You are here

Προσδοκίες για επάνοδο τουρισμού

08/09/2021 07:18

Η δυναμική που δημιουργήθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες, αναμένεται πως θα αποτελέσει βήμα για σταδιακή επάνοδο του τουρισμού. Καθοριστικοί παράγοντες σε αυτή την πορεία, αναμένεται να είναι η βελτίωση της θέσης της Κύπρου στην κατάταξη του ECDC και η ομαλή εξέλιξη των υγειονομικών δεδομένων, τόσο σε τοπικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τους φορείς του τουριστικού τομέα.

Σε δηλώσεις τους στη StockWatch, εκφράζουν την προσδοκία ότι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος, δυο διαχρονικά δυνατοί μήνες, θα διατηρήσουν ζωντανή την προοπτική ανάκαμψης του κλάδου.

Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορούν και τα στοιχεία της Hermes Airport τα οποία αποτυπώνουν σταθερή ανοδική τάση της επιβατικής κίνησης το πρώτο 8μηνο του έτους. Η επιβατική κίνηση έφθασε τους 2,511,239 επιβάτες την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2021, που αντιστοιχεί στο 33% της επιβατικής κίνησης του 2019 (για την ίδια περίοδο).

Τον Αύγουστο η επιβατική κίνηση έφτασε στους 867,104 επιβάτες, ποσοστό γύρω στο 60% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ενώ τον Αύγουστο του 2020 η επιβατική κίνηση κυμάνθηκε στους 296,266 επιβάτες. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2021, οι επιβάτες έφτασαν τους 440,944 και 772,136 αντίστοιχα.

Η εικόνα για Σεπτέμβριο – Οκτώβριο

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρο Ρουσουνίδη, οι δύο βασικές παράμετροι οι οποίοι θα κρίνουν την πορεία του τουρισμού το Σεπτέμβριο και Οκτώβριο είναι η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και οι επιδημιολογικές συνθήκες και τα μέτρα που θα ισχύσουν στις άλλες χώρες.

«Η επιδημιολογική μας εικόνα φαίνεται ότι είναι σταθερή τις τελευταίες εβδομάδες γι’ αυτό ευελπιστούμε σε περαιτέρω βελτίωση, ώστε να μας αφαιρέσει ο ECDC από την κόκκινη κατηγορία. Ελπίζουμε επίσης, στη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων των χωρών από όπου αναμένουμε εισροή τουριστών, κυρίως τη Βρετανία, τη Ρωσία, το Ισραήλ και κάποιες μικρότερες αγορές που δείχνουν μια κινητικότητα το τελευταίο διάστημα, όπως οι Γερμανία, Γαλλία, Ουκρανία, Πολωνία, Δανία και Σλοβακία», είπε.

Υπό την αίρεση της πανδημίας οι κρατήσεις για το Σεπτέμβριο αναμένεται ότι θα κινηθούν μεταξύ του 30% και 35% με τη συμβολή της εγχώριας αγοράς να μειώνεται σημαντικά το Σεπτέμβριο, παρατήρησε ο κ. Ρουσουνίδης. Σχετικά με τον Οκτώβριο είπε ότι σε δύο εβδομάδες θα διαφανεί η τάση των κρατήσεων.

Σε ότι αφορά τους καλοκαιρινούς μήνες, σημείωσε ότι η μέση πληρότητα τον Ιούλιο ήταν γύρω στο 30% - 35% και τον Αύγουστο ήταν της τάξης του 55% ξεπερνώντας κατά πολύ τα μεγέθη του περσινού Αυγούστου.

Τα δεδομένα, όπως είπε, δημιουργούν την προσδοκία για σταδιακή επάνοδο του τουρισμού στην Κύπρο δεδομένου ότι ήδη η πλειοψηφία των κατοίκων ανά το παγκόσμιο θα έχει εμβολιασθεί και θα ταξιδεύει, κάτω όμως από διαφορετικές προϋποθέσεις που δημιούργησε η εμπειρία της πανδημίας.

«Στις προτεραιότητες των τουριστών θεωρώ ότι θα είναι ανεπτυγμένοι προορισμοί οι οποίοι διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές, όπως νοσοκομεία, ασφαλή αεροδρόμια, ενώ οι πτήσεις θα είναι μικρότερης διάρκειας. Επειδή πιστεύω ότι σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η Κύπρος, εκτιμώ ότι δημιουργείται μια δυναμική στο μεσοπρόθεσμο μέλλον ανάκαμψης της βιομηχανίας», σημείωσε.

Όπως παρατήρησε ο κ. Ρουσουνίδης, φέτος οι τουρίστες μπορεί να είναι χαμηλότεροι σε αριθμό, όμως δαπανούν μεγαλύτερα χρηματικά ποσά, τόσο για υπηρεσίες που παρέχονται στα καταλύματα, όσο και για υπηρεσίες εκτός των μονάδων, ενώ οι διακοπές τους είναι μικρότερης διάρκειας.

Αισιοδοξία για το 2022

Σε μια πολύ καλή χρονιά για το 2022, εάν δεν προκύψουν ανατροπές στα επιδημιολογικά δεδομένα σε διεθνές επίπεδο, προσδοκεί το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΠΑΣΥΞΕ και γραμματέας του τοπικού συνδέσμου Λάρνακας, Μάριος Πολυβίου.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, εξέφρασε την άποψη ότι το προφίλ του ταξιδιώτη, κατά τον ενάμιση χρόνο της πανδημίας, φαίνεται ότι έχει διαφοροποιηθεί, με τον όγκο των κρατήσεων να είναι της τελευταίας στιγμής, ενώ η επιθυμία για ταξίδι στο εξωτερικό παραμένει ζωηρό. 

Ο κ. Πολυβίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πληρότητες το Σεπτέμβριο θα ανέλθουν στο 40% ίσως και σε ψηλότερο ποσοστό, εάν ο ECDC αναβαθμίσει την Κύπρο στην πορτοκαλί ή πράσινη κατηγορία και εάν δεν προκύψουν πισωγυρίσματα, όπως επεσήμανε.

Συνεπώς, πρόσθεσε, «δικαιούμαστε να είμαστε αισιόδοξοι για ένα καλό Σεπτέμβρη και ειδικά για μια καλή νέα τουριστική σεζόν, διότι η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας προχωρά με γοργούς ρυθμούς, ενώ ο δείκτης θετικότητας μειώνεται.

Σε ότι αφορά τον Οκτώβριο, είπε ότι είναι νωρίς για να γίνουν προβλέψεις παρ’ ότι, όπως ανέφερε, οι ενδείξεις είναι θετικές.

Στοίχημα η επένδυση σε νέες αγορές

Η πανδημία ανέδειξε έντονα το πρόβλημα της εξάρτησης της Κύπρου από δύο βασικές αγορές, τη Βρετανία και τη Ρωσία, δήλωσε στη StockWatch ο Υπεύθυνος Συνέταιρος Τομέα Φιλοξενίας και Αναψυχής στην PwC, Φίλιππος Σώσειλος.

Σημείωσε ωστόσο ότι ένα από τα καλά της πανδημίας, το οποίο θα πρέπει να τύχει αξιοποίησης, είναι το γεγονός ότι γνώρισαν την Κύπρο καινούργιες αγορές, όπως η αγορά της Πολωνίας και της Δανίας ενώ έχουν γίνει ανοίγματα και προς την Ελβετία.

Επεσήμανε ότι «το μεγάλο στοίχημα είναι να γίνει επένδυση στις νέες αγορές οι οποίες τα επόμενα χρόνια μπορούν να προσδώσουν σημαντικές ροές επισκεπτών στην Κύπρο.

«Η εμπειρία της πανδημίας ανέδειξε καταρχάς την ανάγκη για άνοιγμα νέων αγορών αξιοποιώντας και τα μηνύματα που έστειλε η Κύπρος ότι μπορεί να διαχειριστεί παρόμοιες κρίσεις και κατά δεύτερον ότι ο τρόπος προώθησης των προϊόντων μας χρειάζεται πιο μεγάλη ευελιξία, καθώς η τάση του μέλλοντος είναι οι απευθείας κρατήσεις μέσω διάφορων πλατφορμών», τόνισε ο κ. Σώσειλος.

Σημείωσε ότι οι τουρίστες σήμερα αποζητούν μεγαλύτερη ανεξαρτησία και θέλουν να επιλέγουν οι ίδιοι πως θα περάσουν τις διακοπές τους.

Της Ηρώς Ευθυμίου