You are here

Προορισμός για τουρίστες χαμηλών budgets η Κύπρος

09/01/2019 07:15

Ολοένα και πιο λίγα ξοδεύουν στην Κύπρο τα περίπου τέσσερα εκατομμύρια τουρίστες μετριάζοντας σημαντικά το καθαρό όφελος που προκύπτει από τα απανωτά ρεκόρ τουριστικών αφίξεων και αναδεικνύοντας τη διαχρονική αποτυχία της Κύπρου να προσελκύσει τουρίστες με πιο ψηλά εισοδήματα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το δεκάμηνο του 2018 η κατά κεφαλή δαπάνη τουριστών μειώθηκε κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Ο κάθε τουρίστας που ήρθε στην Κύπρο ξόδεψε €698 σε σχέση με €732 το δεκάμηνο του 2017.

Το 2013 η κατά κεφαλή δαπάνη τουριστών έφθανε τα €868, στο ψηλότερο ιστορικό επίπεδο.

Η προηγούμενη φορά που η κατά κεφαλή δαπάνη είχε μειωθεί σε τόσο χαμηλά επίπεδα ήταν το 2005, όταν είχε πέσει στα €695.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ASG Group Σάββας Σπύρου σημειώνει ότι η κατά κεφαλή δαπάνη τουριστών επηρεάζεται αρνητικά από τον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ προορισμών όπως είναι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία αλλά κυρίως από το νέο άνοιγμα της Τουρκίας προς τους Ρώσους.

«Ο έντονος ανταγωνισμός έχει οδηγήσει σε μείωση των αφίξεων από παραδοσιακές χώρες όπως η Ρωσία που ανέβασαν το μέσο όρο της κατά κεφαλή δαπάνης. Παράλληλα, έχουν αυξηθεί οι αφίξεις από πιο φθηνές αγορές ενώ και οι κύπριοι επιχειρηματίες έχουν αναγκαστεί να μειώσουν τις τιμές λόγω του έντονου ανταγωνισμού», σημειώνει ο κ. Σπύρου.

Παρά τη μείωση των χρημάτων που ξοδεύει ο κάθε τουρίστας στην Κύπρο, οι φορείς της αγοράς δεν ανησυχούν.

Ο διευθυντής εισερχόμενου τουρισμού της Salamis Tours Μιχάλης Αθανασίου σημειώνει ότι η μείωση στην κατά κεφαλή δαπάνη τουριστών κινείται σε λογικά πλαίσια.

Σχετίζει την τάση που παρατηρείται με «αυξομειώσεις στις αφίξεις τουριστών από εθνικότητες που παρουσιάζουν διαφορετικές κατά κεφαλή δαπάνες, τεράστια αύξηση αεροπορικών θέσεων παγκοσμίως, άρα δυνατότητα πέραν του ενός πακέτου διακοπών ανά έτος με μικρότερη διάρκεια και συνειδητοποιημένοι πελάτες είτε στον έλεγχο εξόδων, είτε στην αγορά πακέτου διακοπών».

«Η μείωση στην κατά κεφαλή δαπάνη τουριστών είναι φαινόμενο που παρατηρείται όχι μόνο στη Κύπρο αλλά και σε άλλους παρόμοιους τουριστικούς προορισμούς.  Το σημαντικό είναι ότι γενικά τα έσοδα από τον τουρισμό στην Κύπρο σημειώνουν αύξηση», τονίζει.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2018 τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίζονται σε €2.562,3 εκ. σε σύγκριση με €2.493,8 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2017, σημειώνοντας αύξηση 2,7%.

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου έφθασαν στην Κύπρο 3,8 εκ. τουρίστες, με τις αυξήσεις να παρουσιάζουν τριπλάσια αύξηση από ότι τα έσοδα, φθάνοντας το 7,8%.

Της Γεωργίας Χαννή