You are here

Προσδοκίες για τουρισμό παρά τα σύννεφα

22/02/2019 11:25

Στόχος για τον τουριστικό τομέα φέτος είναι η διατήρηση των ποσοστών αφίξεων τουριστών που καταγράφηκαν κατά το 2018 και 2017, παρά τα «κάποια σύννεφα, βροχές, ταρακουνήματα και σκαμπανεβάσματα που έχει δείξει η έναρξη της Χειμερινής περιόδου», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ACTA) Βασίλης Σταματάρης.

«Με το ξεκίνημα του χρόνου έχουμε συγκυρίες που μας δείχνουν κάποια σύννεφα, βροχές, κάποια ταρακουνήματα στο θέμα αφίξεων, σκαμπανεβάσματα αγορών. Θέλουμε να βλέπουμε πάντοτε με αισιοδοξία την αντιμετώπιση των καταστάσεων, όπως έχουμε μάθει στον τομέα του τουρισμού να αντιστεκόμαστε κάθε χρόνο, να διαχειριζόμαστε την κάθε δυσκολία ανάλογα, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», σημείωσε.

Άλλωστε, συνέχισε, το τουριστικό μας προϊόν έχει αναβαθμιστεί με την ανάπτυξη των κλινών και τις ενέργειες στις οποίες προβαίνουμε για την γενικότερη πρόοδο του.

Ο κ. Σταματάρης ανέφερε ότι ο τουρισμός και γενικά η κίνηση της αγοράς ξεκίνησε να παίρνει καθυστερημένα κρατήσεις από όλες τις αγορές, ωστόσο έρχονται κρατήσεις στο τέλος της ημέρας και υπάρχουν οι δυνατότητες για πληρώσεις που είχαμε πέρσι και πρόπερσι.

Αναφερόμενος στην έκθεση τουρισμού τον Μάρτιο στην Γερμανία, είπε πως εκεί θα φανεί και η αντιμετώπιση της απώλειας της «GERMANIA» από την αφαίρεση των δρομολογίων της. «Είναι μια δύσκολη φάση όπου το κυριότερο είναι να βρεθούν και να αντικατασταθούν δρομολόγια για να μην επηρεαστούν κατά κύριο λόγο οι υφιστάμενες αγορές», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος του ACTA είπε ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της τουριστικής βιομηχανίας επικεντρώνουν όλες τις προσπάθειες και ενέργειες που απαιτούνται για να μπορέσουμε να καλύψουμε οποιαδήποτε ταρακουνήματα μέσα στην αγορά.

Ανέφερε ότι με το Υφυπουργείο Τουρισμού θα υπάρξουν συναντήσεις την ερχόμενη εβδομάδα για συζήτηση της κατάστασης όπως προκύπτει.

«Ο Υφυπουργός βλέπει σε μια διαφορετικότητα της προσέγγισης, δηλαδή να δούμε και κοντινότερες αγορές. Υπάρχει η Βόρεια Αφρική όπου υπάρχουν δρομολόγια που πιθανόν να προσελκύσουν στην ευρύτερη περιοχή και να αναπτύξουν συνέργειες με γειτονικές χώρες. Εκεί που υπάρχει ανταγωνισμός να τον παρακάμψεις με την συνεργασία και πιστεύω ότι οι αριθμοί είναι εφικτό να πάμε σε ίδια επίπεδα που θα είναι καλό», πρόσθεσε.

Μην ξεχνάτε, συνέχισε ο κ. Σταματάρης, ότι υπάρχει και αύξηση των κλινών άρα όταν υπάρχει αύξηση σε κάποιο κομμάτι σίγουρα θα βρεθούν και λύσεις - δύσκολα μεν αλλά στο τέλος της ημέρας θα βρεθούν και λύσεις για τις αναπτύξεις των δρομολογίων για να καλύψουμε εκείνα τα κενά και να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες.

Ανέφερε ότι εκτός από την Ευρώπη, γίνονται κινήσεις για μακρινές χώρες, όπως η Ιαπωνία και Κίνα και πρέπει να εκμεταλλευτούμε διακρατικές συμφωνίες οι οποίες  έχουν ήδη υπογραφεί ενώ σημείωσε ότι δεν έχουμε φέρει κάποια αποτελέσματα από συνεργασίες μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Αιγύπτου.

«Ευελπιστούμε ότι ο ανταγωνισμός της Τουρκίας και της Αιγύπτου που δειλά αρχίζουν να κινούνται με κρατήσεις να μην φτάσουμε σε παλιά σημεία, όπου έπρεπε να γεμίσει η Τουρκία και μετά να περιμένουμε κι εμείς κάποιους αριθμούς από τους Ρώσους ή άλλες αγορές», πρόσθεσε.

Εξέφρασε την πεποίθηση, ότι έχει αλλάξει το προϊόν της Κύπρου, έχει αναβαθμιστεί σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό από το ξενοδοχειακό κομμάτι.

«Οι αεροπορικές συνδέσεις είναι κάτι το οποίο είναι εδώ για να εκμεταλλευτούμε και πιστεύω ότι με κοινές προσπάθειες όλων μας και με τα εργαλεία τα οποία έχουμε και με τον χαμηλό προϋπολογισμό τον οποίο πρέπει η Κυβέρνηση να σκεφτεί πολύ σοβαρά να δει πώς θα μπορέσει να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια θα τα καταφέρουμε», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς ανέφερε ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού είναι αυτό το οποίο εμείς τόσα χρόνια ζητούσαμε ώστε να αγγίζει τα δικά μας προβλήματα επί καθημερινής βάσης.

Αυτή την στιγμή, σημείωσε, όλοι οι εμπλεκόμενοι – Υφυπουργείο, ξενοδόχοι, πράκτορες κ.ά. – είναι σε σύμπλευση για ενέργειες που θα κάνουν το τουριστικό μας προϊόν πιο ανταγωνιστικό.

Σκαμπανεβάσματα από παραδοσιακές αγορές

Από τις παραδοσιακές αγορές αναμένονται να υπάρχουν κάποια σκαμπανεβάσματα, σημείωσε προσθέτοντας ότι η αβεβαιότητα του Brexit είναι κάτι το οποίο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει στην έκταση που πιθανό να καταλήξει, πλην όμως η Κύπρος είναι ένας αγαπημένος προορισμός της Βρετανίας και δεν θα έχουμε μεγάλες διαφοροποιήσεις οπότε είναι κάτι που πρέπει να δούμε στο τέλος της χρονιάς.

«Αυτή η χρονιά θα είναι καθαρή, δεν θα έχουμε οποιεσδήποτε θεωρητικά επιπτώσεις» διευκρινίζοντας ότι «η χρονιά αυτή όπως έχει τώρα με τις συμφωνίες που υπάρχουν δεν θα αλλάξουν κάτι στο καθεστώς, δεν θα επηρεαστούν οι τιμές , οι κρατήσεις εκτός κι αν αυτό το άγριο Brexit με την συναλλαγματική διαφορά κουμπώσει λίγο τις κρατήσεις των Βρετανών».

Πέραν τούτου όμως, συνέχισε, γίνονται ενέργειες γιατί ελπίζουμε να είμαστε κοντά στα περσινά δεδομένα και να μην έχουμε πλην και θα είμαστε ευτυχισμένοι.

Πιθανό και από Ρωσία, ανέφερε, να έχουμε κάποιες αυξομειώσεις - είναι η διαθεσιμότητα των αεροπορικών συνδέσεων, το άνοιγμα της Τουρκίας πιθανόν να επηρεάσει τις κρατήσεις αλλά το προϊόν που αγάπησε η ρωσική αγορά με τις υποδομές που έχουμε αναπτύξει είναι πολύ δύσκολο να μην επαναφέρουμε εκείνους τους αριθμούς που είχαμε με την ρωσική αγορά.

Ο κ. Σταματάρης εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την καλοκαιρινή περίοδο είπε πως «είμαστε σε μια κατεύθυνση ανόδου του τουρισμού, έχουμε πολλά να δώσουμε ως  χώρα, ο καθένας από εμάς μπορεί να συνεισφέρει».

Σημείωσε ότι η τουριστική συνείδηση είναι αυτό που πρέπει να δουλέψουμε πάρα πολύ στον κόσμο – στους δρόμους που κινούμαστε, πώς συμπεριφερόμαστε, πρέπει να αγκαλιάσει όλος ο κόσμος τα περιθώρια μας για τον τουρισμό στο μέλλον.

«Παρά τις δυσκολίες που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε, βλέπω τα πράγματα μόνο να είναι θετικά. Θα είμαστε σε θέση όλοι πιο δυνατοί με το Υφυπουργείο και τις συνέργειες όλων μας να αντιμετωπίσουμε τις οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες καταστάσεις», συμπλήρωσε.