You are here

Προβληματισμός για την τουριστική σεζόν

23/05/2018 06:22

Η μείωση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία και τα σημάδια κάμψης της Βρετανικής αγοράς κτύπησαν καμπανάκι στους ξενοδόχους, οι οποίοι ανησυχούν ότι σε συνδυασμό με την αύξηση των κλινών κατά 15 χιλ. τα δύο τελευταία χρόνια, θα πιεστούν προς τα κάτω οι τιμές.

Η διαφαινόμενη ήδη μείωση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία αλλά και η αβεβαιότητα που επικρατεί για τη Βρετανική αγορά ενισχύει την ανησυχία των ξενοδόχων ότι–σε αντίθεση με τις επίσημες προβλέψεις για αύξηση 5% στις αφίξεις – η φετινή χρονιά θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

Το 2017 οι συνολικές αφίξεις τουριστών ανήλθαν στα 3,7 εκ. από 3,2 εκ. το 2016.

Από το Ηνωμένο Βασίλειο ήρθαν στην Κύπρο 1,25 εκ. τουρίστες, όσοι και προ δεκαετίας. 

Η ρωσική αγορά που έδωσε μεγάλη ώθηση στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Αίγυπτο και Τουρκία έφτασε το 2017 τα 0,8 εκ. τουρίστες.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης σε δηλώσεις στη StockWatch επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη ρωσική αγορά, λόγω της πτώσης της τιμής του ρουβλιού και λόγω του ανοίγματος των παραδοσιακών αγορών για τους Ρώσους, όπως είναι η Τουρκία, Τυνησία και Αίγυπτος.

«Αν και ήταν αναμενόμενη η πίεση από τη ρωσική αγορά δεν υπολογίσαμε τη μείωση του ρουβλιού η οποία επιδεινώνει περαιτέρω την κατάσταση», είπε.

Όσον αφορά την υπερπροσφορά των κλινών είπε ότι ήδη κάποιοι τουριστικοί πράκτορες ζητούν μειωμένες τιμές ώστε να συνεχίσουν τη ροή των κρατήσεων.

Ο κ. Λοϊζίδης όμως παρουσίασε και μια άλλη πτυχή του προβλήματος λέγοντας ότι «ενώ η ροή των κρατήσεων στα ξενοδοχεία παρουσιάζεται μειωμένη εντούτοις στα αεροδρόμια η διακίνηση παραμένει σταθερή, γεγονός που καταδεικνύει ότι ένας σημαντικός αριθμός επισκεπτών καταφεύγει σε μη αδειούχα καταλύματα. Κάτι που ευελπιστούμε να διορθωθεί μέσα από τη νομοθεσία», υπέδειξε.

Για μείωση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία έκανε λόγο και ο πρόεδρος του ΚΟΤ Άγγελος Λοΐζου στέλλοντας εντούτοις πιο αισιόδοξα μηνύματα.

«Το κενό από τη ρωσική αγορά μπορεί να καλυφθεί από άλλες αγορές που παρουσιάζουν αύξηση στις κρατήσεις όπως από τη Γερμανία, τις Σκανδιναβικές χώρες, την Πολωνία και το Λίβανο».

Κάλεσε ταυτόχρονα τους ξενοδόχους να προβούν στις σωστές κινήσεις και να έρθουν σε συνεννόηση με τους τουριστικούς πράκτορες τους, ώστε να ανατρέψουν την κατάσταση.

Το 2017 έφτασαν από τη Γερμανία 0,2 εκ. τουρίστες.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Θάνος Μιχαηλίδης δήλωσε στη StockWatch ότι «όσο πλησιάζουμε στην καλοκαιρινή περίοδο διαφαίνεται ότι οι αφίξεις από τις δυο κύριες αγορές της Κύπρου, τη ρωσική και τη βρετανική φαίνεται ότι θα είναι μειωμένες φέτος».

Όσον αφορά τη σημαντική πτώση των κρατήσεων από τη ρωσική αγορά ανέφερε ότι οφείλεται στην επιστροφή της τουρκικής αγοράς την οποία προτιμούν οι Ρώσοι λόγω του ότι είναι πιο φθηνή από την Κύπρο.

Για τους βρετανούς είπε ότι αν και η μείωση θα είναι μικρότερη εντούτοις η ανησυχία που επικρατεί είναι μεγαλύτερη διότι ενδέχεται να έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις και στο χειμερινό τουρισμό ειδικότερα της Πάφου που τα ξενοδοχεία λειτουργούν ολόχρονα.

Ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε επίσης το γεγονός ότι «η αυξημένη προσφορά κλινών σε σχέση με τη μειωμένη ζήτηση ενδεχομένως να πιέσει τις τιμές προς τα κάτω με αποτέλεσμα να μειωθούν τα κέρδη των ξενοδόχων».

Διαχειρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση η διευθυντήρια της τουριστικής εταιρείας ανάπτυξης και προβολής της περιφέρειας Λεμεσού Μαρία Στυλιανού, η οποία δήλωσε στη StockWatch ότι η Λεμεσός θα επηρεαστεί λιγότερα διότι δεν έχει αυξημένο αριθμό κλινών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΟΤ το 2017 οι κλίνες στη Λεμεσό αυξήθηκαν στις 12,5 χιλ από 11 χιλ. το 2016.

Ειδικότερα ανέφερε ότι «το κενό που θα δημιουργηθεί από τη ρωσική αλλά και τη βρετανική αγορά η οποία επίσης παρουσιάζει σημάδια κάμψης θα αναπληρωθεί από τουρίστες από το γειτονικό Λίβανο και το Ισραήλ».

Το 2017 έφτασαν στην Κύπρο από το Ισραήλ 0,26 εκ. τουρίστες.

Επεσήμανε ότι οι ξενοδόχοι της πόλης βρίσκονται σε επιφυλακή και παρακολουθούν πολύ στενά την κατάσταση ώστε να μην μείνουν άδεια δωμάτια στα ξενοδοχεία τη θερινή περίοδο.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι «κατά τη φετινή τουριστική περίοδο δεν θα σημειωθούν οι θεαματικές αυξήσεις των δύο τελευταίων χρόνων διότι δεν μπορεί κάθε χρόνο να αυξάνεται κατά 15% ή 17% το τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο».

Της Ηρώς Ευθυμίου