You are here

Περιμένουν τη λήξη του μουντιάλ οι ξενοδόχοι

12/07/2018 07:14

Προσδοκίες ότι με τη λήξη του μουντιάλ θα βελτιωθούν οι κρατήσεις και αφίξεις της τελευταίας στιγμής από τη Ρωσία και την Αγγλία τρέφουν οι ξενοδόχοι, εκτιμώντας ότι η υφιστάμενη σεζόν θα υστερεί οριακά από την περσινή.

Ο Ιούνιος έκλεισε με μικρές απώλειες για αρκετές τουριστικές μονάδες, με τους ξενοδόχους να διαφοροποιούνται για άλλη μια φορά φέτος από τις σημαντικές ενδείξεις που υπάρχουν για βελτίωση της κατάστασης.

Η Hermes ανακοίνωσε ότι τον Ιούνιο η κίνηση στα αεροδρόμια αυξήθηκε κατά 8% και το εξάμηνο κατά 9%, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για αύξηση των τουριστικών αφίξεων.

Χθες η JCC ανακοίνωσε ότι η αξία των αγαθών και υπηρεσιών που αγοράστηκαν με πιστωτικές κάρτες από ξένους στην Κύπρο αυξήθηκε κατά 16% τον Ιούνιο και 17% το εξάμηνο.

Για τους ξενοδόχους, όμως, τα δεδομένα φαίνεται να είναι διαφορετικά και ελπίζουν να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα μετά το μουντιάλ της Ρωσίας.

Ενδεικτική είναι η δήλωση στη StockWatch του προέδρου του ΠΑΣΥΞΕ Χάρη Λοϊζίδη, ο οποίος τόνισε ότι «το μουντιάλ είτε το θέλουμε είτε όχι επηρεάζει τις τουριστικές αφίξεις» και επισήμανε ότι «η παρατεταμένη παρουσία της Βρετανίας στο μουντιάλ επηρέασε την έξοδο των βρετανών τουριστών».

Πρόσθεσε ότι «τώρα που τελειώνει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο οι ξενοδόχοι ξεκίνησαν εκστρατεία προσφορών στη Βρετανία σε μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών».

Χθες η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε μείωση των τουριστικών εσόδων Απριλίου κατά 4%, που ενδεχομένως να συνδέεται με την ψηλή περσινή βάση.  Είναι όμως η πρώτη μείωση εσόδων από το τέλος του 2016.

«Εκείνο το οποίο παρατηρείται και συνεχώς θα επιτείνεται με την πάροδο των χρόνων είναι η διαφοροποίηση των εσόδων από τις αφίξεις. Αν και οι αφίξεις παρουσιάζουν αύξηση κατά 8- 10% μέχρι τέλος Ιουνίου, εντούτοις τα έσοδα είναι διαφοροποιημένα. Πιστεύω ότι σταδιακά θα ανοίγει η ψαλίδα των εσόδων από τις αφίξεις».

Απέδωσε το γεγονός σε μια σειρά αιτιών όπως στην πίεση που δέχονται οι ξενοδόχοι να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές λόγω ανταγωνιστικών αγορών, στην αύξηση των μη οργανωμένων διαμερισμάτων υποδεικνύοντας ότι «το 30%, απο το ένα και πλέον εκατομμύριο τουριστικών αφίξεων δεν καταλήγει σε νόμιμα αδειούχα καταλύματα».

Ο κ. Λοϊζίδης εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι «και η αύξηση των αφίξεων θα μειώνεται σταδιακά μέχρι κάποια στιγμή να φθάσει στο σημείο μηδέν».

Κατά τα άλλα ο πρόεδρος του ΔΣ του ΠΑΣΥΞΕ, προέβλεψε ότι η φετινή τουριστική σεζόν θα παρουσιάσει μικρή πτώση σε σχέση με πέρσι, κάτι που θα είναι διαχειρίσιμο αν ληφθεί υπόψη ότι τα τελευταία χρόνια οι εξωγενείς συνθήκες ευνόησαν την Κύπρο ενώ φέτος επηρεάζεται από αρνητικές συνθήκες όπως το μουντιάλ, το άνοιγμα Τουρκίας, Αιγύπτου, Τυνησίας και την πτώση του ρωσικού ρουβλιού.

Εχθρό του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου χαρακτήρισε το μουντιάλ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Θάνος Μιχαηλίδης, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα να αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα από Βρετανία και Ρωσία τώρα που τελειώνει το ποδόσφαιρο.

Συμφώνησε επίσης με τον Χάρη Λοϊζίδη ότι θα μεγαλώνει η απόσταση των εσόδων σε σχέση με τις αφίξεις δίνοντας μια διαφορετική διάσταση στο θέμα.  

«Το θέμα έχει δύο πτυχές, η μια αφορά τα στοιχεία που δίνει η Hermes για τις αφίξεις τα οποία είναι μεν σωστά, αλλά δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα διότι κάθε επισκέπτης δεν σημαίνει ότι είναι και τουρίστας, υπάρχουν ξένοι όπως για παράδειγμα ρώσοι που ζουν στην Κύπρο και πηγαινοέρχονται και μετρούν στις πτήσεις.

Δεύτερο είναι οι επισκέπτες που επιλέγουν τα μη αδειούχα καταλύματα τα οποία κλείνουν συνήθως μέσω ιστοσελίδων, άρα και αυτοί δεν αντικατοπτρίζονται στην πληρότητα των ξενοδοχείων και ως εκ τούτου στα έσοδα.

Ο κ. Μιχαηλίδης πρόσθεσε ακόμη μια πτυχή στο όλο θέμα εκτιμώντας ότι πρόκειται για την πιο κρίσιμη πτυχή του όλου ζητήματος, λέγοντας ότι «θα πρέπει να προσμετρήσει κάποιος και το ότι οι τουρίστες που διαμένουν σε οργανωμένα και νόμιμα ξενοδοχεία δεν ξοδεύουν όσο παλαιότερα, κάτι που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ξενοδοχειακή βιομηχανία διότι θα περιοριστούν τα κονδύλια που διαθέτουν οι ξενοδόχοι για αναβάθμιση των μονάδων τους».

Όσον αφορά τον Ιούνιο είπε ότι οι πληρότητες αν και κάπως μειωμένες σε σχέση με πέρσι ήταν σε ικανοποιητικό επίπεδο, σημειώνοντας ότι «φέτος δεν θα φθάσουμε τα εξαιρετικά νούμερα της περσινής χρονιάς».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Δώρου Τάκα, ο οποίος συμφώνησε με τους συναδέλφους του ότι το μουντιάλ επιβάρυνε περαιτέρω το αρνητικό κλίμα της φετινής τουριστικής σεζόν.

«Ο Ιούνιος έδειξε μια αδυναμία από τη ρωσική αγορά, ευελπιστούμε εντούτοις ότι θα βελτιωθούν τα πράγματα τώρα που τελειώνει το μουντιάλ. Δεν αναμένουμε όμως τις πληρότητες της περσινής χρονιάς», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τάκα ένας άλλος παράγοντας που λειτούργησε φέτος αρνητικά είναι και η καλοκαιρία που επικρατεί στις χώρες που αντλούμε τουρισμό.

«Η θερμοκρασία στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι απίστευτα ψηλή όπως και στις Σκανδιναβικές χώρες», ανέφερε.

Ο κ. Τάκας συμφώνησε ακόμη ότι ο αριθμός των αφίξεων δεν ανταποκρίνεται στα έσοδα επειδή στα στοιχεία που καταγράφονται στα αεροδρόμια συμπεριλαμβάνονται και ξένοι που ζουν μόνιμα στην Κύπρο καθώς επίσης και ένας σημαντικός αριθμός επισκεπτών που καταλήγει είτε σε μη αδειούχα καταλύματα, είτε στα κατεχόμενα.

Πρόσθεσε ακόμη μια άποψη στο θέμα της μείωσης της κερδοφορίας των ξενοδόχων λέγοντας ότι «όταν μια χρονιά είναι προβληματική, όπως η φετινή, τότε οι ξενοδόχοι για να προσελκύσουμε τουρίστες μετά και από έκκληση των τουριστικών πρακτόρων ρίχνουμε το κόστος του πακέτου για να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε την Τουρκία και τις άλλες χώρες που προσφέρουν χαμηλότερα πακέτα, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προσελκύουμε χαμηλότερου οικονομικού επιπέδου τουρίστες, δηλαδή τουρίστες με χαμηλότερο budget», διευκρίνισε.

Της Ηρώς Ευθυμίου