You are here

Πρόεδρος: Προσδοκίες για το υφυπουργείο τουρισμού

19/06/2018 14:04

Το μήνυμα ότι ο τομέας του τουρισμού θα συνεχίσει να βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην ετήσια γενική συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αναμένει την έγκριση του νομοσχεδίου για το υφυπουργείο τουρισμού.

«Έχουμε την πεποίθηση πως οι προοπτικές του κυπριακού τουρισμού είναι πολύ πιο ψηλά από αυτές που σήμερα βλέπουμε. Μπορούμε να πάμε πολύ πιο μακριά με ακόμη καλύτερη οργάνωση, καλύτερο σχεδιασμό και πιο άμεσες αποτελεσματικές παρεμβάσεις», τόνισε.

«Γι’ αυτό και επενδύουμε στη δυνατότητα του τουρισμού μας, προωθώντας νομοσχέδιο για δημιουργία υφυπουργείου τουρισμού που θα υπάγεται, όπως συνταγματικά επιτρέπεται να γίνει, απευθείας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας», σημείωσε.

Εξέφρασε τις ευχαριστίες της κυβέρνησης για τη συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις «οι οποίες φαίνεται να υιοθετούν την πρόταση μας, η οποία εντός των επομένων ημερών θα τεθεί στην ολομέλεια προς επικύρωση. Αυτό δεν θα είναι επιτυχία της κυβέρνησης, θα είναι επιτυχία του συνόλου του πολιτικού κόσμου, της χώρας που συνειδητοποιεί πόσο πολύ απαιτείται να υπάρχει ένας ενιαίος φορέας για τον τουρισμό μας για να μπορούμε να δώσουμε τα καλύτερα δυνατά για την οικονομία του τόπου και τους δημιουργούς της τουριστικής βιομηχανίας».

Τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια, επιτελέστηκε ένας πραγματικός άθλος στην τουριστική βιομηχανία της χώρας.

«Η περσινή χρονιά ήταν για τον τουρισμό μας ιστορικά η καλύτερη από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ η επιτυχία αυτή συνδυάστηκε με σημαντικά αυξημένα έσοδα, αλλά και διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, περιορίζοντας σημαντικά τα προβλήματα της εποχικότητας που παραδοσιακά αντιμετωπίζαμε», είπε.

«Οι ενδείξεις είναι πως και η φετινή χρονιά θα κινηθεί σε ανάλογα υψηλούς ρυθμούς αν και τα δεδομένα στην περιοχή μας είναι ρευστά και είναι πιθανόν να υπάρξουν οριακές διαφοροποιήσεις», πρόσθεσε. 

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι «πρόθεση μας είναι να συνεχίσουμε με όλα τα μέσα να εμπλουτίζουμε το βασικό μας προϊόν».

«Πολλοί μιλούν για καινοτομία και αναφέρουν την έννοια της καινοτομίας ως να είναι σε αντιδιαστολή με την τουριστική βιομηχανία», είπε.

 «Καινοτομία δεν σημαίνει εγκαταλείπω σταθερές πηγές εσόδων και αναζητώ νέες.  Καινοτομία είναι και η ικανότητα να δίνω νέα πνοή και νέα δυναμική σε ένα προϊόν που έχει αποδείξει τη διαχρονική ποιότητα και την αποτελεσματικότητα του. Και στον τουρισμό έχουμε τεράστιο πεδίο να καινοτομήσουμε δημιουργώντας νέα τουριστικά προϊόντα».

ΚΟΤ: Σημαντική αύξηση στις αφίξεις

Ο πρόεδρος του ΚΟΤ Άγγελος Λοΐζου δήλωσε ότι οι τουριστικές αφίξεις ανήλθαν από 2,44 εκ. το 2014 σε 3,65 εκ. το 2017 καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 50% ή μέση ετήσια 14%.

Χαρακτήρισε επίσης σημαντικό το γεγονός ότι η αύξηση στις αφίξεις τις περιόδους 2014-2017 προήλθε τόσο από τις παραδοσιακές αγορές όσο και από νέες αγορές. Από το Ηνωμένο Βασίλειο αύξηση 44%, τη Ρωσία 29%, τη Γερμανία 119% καθώς επίσης και από αγορές όπως το Ισραήλ 28,1%, το Λίβανο 78% και την Πολωνία 95%.

Της Ηρώς Ευθυμίου