You are here

Προτιμούν τα πεντάστερα οι Ρώσοι τουρίστες

29/07/2021 11:54

Σε πολυτελή παραθαλάσσια ξενοδοχεία της Κύπρου δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση οι Ρώσοι τουρίστες, οι οποίοι φαίνεται να αποτελούν το βασικότερο στήριγμα του τουριστικού κλάδου, τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, πάνω από το 70% των κρατήσεων των Ρώσων τουριστών στην Κύπρο, αφορούν πεντάστερα και τετράστερα ξενοδοχεία.

Ρώσοι τουριστικοί πράκτορες παρατηρούν μια τάση προτίμησης στις κρατήσεις Ρώσων τουριστών στην Κύπρο αυτό το καλοκαίρι, για υψηλής ποιότητας, ακριβά πεντάστερα ξενοδοχεία.

Υποστηρίζουν ότι οι τουρίστες επιλέγουν παραδοσιακά τα θέρετρα της Λεμεσού και της Αγίας Νάπας για διακοπές, με την Πάφο να βρίσκεται στην τρίτη θέση της προτίμησης τους.

Σημειώνουν παράλληλα, ότι οι πελάτες άρχισαν να κάνουν κρατήσεις για μεγαλύτερης διάρκειας διακοπές, πέραν της μιας εβδομάδας, ενώ παρατηρούν αύξηση της ζήτησης για ξενοδοχεία υψηλής κατηγορίας στην Κύπρο.

Όπως αναφέρεται, το μερίδιο των 5* ξενοδοχείων στον συνολικό αριθμό κρατήσεων για την Κύπρο, έχει αυξηθεί κατά 2 φορές σε σύγκριση με το 2019.

Στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, στα οποία γίνεται αναφορά, καταδεικνύουν ότι από 184.159 τουρίστες που επισκέφτηκαν την Κύπρο τον Ιούνιο, 84.400 ήταν από τη Ρωσία, αποτελώντας το 45% του συνολικού τουρισμού.

Άλλη η εικόνα στα υπόλοιπα ξενοδοχεία

Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, μιλώντας στη StockWatch, επιβεβαίωσε τις μαρτυρίες των Ρώσων διοργανωτών ταξιδίων.

Επεσήμανε ότι «η πλειοψηφία των Ρώσων καταλήγει στα πεντάστερα ξενοδοχεία της Λεμεσού και της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, καθώς τους αρέσει πολύ η θάλασσα και περνούν όλη την ημέρα τους στην παραλία».

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι «εκτός από τους πλούσιους Ρώσους που προτιμούν τα πεντάστερα ξενοδοχεία, υπάρχει και η κατηγορία της μεσαίας τάξης που καταλήγει στα ξενοδοχεία τεσσάρων, τριών και δύο αστέρων στην Αγία Νάπα και Πρωταρά».

Ο κ. Ρουσουνίδης, εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί το μομέντουμ που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες με τη μείωση των κρουσμάτων, ούτως ώστε το ενδιαφέρον που παρουσιάζεται και από τη Βρετανία για διακοπές στην Κύπρο, να μετουσιωθεί σε κρατήσεις.

«Γενικά όμως οι πληρότητες των ξενοδοχείων πλην αυτών των πέντε αστέρων κυμαίνεται μέχρι στιγμής στο 25% και ευελπιστούμε ότι τον Αύγουστο, ίσως και το Σεπτέμβριο, αν τα επιδημιολογικά δεδομένα μας το επιτρέψουν, να ανέλθουν στο 35% έως 40%», ανέφερε.

Η εικόνα ανά επαρχία

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Θάνος Μιχαηλίδης, σε δηλώσεις στη StockWatch επιβεβαίωσε επίσης, ότι οι Ρώσοι τουρίστες προτιμούν τα παραθαλάσσια ξενοδοχεία πέντε αστέρων. Ωστόσο, εξήγησε πως πέραν από μεμονωμένες περιπτώσεις, αυτό δεν ισχύει για τα ξενοδοχεία της Πάφου και Γεροσκήπου που δεν διαθέτουν παραλίες με αμμουδιά.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, γενικά, οι Ρώσοι προτιμούν την επαρχία Αμμοχώστου επειδή διαθέτει παραλίες με αμμουδιά.

Ο ιδιοκτήτης των ξενοδοχείων Nissi Blu και Christofinia στην Αγία Νάπα, Γιώργος Τοφινής, δήλωσε στη StockWatch ότι τους δυο τελευταίους μήνες τα ξενοδοχεία των πέντε αστέρων στην Αγία Νάπα και τον Πρωταρά έχουν πολύ καλό επίπεδο πληρότητας σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ξενοδοχεία της περιοχής, αποδίδοντας το γεγονός στο ότι «οι πλούσιοι Ρώσοι τουρίστες προτιμούν πολυτελή ξενοδοχεία πάνω στην παραλία».

Ο γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου Crowne Plaza Limassol Ηotel, δήλωσε στη StockWatch ότι «οι πολύ πλούσιοι Ρώσοι τουρίστες που καταλήγουν στα πεντάστερα ξενοδοχεία της Λεμεσού δεν έρχονται μέσω των τουριστικών πρακτόρων, αλλά κάνουν απευθείας τις κρατήσεις μόνοι τους».

Αναφερόμενος στο επίπεδο πληρότητας του Crowne Plaza Limassol Ηotel, σημείωσε ότι το 25% των τουριστών προέρχεται από Ρώσους τουρίστες και το υπόλοιπο από Βρετανούς, Γερμανούς και από τη Μέση Ανατολή.

Σημείωσε πως αν και υπήρχε ένα μικρό ποσοστό τουριστών από το Ισραήλ, αυτοί έφυγαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Ισραήλ να απαγορεύσει τις πτήσεις προς την Κύπρο.

Της Ηρώς Ευθυμίου