You are here

Πληρότητες μέχρι 80% το τριήμερο Κατακλυσμού

01/06/2023 06:31

Με τη συμβολή της εγχώριας αγοράς, οι ξενοδόχοι αναμένουν πληρότητες μέχρι 80% το τριήμερο του Κατακλυσμού, τόσο στις παραλιακές πόλεις, όσο και στα ορεινά θέρετρα, δηλώνουν παράγοντες του τουριστικού τομέα.

Αντίθετα, παρουσιάζονται συγκρατημένοι σε ότι αφορά τις προσδοκίες για τη νέα τουριστική σεζόν, η έναρξη της οποίας ουσιαστικά σηματοδοτείται από σήμερα.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, δήλωσε στη StockWatch ότι κατά το τριήμερο του Κατακλυσμού με τη συμβολή των κυπρίων γίνεται το αδιαχώρητο στις παραλιακές πόλεις.

Ειδικά η Πάφος και η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου παραδοσιακά κλέβουν την παράσταση το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Σύμφωνα με τον κ. Ρουσουνίδη, πολύ καλές πληρότητες αναμένονται και στα ορεινά θέρετρα.

Σε ότι αφορά τη φετινή θερινή σεζόν ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε ότι το φαινόμενο των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής φαίνεται ότι θα επικρατήσει και φέτος και συνέστησε προσοχή σε σχέση με τις προβλέψεις ότι η τουριστική εισροή θα φθάσει στα επίπεδα του 2019.

«Η προοπτική για την καλοκαιρινή σεζόν είναι θετική και σίγουρα οι πληρότητες στα ξενοδοχεία θα ξεπεράσουν τις περσινές. Παρόλ’ αυτά, θα επισημάνω για άλλη μια φορά, ότι είμαστε συγκρατημένοι στις προβλέψεις μας διότι για την ώρα, με βάση τις μέχρι σήμερα κρατήσεις, η εικόνα δεν είναι ότι θα ξεπεράσουμε το 2019».

Όσον αφορά τις χώρες που προσελκύει τουρίστες φέτος η Κύπρος, είπε ότι είναι η Βρετανία, η Πολωνία, το Ισραήλ, η Γερμάνια, η Γαλλία, η Αυστρία, η Ελβετία, αλλά και οι Σκανδιναβικές χώρες.

Οι κύπριοι ψηφίζουν Πάφο και επαρχία Αμμοχώστου

Η γενική διευθύντρια του ΣΤΕΚ, Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, δήλωσε στη StockWatch ότι «παραδοσιακά οι κύπριοι προτιμούν τα ξενοδοχεία της Πάφου και της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου το τριήμερο του Κατακλυσμού.

«Συνεπώς οι πληρότητες τους είναι σε πολύ ψηλά επίπεδα, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και για τα ξενοδοχεία της Λεμεσού και της Λάρνακας», επεσήμανε.

Όσον αφορά γενικά την τουριστική σεζόν οι δηλώσεις της κ. Ψηλογένη,  κυμάνθηκαν στο ίδιο πλαίσιο με τα όσα επεσήμανε ο  κ. Ρουσουνίδης.

Τόνισε ότι «υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία για τη νέα σεζόν διότι οι κρατήσεις είναι ακόμη περιορισμένες έκτασης».

 «Ειδικά» σημείωσε ότι «στα ξενοδοχεία της επαρχίας Λεμεσού και ελεύθερης Αμμοχώστου τα οποία είχαν μεγάλη εξάρτηση από τη ρωσική αγορά οι πληρότητες το Μάιο ήταν πολύ χαμηλές παρά το ότι τα στατιστικά στοιχεία καταγράφουν αύξηση 11% στις αφίξεις το πρώτο τετράμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2019».

Αναμένονται περισσότερες κρατήσεις στα ορεινά

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ ορεινών θέρετρων Ανδρέας Μαντάλας, μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι «οι μέχρι στιγμής κρατήσεις είναι σε ικανοποιητικό επίπεδα, κυρίως στα μεγάλα ξενοδοχεία».

Πρόσθεσε ότι «στα μικρότερα ξενοδοχεία υπάρχουν ακόμη αρκετά διαθέσιμα δωμάτια».

Σύμφωνα με τον κ. Μαντάλα, πέραν του 99 % των πληροτήτων στα ξενοδοχεία στα ορεινά θέρετρα, είναι από την εγχώρια αγορά, καθώς όπως επεσήμανε, «οι ξένοι προτιμούν τα παραλιακά θέρετρα».

Της Ηρώς Ευθυμίου