You are here

Προσδοκίες για επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν

05/07/2022 07:19

Την προσδοκία ότι η σεζόν φέτος θα επιμηκυνθεί εξέφρασε ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, σχολιάζοντας τη σημαντική εισροή επιβατών τον Ιούνιο η οποία είναι η καλύτερη από τον Οκτώβριο του 2019, ξεπερνώντας το ένα εκατομμύριο.

Μιλώντας στη StockWatch, χαρακτήρισε πολύ θετική την αυξημένη επιβατική κίνηση του Ιουνίου στα κυπριακά αεροδρόμια και την αύξηση του μέσου όρου της πληρότητας των αεροσκαφών στο 87% των αφικνούμενων και στο 86.2% των αναχωρούντων λέγοντας ότι «η θετική αυτή τάση αναμένεται να συνεχιστεί και τον Ιούλιο και Αύγουστο αλλά και τους υπόλοιπους μήνες ευελπιστώντας ότι θα μπορέσουμε να επιμηκύνουμε τη σεζόν ώστε και κάποιες εβδομάδες να πετύχουμε το στόχο μας για μια καλύτερη χρονιά από πέρσι».

Σύμφωνα με στοιχεία της Hermes τα οποία παρουσιάζονται και στο StatWatch, η αεροπορική κίνηση στο αεροδρόμιο Λάρνακας ανήλθε στις 650,5 χιλ. από 559 χιλ. το Μάιο και στο αεροδρόμιο Πάφου στις 358,6 χιλ. από 325,6 χιλ. το Μάιο.

Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για τις κρατήσεις του Αυγούστου και Σεπτεμβρίου οι οποίες υπό τις περιστάσεις είναι πολύ καλές, πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι «κρατούμε όμως μικρό καλάθι διότι η πανδημία μας δίδαξε ότι τα πάντα μπορούν να ανατραπούν σε μερικές μόνο ημέρες».

Πιο ψηλές πληρότητες τα Σαββατοκύριακα

Όσον αφορά τις πληρότητες των ξενοδοχείων είπε ότι «η μέση πληρότητα στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, Λεμεσό και Λάρνακα κυμαίνεται γύρω στο 55% και στο 65% στις ξενοδοχειακές μονάδες επαρχίας Πάφου εκτός από τα Σαββατοκύριακα που η μέση πληρότητα ανεβαίνει λόγω του εγχώριου τουρισμού». Οι κύπριοι, πρόσθεσε, αξιοποίησαν αρκετά το σχέδιο του Υφυπουργείου Τουρισμού για επιδοτημένες διακοπές στο πλαίσιο τις ενίσχυσης της εγχώριας βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τον κ. Ρουσουνίδη, οι πλείστοι τουρίστες προέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία, το Ισραήλ και την Πολωνία και τις δευτερεύουσες αγορές όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Ελβετία.

Σχολιάζοντας την παραίνεση του Υφυπουργού Τουρισμού Σάββα Περδίου προς το επιβατικό κοινό να αποφύγει να ταξιδέψει τον Ιούλιο και Αύγουστο λόγω των προβλημάτων που προκύπτουν από την ακύρωση και καθυστέρηση των πτήσεων που υπάρχουν στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, ο κ. Ρουσουνίδης είπε ότι «οπωσδήποτε η κατάσταση που επικρατεί στα ξένα αεροδρόμια δεν είναι ιδανική για να ταξίδια γι’ αυτό εάν κάποιος μπορεί να μεταφέρει τις διακοπές του μετά τον Αύγουστο η Κύπρος αποτελεί μια καλή επιλογή να περάσει τις διακοπές τους στα εγχώρια ξενοδοχεία αξιοποιώντας και το σχέδιο του Υφυπουργείου Τουρισμού το οποίο θα τρέχει μέχρι τέλος Ιουλίου.

Καθησυχάζουν οι τουριστικοί πράκτορες

Ο επίτιμος πρόεδρος του συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ACTA), Ντίνος Κάκκουρας, δήλωσε στη StockWatch ότι τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τις ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων είναι διαχειρίσιμα.

Τόνισε ότι «οι κύπριοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό και ειδικά στην Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, μόνο προς τη Βρετανία και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες λόγω των ακυρώσεων κάποιων πτήσεων, χωρίς όμως να προκύπτουν αξεπέραστα προβλήματα».

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Υφυπουργού Τουρισμού ο οποίος προέτρεψε όσους μπορούν να προγραμματίσουν τις διακοπές τους μετά τον Αύγουστο να το πράξουν, υπενθύμισε ότι «οι κύπριοι παραδοσιακά ταξιδεύουν τον Ιούλιο ή Αύγουστο επειδή τα σχολεία είναι κλειστά και επειδή είναι η περίοδος που παίρνουν την άδεια τους».

Σημείωσε ότι «σίγουρα θα ήταν καλά να ταξιδεύουν και τους υπόλοιπους μήνες ώστε να αποφορτίζονται οι μήνες αιχμής αλλά πρακτικά δεν γίνεται».

Υποστήριξε ότι διαχρονικά τους μήνες αιχμής παρουσιάζονται προβλήματα στα αεροδρόμια με ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων αν και αυτή την στιγμή είναι όντως πιο έντονα και πιο σοβαρά είπε, επισημαίνοντας ότι «παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Άλλωστε είναι μέσα στο πλαίσιο των υποχρεώσεων μας να στηρίζουμε τους πελάτες μας ακόμη και αν κάποιος μας το ζητήσει ασχέτως ότι δεν έκλεισε το εισιτήριο του από το γραφείο μας εμείς θα τον εξυπηρετήσουμε».

Της Ηρώς Ευθυμίου