You are here

Περδίος: Η ανάκαμψη στον τουρισμό περνά μέσα από τους εμβολιασμούς

15/04/2021 12:13

Όσο περισσότερος κόσμος εμβολιαστεί τόσο πιο πολλή ανοσία θα έχουμε στην Κύπρο και συνεπώς πιο πολλές πιθανότητες η χώρα μας να πάει καλύτερα φέτος σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, είπε σήμερα ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο εμβολιαστικό κέντρο της Κρατικής Έκθεσης, όπου εμβολιάστηκε σήμερα, ο κ. Περδίος είπε ότι «για να επανέλθουμε στην κανονικότητα, ο δρόμος περνά μέσα από τα εμβόλια, όλα εκ των οποίων κάνουν εξίσου τη δουλειά τους».

«Ο βασικός λόγος που όλοι πρέπει να επιδιώξουμε να εμβολιαστούμε είναι ότι όσο πιο πολύς κόσμος εμβολιαστεί στην Κύπρο τόσο πιο πολλή ανοσία θα έχουμε και τόσο πιο πολλές θα είναι οι πιθανότητες η χώρα μας να πάει καλύτερα φέτος όσον αφορά τον τουρισμό», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι «ερωτήσεις που μας κάνουν συνεχώς οι εταίροι μας στο εξωτερικό είναι για το πώς είναι τα πράγματα εδώ, πώς είναι η επιδημιολογική εικόνα για τα τεστ και για το ποσοστό θετικότητας, πόσοι θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το καλοκαίρι. Άρα, όλοι οι φορείς τουρισμού και στην Κύπρο και στο εξωτερικό παραδέχονται ότι η οποιαδήποτε ανάκαμψη του τουρισμού, όχι μόνο φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια, θα εξαρτηθεί πάρα πολύ από το εμβόλιο».

Κληθείς να δώσει τις εκτιμήσεις του για την καλοκαιρινή περίοδο, ο κ. Περδίος είπε ότι «δυστυχώς, τα πράγματα μεταβάλλονται τόσο συχνά που είναι αδύνατο για οποιονδήποτε να κάνει προβλέψεις και εκτιμήσεις, διότι πλέον βλέπετε ότι το πιο εύκολο πράγμα είναι χώρες να κλείσουν, να μπουν σε lockdown και κατ’ επέκταση ακυρώνονται προγράμματα αεροπορικών εταιρειών και οργανωτών ταξιδιών. Άρα, είναι άκρως παρακινδυνευμένη η οποιαδήποτε εκτίμηση».

«Αρκετές είναι οι αεροπορικές εταιρείες, οι οργανωτές ταξιδιών που μπορεί σήμερα να έχουν πρόγραμμα, αλλά με βάση μια απόφαση είτε της δικής τους Κυβέρνησης είτε της δικής μας, να αλλάξουν άρδην τα δεδομένα», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «εκείνο που για μας έχει εξαιρετική σημασία είναι ότι σε μια εξίσωση που αφορά το πτητικό πρόγραμμα οργανωτών ταξιδιών ή αεροπορικών εταιρειών παίζουν ρόλο δύο πράγματα: Οι ταξιδιωτικές οδηγίες από τη χώρα προέλευσης και οι δικές μας ταξιδιωτικές οδηγίες ή το δικό μας πρωτόκολλο στην Κύπρο.

«Εμείς έχουμε φροντίσει να παρέχουμε ένα πρωτόκολλο σταθερότητας, να μπορεί οποιοσδήποτε αν έρθει στην Κύπρο, φτάνει να έχει τα τεστ που πρέπει χωρίς να χρειάζεται να μπει σε καραντίνα, χωρίς να διακόπτονται οι πτήσεις», επεσήμανε.

«Άρα, θεωρώ ότι ως Κύπρος έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε για να είμαστε δεκτικοί προς οποιονδήποτε θέλει να έρθει στη χώρα μας. Από κει και πέρα, ναι, αυτό είναι το δεδομένο: Περιμένουμε τώρα και εξαρτόμαστε από ταξιδιωτικές οδηγίες ξένων χωρών», κατέληξε.