You are here

ΠΑΣΥΞΕ: Φως στο τούνελ για τουρισμό

16/06/2021 15:16

Υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία και φως στο τούνελ, ωστόσο ο δρόμος είναι μακρύς και υπάρχει αγωνία για τις εξελίξεις, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Φιλοκύπρος Ρουσουνίδης.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ είπε ότι η εξέλιξη με την παράταση της άρσης των μέτρων στη Βρετανία εντείνει την αβεβαιότητα όσον αφορά την τουριστική εισροή από την εν λόγω αγορά και παρατείνει την αγωνία και την ημερομηνία κατά την οποία αναμενόταν κάθοδος Βρετανών στο νησί. Πρόσθεσε ότι ο Ιούνιος όσο και ο Ιούλιος θεωρούνται χαμένοι μήνες όσον αφορά τη βρετανική αγορά.

Παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλες αγορές τις οποίες επεξεργάζονται και με τις οποίες γίνονται πολιτικές διαβουλεύσεις όπως η Ρωσία με την ελπίδα να ξεκλειδώσουν οι ναυλωμένες πτήσεις από τη χώρα. Παράλληλα ανέφερε ότι μεγάλο ποσοστό των πτήσεων πέραν του 60% από άλλες χώρες όπως είναι η Γερμανία που έβαλε πρόσφατα την Κύπρο στην πράσινη κατηγορία, η Γαλλία, η Ελβετία, η Ουκρανία κ.α. Πρόσθεσε ότι γίνονται προσπάθειες να ενισχυθούν οι αφίξεις από αυτές τις χώρες που μεταφέρουν συνήθως μικρό αριθμό τουριστών στο νησί και ίσως η πανδημία να είναι μια ευκαιρία η ροή αυτή να αυξηθεί.

Εν αναμονή και των εξελίξεων από τις κύριες αγορές της Κύπρου, ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε ότι πρωταρχικός στόχος είναι να γίνει η χρονιά τουλάχιστον καλύτερη από την περσινή. Όπως είπε, τα δεδομένα μέχρι στιγμής δείχνουν ότι η φετινή χρονιά δεν θα είναι χειρότερη.

«Έχουμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι αν ξεκινήσει η σημαντική τουριστική εισροή από τις διάφορες αγορές μας και κυρίως τη Μεγάλη Βρετανία από τέλη Ιουλίου, αρχές Αυγούστου θα επιμηκυνθεί και η τουριστική σεζόν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Οπότε θα μπορούμε να μιλούμε για μια υποφερτή τουριστικά χρονιά, τουλάχιστον καλύτερη από την περσινή», ανέφερε.

Στόχος, όπως είπε, είναι να είναι η φετινή χρονιά καλύτερη από την περσινή, να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις, έτσι ώστε να μπουν με το δεξί στο 2022 και να ξεκινήσουν οι ρυθμοί ανάκαμψης που αναμένουν όλοι. Ανέφερε ακόμα ότι η Κύπρος ως προορισμός όπως και οι τουριστικοί φορείς είναι πανέτοιμη και αυτό που μένει είναι τώρα οι εξελίξεις στις αγορές από τις οποίες αναμένεται η τουριστική ροή.

Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που δεν ξεκλειδώσει ούτε τον Αύγουστο η βρετανική αγορά, ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν σημαντικό πλήγμα. Παράλληλα είπε ότι θα πρέπει να παραταθεί το σχέδιο στήριξης των εργαζομένων από τώρα και ενδεχομένως να βρεθούν άλλοι τρόποι για να ενισχυθούν και να κρατηθούν εν ζωή τουριστικές επιχειρήσεις η κατάσταση των οποίων είναι αυτή τη στιγμή οριακή.

Την ίδια ώρα επεσήμανε ότι οι τιμές που προσφέρονται στους τουρίστες από την Κύπρο είναι χαμηλές γιατί καθορίζονται και από τον ανταγωνισμό, κάτι που δεν αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια κέρδους.

Όσον αφορά το κατά πόσο θα κλείσουν ξενοδοχεία μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, είπε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα ξενοδοχεία τα οποία διαχρονικά συνεργάζονταν με τη βρετανική αγορά και ίσως αυτή τη στιγμή να μην υπάρχει λόγος να παραμείνουν ανοικτά μέχρι να ανοίξει η συγκεκριμένη αγορά.

Όσον αφορά το σχέδιο στήριξης του εγχώριου τουρισμού του Υφυπουργείου Τουρισμού, ανέφερε ότι βοήθησε τα ξενοδοχεία να ξανανοίξουν και έχει αξιοποιηθεί πλήρως από τους Κύπριους. Ωστόσο ανέφερε ότι το σχέδιο δεν αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια κέρδους.