You are here

Πλώρη για θαλάσσια σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας

25/10/2021 07:28

Κονδύλι ύψους €5 εκατ. περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του υφυπουργείου Ναυτιλίας για 2022, για την επιδότηση της εποχικής θαλάσσιας σύνδεσης της Κύπρου με  την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνεται πρόνοια ύψους €5 εκατ. που προορίζεται να καλύψει την κρατική επιδότηση για τη εποχιακή θαλάσσια σύνδεση των δύο χωρών, η οποία θα εκτελείται από πλοίο το οποίο θα εξυπηρετεί και την μεταφορά αυτοκινήτων και συνοδευόμενων οχημάτων.

Εντός φθινοπώρου αναμένεται η προκήρυξη του νέου διαγωνισμού για τη θαλάσσια σύνδεση Κύπρου -Ελλάδας και η κατακύρωσή του πριν το τέλος του χρόνου, ενώ η έναρξη του δρομολογίου υπολογίζεται για την άνοιξη του 2022.

Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έδωσε τον περασμένο Μάιο έγκριση για μετατροπή της θαλάσσιας σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας σε εποχική αντί τακτική.

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός για τη θαλάσσια σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας τον περασμένο Ιανουαρίου, ολοκληρώθηκε χωρίς να ληφθούν προσφορές από θαλάσσιους μεταφορείς, παρά την κρατική ετήσια επιδότηση, ύψους €5 εκατ., καθώς η απαίτηση για υλοποίηση ενός τακτικού και όχι εποχικού δρομολογίου αποτέλεσε μία από τις παραμέτρους που λειτούργησαν αποτρεπτικά στην εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Σε πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης ανέφερε ότι μέσα στις 35 δράσεις της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυπριακή Ναυτιλία (Sea Change 2030) είναι και η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου Ελλάδας.

Ανακοίνωσε ότι θα υπάρχουν εξελίξεις τις επόμενες 3 με 4 βδομάδες αφού έχουν ληφθεί οι απαραίτητες διευκρινίσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Προχωράμε σε ένα πολύ πιο ελκυστικό διαγωνιστικό έδαφος αυτή την φορά, σε πιο στοχευμένο στον βαθμό που το επιτρέπουν οι ενωσιακοί κανόνες ώστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και στις προσδοκίες και των μεταφορέων κάτι το οποίο ελπίζουμε ότι θα τραβήξει το ενδιαφέρον αυτή την φορά, των μεταφορέων», τόνισε.

«Θεωρώ ότι αυτή τη φορά θα υπάρχει ενδιαφέρον αφού είναι πιο εύφορο το έδαφος λόγω του ότι έχουν αρθεί και οι περιορισμού που αφορούσαν την πανδημία», πρόσθεσε ο κ. Δημητριάδης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η θαλάσσια σύνδεση Ελλάδας-Κύπρου θα πραγματοποιείται με επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο, που θα μεταφέρει επιβάτες, οχήματα αλλά και φορτίο, μεταξύ των λιμένων Πειραιά και Λεμεσού και ενδεχομένως να περιλαμβάνει έναν ενδιάμεσο σταθμό σε ένα ελληνικό νησί.

Το εποχικό δρομολόγιο εκτιμάται ότι θα αφορά 26 ταξίδια για το διάστημα Απριλίου-Οκτωβρίου.

€900 χιλ. για ακτοπλοϊκά σκάφη

Στο μεταξύ πρόνοια ύψους €900 χιλ. περιλαμβάνεται επίσης στον προϋπολογισμό του υφυπουργείου, η οποία προορίζεται να καλύψει τις δαπάνες για αναβάθμιση ακτοπλοϊκών επιβατηγών σκαφών.

Σημειώνεται ότι το σχετικό σχέδιο κρατικής ενίσχυσης για αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών σκαφών και ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους, έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Σκοπός του Σχεδίου είναι η αναβάθμιση του τομέα της ακτοπλοΐας και των επαγγελματικών υπηρεσιών που προσφέρονται από τα ακτοπλοϊκά σκάφη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σε ντόπιους και ξένους τουρίστες.

Οι στόχοι του Σχεδίου είναι η προαγωγή της προστασίας του περιβάλλοντος, η αναβάθμιση/βελτίωση των μέσων ναυσιπλοΐας, η ενίσχυση των συνθηκών ασφάλειας και υγείας των επιβατών και του πληρώματος και η εξυπηρέτηση της προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρίες (ΑΜεΑ) στα υπό αναβάθμιση σκάφη.

Της Ελένης Χαραλάμπους