You are here

Προσδοκίες για αύξηση 32% στις διανυκτερεύσεις μέχρι το 2030

14/01/2020 13:14

Μεγάλες προσδοκίες έχει το υφυπουργείο τουρισμού σε ότι αφορά την αύξηση των τουριστικών αφίξεων, των διανυκτερεύσεων και της κατά κεφαλή δαπάνης για τη δεκαετία 2020-2030.

Ο υφυπουργός τουρισμού, Σάββας Περδίος, μιλώντας σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου λειτουργίας του υφυπουργείου, αναφέρθηκε σε ανάλυση στοιχείων στη βάση της τάσης που καταγράφεται στο τουριστικό ρεύμα στην κυπριακή αγορά, εκτιμώντας ότι οι αφίξεις θα ανέλθουν στα 5 εκ. ενώ, οι διανυκτερεύσεις εκτιμάται ότι θα ανέλθουν γύρω στα 48 εκ. ετησίως σημειώνοντας αύξηση 32%.

Σε ότι αφορά την κατά κεφαλή ημερήσια δαπάνη του ξένου επισκέπτη, υπολογίζεται ότι από τα €75 που είναι κατά μέσο όρο σήμερα θα ανέλθει στα €90 βάσει της σημερινής αγοραστικής αξίας του ευρώ.

Ο κ. Περδίος χαρακτήρισε πετυχημένη χρονιά το 2019 για την τουριστική βιομηχανία.

 «Παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν ήταν μια πετυχημένη χρονιά για τον τουρισμό. «Τα τουριστικά αποτελέσματα του 2019 μας ικανοποιούν. Ήταν ένας άθλος το τι καταφέραμε. Παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, κυμάνθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2018», σημείωσε.

Επεσήμανε ότι το υφυπουργείο τουρισμού θα συνεχίσει και θα επεκτείνει την επένδυση του στις παραδοσιακές αγορές της Ευρώπης.

Θα δοθεί, όπως σημείωσε, ώθηση στις εκθέσεις ειδικών ενδιαφερόντων στοχεύοντας επισκέπτες από τις αγορές χωρών της βόρειας Ευρώπης.

Ο κ. Περδίος αναφέρθηκε επίσης στους τρεις βασικούς στόχους που είχαν τεθεί το 2019.

Ο πρώτος στόχος ήταν η μετάβαση από τον ΚΟΤ στο υφυπουργείο τουρισμού, ο δεύτερος στόχος η διαχείριση μιας δύσκολης τουριστικής χρονιάς (2019) και ο τρίτος η εκτενής προετοιμασία για ανάπτυξη νέων αγορών τα επόμενα χρόνια και η προετοιμασία της εθνικής στρατηγικής τουρισμού.

Σε ότι αφορά τους πέντε βασικούς πυλώνες που έχουν αποφασιστεί από το υπουργικό συμβούλιο και περιλαμβάνονται στην προετοιμασία της εθνικής στρατηγικής τουρισμού, ο υφυπουργός σημείωσε ότι μεταξύ άλλων, η Κύπρος στοχεύει να περιληφθεί στις 30 πιο ανταγωνιστικές χώρες παγκοσμίως.

Οι άλλοι πυλώνες είναι η εποχικότητα, για να υπάρξει ολόχρονα προσέλκυση τουριστικού ρεύματος στα ορεινά, στις ακριτικές περιοχές και στην ύπαιθρο, καθώς και η αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

 «Η κλιματική αλλαγή δεν είναι επιλογή, επιβάλλεται. Έχουμε μεγάλο δρόμο να αποδείξουμε ότι το περιβάλλον μας ενδιαφέρει, με συντονισμό όλων των υπηρεσιών», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι στον πυλώνα για χρήση ψηφιακής τεχνολογίας, το υφυπουργείο έχει προχωρήσει με τη δημιουργία μονάδας επιστημονικών ερευνών για τον τουρισμό.

Απαριθμώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν, αναφέρθηκε στην αβεβαιότητα για το Brexit, στην ισοτιμία του ρουβλιού, στην ανασύνταξη των ανταγωνιστικών προορισμών (Τουρκία, Αίγυπτος) και στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα, στην πτώχευση των Thomas Cook, Germania και παλαιότερα των Cobalt, Air Berlin κλπ.

Επίσης, έκανε αναφορά στην καθήλωση αεροσκαφών τύπου Boeing 737 MAX, κάτι το οποίο δυσκόλεψε και δυσκολεύει ακόμη την ανάπτυξη νέων δρομολογίων καθώς και στο κίνημα για την κλιματική αλλαγή, το οποίο, όπως σημείωσε, επηρεάζει ταξιδιώτες από δυνατές τουριστικές αγορές της Ευρώπης, πχ της Σουηδίας.
 
Χαρακτήρισε την πτώχευση της Thomas Cook, ως τη μεγαλύτερη κρίση που είχε ο τουρισμός την τελευταία δεκαετία.
 
Είπε ότι επακόλουθο των προβλημάτων που είχαν οι βασικές μας αγορές ήταν υποχρέωση να αναπτύξουμε νέες αγορές, να προσελκύσουμε διάφορες εθνικότητες και ηλικίες και να αναβαθμίσουμε ειδικές μορφές τουρισμού.
 
Ανέφερε ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών του 2019 δόθηκε έμφαση στις χώρες του Κόλπου και Μέσης Ανατολής ενώ φέτος οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στο Βέλγιο, στη Γαλλία και στις Σκανδιναβικές χώρες.
 
Ο κ. Περδίος σημείωσε ότι από τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν πέρσι, υπήρξε αύξηση 20% του τουρισμού από τη Γερμανία, 25% αύξηση από το Ισραήλ καθώς και από την Ουκρανία.
 
«Είχαμε επαφές με 400 οργανωτές ταξιδίων και 30 αεροπορικές εταιρείες. Πετύχαμε συμφωνία με το Ισραήλ για ανάπτυξη κοινών τουριστικών πακέτων», είπε, προσθέτοντας ότι διοργανώθηκαν 270 εκδηλώσεις προβολής της Κύπρου στο εξωτερικό.
 
Το Υφυπουργείο Τουρισμού συμμετείχε κατά το 2019, σε 74 συνολικά τουριστικές εκθέσεις, 56 εκθέσεις γενικού ενδιαφέροντος και 18 εκθέσεις ειδικών ενδιαφερόντων. Φέτος πρόκειται να λάβει μέρος σε 92 συνολικά τουριστικές εκθέσεις, 60 εκθέσεις γενικού ενδιαφέροντος και 32 εκθέσεις ειδικών ενδιαφερόντων.
 
Το Υφυπουργείο πρόσφερε διαφόρων μορφών φιλοξενίας σε περίπου 8.000 άτομα- σε 400 δημοσιογράφους (σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν και τα τηλεοπτικά συνεργία, bloggers και influencers), σε 2.600 ταξιδιωτικούς πράκτορες και σε 5.000 άλλους καλεσμένους (μαθητές, εκπαιδευτικούς, δημάρχους, αρχαιολόγους, συνέδρους διαφόρων επαγγελμάτων και άλλοι).
 
Κατά το 2019 έγιναν επίσης, διαγωνισμοί για το νέο brand, την νέα εικόνα που θα έχουν τα τουριστικά περίπτερα ενώ στηρίχθηκαν συνολικά γύρω στις 420 εκδηλώσεις για ειδικά προϊόντα (οινογαστρονομικός τουρισμός, συνεδριακός τουρισμός, αθλητικός τουρισμός κλπ.).
 
Στηρίχθηκαν ακόμη, 37 τοπικά φεστιβάλ, τα οποία προωθούσαν την οινογαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα, 51 πολιτιστικές-καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που παρουσίαζαν τουριστικό ενδιαφέρον, 50 αθλητικές εκδηλώσεις, 220 ομάδες που προπονήθηκαν στην Κύπρο, 61 συνέδρια-ταξίδια κινήτρων, ως επίσης και εκδηλώσεις-διοργανώσεις, οι οποίες πληρούσαν τα κριτήρια των δημοσιευμένων σχεδίων κινήτρων που λειτουργεί το Υφυπουργείο Τουρισμού, στα πλαίσια των κανονισμών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, για την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2019 οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν στις 3.866.447 σε σύγκριση με 3.832.062 την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2018, σημειώνοντας αύξηση 0,9% αλλά και ξεπερνώντας τις αφίξεις που καταγράφηκαν πότε στην Κύπρο κατά τους έντεκα πρώτους μήνες του έτους.

Η κατά κεφαλή δαπάνη τουριστών για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2019 ανήλθε σε €685,22 σε σύγκριση με €697,54 την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου χρόνου, σημειώνοντας μείωση 1,8%.

Η κατά κεφαλή/κατά ημέρα δαπάνη τουριστών για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2019 σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2018 σημείωσε αύξηση 0,4% (από €75,82 σε €76,14).

Του Λεύκου Χρίστου