You are here

Πράκτορες: Αναμένουν μπουμ ταξιδιών μετά τον Ιούνιο

28/12/2020 06:49

Άνευ αντικρίσματος είναι τα χαμηλά ναύλα των αεροπορικών εισιτηρίων, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν τα €10, επειδή σχεδόν δεν ταξιδεύει κανένας εάν δεν υπάρχει πραγματικά σοβαρός λόγος, εκτιμούν οι τουριστικοί πράκτορες.

Εναποθέτουν εντούτοις τις ελπίδες τους, στο εμβολιασμό της μεγαλύτερης μάζας των ευρωπαίων πολιτών μέχρι το Μάιο και Ιούνιο του 2021 οπότε προβλέπουν ότι θα παρατηρηθεί ένα απότομο μπουμ στις τουριστικές αφίξεις τουριστών προς την Κύπρο, αλλά και των κυπρίων προς το εξωτερικό.

Ο επίτιμος πρόεδρος του συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων Άκης Κελεπέσιης, δήλωσε στη StockWatch ότι «μπορεί οι αεροπορικές εταιρείες Ryanair, Wizz Air, Easy Jet κι άλλες να προσφέρουν πολύ χαμηλά ναύλα αλλά πρόκειται για δώρο άδωρο, διότι ο κόσμος δεν ταξιδεύει έστω και αν το αεροπορικό εισιτήριο είναι €10 διότι υπάρχουν περιοριστικά μέτρα στις πλείστες χώρες. Ταξιδεύουν μόνο εάν υπάρχει σοβαρή ανάγκη όπως ταξίδι για λόγους υγείας, επαγγελματικούς ή άλλους οικογενειακούς λόγους».

Ενδεικτικά ανέφερε ότι «το Λονδίνο ως χειμερινός προορισμός βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες των κυπρίων τις ημέρες των Χριστουγέννων, όμως υπό τις σημερινές συνθήκες και τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στη χώρα δεν μπορεί να ταξιδέψει κανένας διότι υπάρχει το ενδεχόμενο να τεθεί σε καραντίνα ενώ από την άλλη τα ξενοδοχεία είναι κλειστά στο Λονδίνο. Μόνο κάποια ξενοδοχεία στα αεροδρόμια παραμένουν ανοικτά, οι χώροι εστιάσεις και τα περισσότερα καταστήματα, είναι επίσης κλειστά», επεσήμανε.

Το ίδιο ισχύ και στην Ελλάδα, υπάρχει μια μεγάλη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσεις για να εισέλθεις στη χώρα ενώ σχεδόν τα πάντα είναι κλειστά, άρα δεν είναι θέμα τιμών αλλά το ότι οι προορισμοί που επιλέγουν να ταξιδέψουν οι κύπριοι εφαρμόζουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα, πρόσθεσε.

Από την άλλη διερωτήθηκε, «πώς θα προγραμματίσει κάποιος ένα ταξίδι όταν επικρατεί αβεβαιότητα για το καθεστώς που υπάρχει στον προορισμό που θα ταξιδέψει διότι ανά πάση στιγμή μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα ισχύσουν τη συγκεκριμένη στιγμή στη χώρα κινδυνεύοντας μάλιστα να εγκλωβισθεί και να μην μπορεί να φύγει από τη χώρα».

Παρ’ όλα αυτά σημείωσε, το εμβόλιο δημιουργεί μια αισιοδοξία ότι η νέα χρονιά θα είναι καλύτερη αν και οι εμβολιασμοί βρίσκονται ακόμη στο αρχικό στάδιο τους.«Αναμένουμε ότι μέχρι το Μάρτιο και Απρίλιο που είναι οι μήνες που ξεκινούν οι μεγάλες κρατήσεις για εισερχόμενο και εξερχόμενο τουρισμό να έχουμε θετικές εξελίξεις με το εμβόλιο ώστε να ξεκινήσει με καλούς οιωνούς η νέα τουριστική σεζόν».

Μπουμ αφίξεων μετά τον Ιούνιο

Το μέλος επίσης του συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων Βίκτωρας Μαντοβάνης, εξέφρασε την προσδοκία ότι το νέο χρόνο θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις για τη δράση του εμβολίου οπότε θα υπάρξει και καθοδική πορεία των κρουσμάτων, ως εκ τούτου ο κόσμος θα ξεθαρρέψει και θα ξεκινήσει να ταξιδεύει.

Ο κ. Μαντοβάνης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά το Μάιο ή Ιούνιο όταν θα έχει εμβολιασθεί η μεγαλύτερη μάζα των πολιτών σε διεθνές επίπεδο, θα υπάρξει ένα απότομο μπουμ επισκεπτών προς την Κύπρο αλλά και από την Κύπρο προς διάφορους προορισμούς στο εξωτερικό.

Πρόσθεσε ότι στον ορίζοντα υπάρχει μια σκέψη από τις αεροπορικές εταιρείες να ζητούν πιστοποίηση εμβολίου ή τη διενέργεια rapid test στο αεροδρόμιο πριν την αναχώρηση.

Όσον αφορά τις κρατήσεις συμφώνησε με το συνάδελφο του ότι είναι σχεδόν ανύπαρκτες για την ώρα υπενθυμίζοντας ότι η αγορά ρυθμίζεται από τη ζήτηση και την προσφορά.«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ζήτηση αλλά ούτε και προσφορά διότι οι περισσότερες πτήσεις αναβλήθηκαν, τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι κλειστά και στην Κύπρο και στο εξωτερικό άρα στις λίγες πτήσεις που υπάρχουν όντως είναι πολύ χαμηλά τα ναύλα. Εντούτοις υπάρχει και το ενδεχόμενο να κλείσει κάποιος ένα εισιτήριο για παράδειγμα στο Παρίσι €15 και την ημέρα της αναχώρησης του να διαπιστώσει ότι η πτήση αναβλήθηκε διότι είναι πολύ χαμηλές οι κρατήσεις.

Της Ηρώς Ευθυμίου