You are here

Παραμένουν τα σύννεφα στη νέα τουριστική σεζόν

23/05/2019 06:49

Μείωση στις κρατήσεις τους από 5 μέχρι 20% σημειώνουν οι ξενοδόχοι σε διάφορες επαρχίες, διατηρώντας ωστόσο την αισιοδοξία τους ότι η δυναμική των τελευταίων ετών θα διατηρηθεί και τη φετινή σεζόν.

Η επίσημη έναρξη της τουριστικής σεζόν τις τελευταίες βδομάδες περιόρισε τη μεγάλη αγωνία των προηγούμενων μηνών, καθώς οι κρατήσεις άρχισαν να επανέρχονται σε πιο φυσιολογικά επίπεδα και οι διανυκτερεύσεις αγγίζουν τα περσινά νούμερα.  Τα «σύννεφα» όμως παραμένουν στον ορίζοντα καθώς ο πήχης βρίσκεται πολύ ψηλά με τα ρεκόρ των τελευταίων ετών την ίδια στιγμή που ο ανταγωνισμός από άλλους προορισμούς οξύνεται.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Θάνος Μιχαηλίδης σε δηλώσεις στη StockWatch έκανε λόγο για μια μείωση στις πληρότητες των ξενοδοχείων της επαρχίας Πάφου της τάξης του 7-10%, τονίζοντας ότι όσον καλή και να είναι οι μήνες, Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβρης δύσκολα θα ανακτηθεί το χαμένο έδαφος.

Υπενθύμισε ότι ήδη οι ξενοδόχοι έχουν μειώσει από το 2018 τις τιμές τους με αποτέλεσμα να μειωθούν και τα έσοδα τους.

Η μείωση των κρατήσεων, είπε, θα προέλθει από τις κύριες αγορές της Κύπρου, τη Βρετανία, τη Ρωσία και Γερμανία.

Παρατήρησε εντούτοις ότι υπάρχει μια αύξηση από την ισραηλινή αγορά η οποία όμως λόγω μεγέθους δεν μπορεί να καλύψει το κενό των άλλων αγορών.

Ο κ. Μιχαηλίδης, παρόλα αυτά εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος μπορεί να ξεπεράσει τους αριθμούς ρεκόρ των επισκεπτών εάν καταφέρει να βελτιώσει την αεροπορική σύνδεση της με την Ευρώπη.

«Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος», υπέδειξε.  Σημείωσε ότι «το μεγάλο στοίχημα είναι να καταφέρουμε να αυξήσουμε τις πτήσεις από τη Γερμανία η οποία είναι μια τεράστια αγορά αλλά και να εντάξουμε στις πτήσεις προς την Κύπρο και τη Γαλλία που σήμερα είμαστε στο μηδέν και γενικά να αυξήσουμε τις πτήσεις από την Κεντρική Ευρώπη».

Ταυτόχρονα πρόσθεσε ότι «πέραν των ξενοδοχείων που έχουν ρίξει μερικά εκατομμύρια τα τελευταία χρόνια για αναβάθμιση των ξενοδοχειακών μονάδων τους, θα πρέπει συνεχώς να βελτιώνεται το τουριστικό προϊόν μας και η εμπειρία του τουρίστα στην Κύπρο».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Δώρος Τάκας δήλωσε στη StockWatch ότι «δυστυχώς φέτος αναφύονται συνεχώς καινούργια θέματα τα οποία δημιουργούν μια ανασφάλεια για την έκβαση της φετινής τουριστικής σεζόν όπως για παράδειγμα οι κίνδυνοι από τις μεγάλες ζημιές που ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία Thomas Cook, παρά τα μηνύματα καθησυχασμού που στέλνουν οι αρμόδιοι φορείς».

Τόνισε ότι για την επαρχία Αμμοχώστου η μείωση αναμένεται ότι θα περιοριστεί στο 5- 7% διότι η ρωσική αγορά άρχισε να ανακάμπτει δημιουργώντας αισιοδοξία ότι μπορεί να καλύψει το κενό από τη βρετανική και γερμανική αγορά.

Διευκρίνισε ότι η φετινή χρονιά σε σχέση με προηγούμενες χρονιές που ήταν χρονιές ρεκόρ για τα τουριστικά δρώμενα, η φετινή σεζόν βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστιους εξωγενείς παράγοντες όπως το Brexit, το άνοιγμα των ανταγωνιστικών προορισμών και κυρίως το λουκέτο που έβαλαν η Germania και η αεροπορική εταιρεία κινεζικών συμφερόντων Cobalt.

Ο κ. Τάκας εξήγησε επίσης ότι η Κύπρος επωφελήθηκε από τη συγκυρία του 2017 με το κλείσιμο της Αίγυπτου και της Τουρκίας διότι έγινε γνωστή ευρέως στη ρωσική αγορά με αποτέλεσμα να συνεχιστεί αυτή η δυναμική και το 2018 και το 2019.

Αναφερόμενος στις κινήσεις που κάνουν οι ξενοδόχοι για να συγκρατήσουν τους αριθμούς των τουριστών του 2018, ανέφερε ότι σε συνεννόηση με τους τουριστικούς πράκτορες προβαίνουν σε διάφορες προσφορές ώστε να καταστήσουν πιο ελκυστικό το τουριστικό πακέτο τους.

Τη μεγαλύτερη αγωνία για την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν και τις πληρότητες των ξενοδοχείων εξέφρασε η πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Λάρνακας Ιωάννα Φλωρεντιάδου, η οποία ανέφερε ότι «δεν βλέπω να υπάρχει φως στο τούνελ.  Αναμένεται ότι η μείωση στις πληρότητες των ξενοδοχείων μας να κυμανθεί το λιγότερο στο 20%».

Την κατάσταση δεν μπορεί να σώσει ούτε ο ντόπιος τουρισμός επειδή η Λάρνακα βρίσκεται σε μικρή απόσταση από όλες τις πόλεις και ειδικότερα από τη Λευκωσία, γι’ αυτό προτιμούν να πηγαινοέρχονται οι ντόπιοι παρά τις προσφορές που κάνουν οι ξενοδόχοι, είπε η κ. Φλωρεντιάδου.

Της Ηρώς Ευθυμίου