περί υπηρεσιών πολυτελείας στις παραλίες με εφαρμογή ανάλογων χρεώσεων, εξέφρασε τη διαφωνία του.

Υποστήριξε ότι είναι καλό να υπάρχει το δικαίωμα της διαφοροποίησης, ωστόσο δεν θα πρέπει όπως είπε, να δημιουργείται κατάσταση διαφόρων ταχυτήτων.

Συνεργασία υφυπουργείου με δήμους και τοπικές αρχές για διαχείριση παραλιών

Αλλαγές σε ότι αφορά τον τρόπο διαχείρισης των παραλιών προωθούνται εξάλλου, στο πλαίσιο του νόμου περί παραλιών.

Σύμφωνα με τον κ. Νουρή, με βάση τον νόμο περί παραλιών καταργείται η κεντρική επιτροπή παραλιών και οι αρμοδιότητες περνούν στο υφυπουργείο τουρισμού σε συνεργασία με τους δήμους και τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, θα εκπονείται σχέδιο διαχείρισης μιας παραλίας από τους δήμους, σε συνεργασία με τοπικές επιτροπές, που θα υποβάλλεται στο υφυπουργείο τουρισμού, με το οποίο θα συναποφασίζεται η έγκριση του σχεδίου ή όχι.

Το ρόλο του εκτελεστικού βραχίονα του σχεδίου διαχείρισης θα κατέχουν οι δήμοι αναλαμβάνοντας σχετικές αρμοδιότητες, σημείωσε ο κ. Νουρής.

Ο κ. Βύρας, αναφερόμενος στις προωθούμενες αλλαγές, επεσήμανε τα κενά που υπάρχουν σε ότι αφορά την κεντρική επιτροπή παραλιών, κάνοντας λόγο για ελλείψεις προσωπικού και δομής.

Αυτό που θα αλλάξει όπως είπε, είναι ότι θα μεταφερθούν κάποιες αποφάσεις στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης με τον έλεγχο να έχει το υφυπουργείο τουρισμού και «γενικά θα μπει μια τάξη», κατά την έκφρασή του.

Σημείωσε ότι θέση της Ένωσης Δήμων είναι πως πρέπει να καταργηθεί η κεντρική επιτροπή παραλιών και να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση για να υπάρχει καλύτερη λειτουργικότητα.

Της Μαρίας Χαμπή