You are here

Περδίος: Στις 28/6 η Ρωσία ανοίγει αιθέρες για την Κύπρο

22/06/2021 10:44

Χαράς ευαγγέλια για την τουριστική βιομηχανία καθώς, οι αρχές της Ρωσίας αποφάσισαν την περασμένη Παρασκευή να ανοίξουν τους αιθέρες προς την αγορά της Κύπρου, την ερχόμενη Δευτέρα 28 Ιουνίου.

Ήδη, βρίσκεται στα σκαριά η δρομολόγηση ναυλωμένων πτήσεων από και προς την Κύπρο, με ένα υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο από τη μία θα παρέχει ασφαλιστικές δικλείδες και από την άλλη δεν θα είναι απαγορευτικό για τους ρώσους ταξιδιώτες.

«Φαίνεται ότι τα έντονα διαβήματα τα οποία έχουμε κάμει τις τελευταίες βδομάδες σε συνεργασία με το υπουργείο μεταφορών απέδωσαν καρπούς και οι ενδείξεις είναι ότι το δεύτερο εξάμηνο της τουριστικής περιόδου, θα κινηθεί σε πολύ καλύτερους ρυθμούς», ανέφερε στη StockWatch ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος.

Πρόκειται για μία σημαντική θετική εξέλιξη, σύμφωνα με τον κ. Περδίο, ο οποίος προδίκασε ότι η Ρωσία, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι η νούμερο «1» αγορά και όχι η Βρετανία.

Ερωτηθείς που στηρίζει το υφυπουργείο τις ενθαρρυντικές ενδείξεις από τη Ρωσική αγορά, ο κ. Περδίος σημείωσε ότι από τις έρευνες στο google που εντοπίζουν οι αρμόδιοι λειτουργοί του Υφυπουργείου Τουρισμού, η αναζήτηση για τουριστικούς προορισμούς από ρώσους χρήστες του διαδικτύου, η Κύπρος είναι μεταξύ των τριών πρώτων τουριστικών προορισμών που προεπιλέγουν. Οι άλλοι δύο τουριστικοί προορισμοί είναι η Αίγυπτος και η Ελλάδα.

«Η ζήτηση φαίνεται εκ των πραγμάτων ότι θα είναι πολύ μεγάλη, καθώς η Κύπρος αποτελεί χώρα στόχο για τους ρώσους ταξιδιώτες για να περάσουν τις διακοπές τους στο νησί», παρατήρησε ο Υφυπουργός Τουρισμού.

Αυστηρό και ευέλικτο υγειονομικό πρωτόκολλο

Σύμφωνα με τον κ. Περδίο, το αρμόδιο υπουργείο μεταφορών της Ρωσίας, έχει αποφασίσει όπως οι ταξιδιώτες που θα επιλέγουν την Κύπρο, δεν θα χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα όταν θα επιστρέφουν στη χώρα τους, «γεγονός το οποίο», όπως επεσήμανε, «θα συμβάλει θετικά ως προς την επιλογή των ρώσων να περάσουν τις διακοπές τους στη χώρα μας».

 Τόνισε ότι οι κυπριακές αρχές έχουν προωθήσει γρήγορες διαδικασίες σε ότι αφορά την εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου, για να αποτρέπεται τυχόν δυσαρέσκεια από πλευράς επισκεπτών.

Εξήγησε ότι οι κυπριακές υγειονομικές αρχές θα απαιτούν από τους ρώσους επισκέπτες, οι οποίοι δεν είναι διπλά εμβολιασμένοι, δύο τεστ.  Το πρώτο τεστ θα πρέπει να γίνεται από τον επισκέπτη 72 ώρες πριν να αναχωρήσει από τη χώρα του και ένα κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο.

Το τεστ θα είναι PCR, πληρωμένο από τον επισκέπτη.

Σε ότι αφορά του ρώσους επισκέπτες που θα είναι διπλά εμβολιασμένοι και θα κατέχουν σχετικό πιστοποιητικό από τις υγειονομικές αρχές της Ρωσίας, οι αντίστοιχες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα περιορίζονται μόνο σε δειγματοληπτικό έλεγχο.

Ο κ. Περδίος τόνισε ότι οι ρώσοι ταξιδιώτες δεν θα εγκλωβίζονται στο χώρο του αεροδρομίου.

Τα αποτελέσματα του PCR θα είναι έτοιμα σε τρείς περίπου ώρες. Οπόταν, όπως εξήγησε, μέχρι να παραλάβουν τις αποσκευές τους, να επιβιβαστούν στα λεωφορεία και να μεταβούν στις ξενοδοχειακές τους μονάδες, θα μπορούν μέσω του διαδικτύου να πληροφορηθούν για τα εργαστηριακά αποτελέσματα, που προηγήθηκαν.

Φως στη σήραγγα από Ισραήλ, Γερμανία, Γαλλία

Ενθαρρυντικά είναι και τα μηνύματα που έρχονται από τις αγορές του Ισραήλ, της Γερμανίας ενώ πιο συγκρατημένες είναι οι ενδείξεις από την αγορά της Βρετανίας.

Ειδικότερα σε ότι αφορά την παραδοσιακή αγορά της Βρετανίας, ο κ. Περδίος είπε ότι οι αρχές της Αγγλίας κάνουν κάποιες νέες σκέψεις για να χαλαρώσουν, όπως είπε, τα υφιστάμενα δεδομένα και στις επόμενες μέρες αναμένονται κάποιες εξελίξεις.

Αποκάλυψε ότι με βάση την τελευταία έρευνα του Υφυπουργείου Τουρισμού, μόνο το 30% των αεροπορικών θέσεων του 2021 προέρχεται από τις αγορές της Βρετανίας και της Ρωσίας.

Το υπόλοιπο 70%, πρόσθεσε, προέρχεται από άλλες χώρες, κυρίως της Ευρώπης, που αποτελεί μια σημαντική ένδειξη της δουλειάς που γίνεται τα τελευταία δύο χρόνια σε συνεργασία με το υπουργείο μεταφορών και τη Hermes Airport.

Μεταξύ των χωρών αυτών περιλαμβάνονται η Γερμανία, το Ισραήλ, η Γαλλία, η Ουκρανία, η Πολωνία, η Ελλάδα και η Σουηδία.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην αγορά του Ισραήλ ο Υφυπουργός σημείωσε ότι οι αρχές του Ισραήλ, επιτρέπουν τα ταξίδια εκτός της χώρας τους για όσους έχουν εμβολιαστεί.

«Η Κύπρος», είπε, «είναι μεταξύ των πρώτων δημοφιλών τουριστικών προορισμών για τους γείτονες μας ισραηλίτες ενώ ενδιαφέρον επιδεικνύεται και από την αγορά της Γαλλίας καθώς από πέρσι έχουν μπει ναυλωμένες πτήσεις από Παρίσι, και Μασσαλία».  

Του Λεύκου Χρίστου