You are here

Το ρεκόρ αφίξεων δεν φτάνει στα ξενοδοχεία

03/08/2018 06:35

Εκ διαμέτρου αντίθετες παραμένουν οι εκτιμήσεις του ΚΟΤ και των ξενοδόχων για την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν, παρά το ότι βρισκόμαστε ήδη στον Αύγουστο.

Αν και τα στοιχεία από τις αφίξεις παραπέμπουν σε νέο ρεκόρ για το 2018, οι ξενοδόχοι τονίζουν ότι υπάρχει σημαντική μείωση στις πληρότητες, λόγω κάμψης της ρωσικής αγοράς και της ραγδαίας στροφής τουριστών σε καταλύματα τύπου Airbnb.

Ο πρόεδρος του ΚΟΤ Άγγελος Λοΐζου, επικαλούμενος τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, κάνει λόγο για αύξηση του τουριστικού ρεύματος για φέτος της τάξης του 7% επί του περσινού ρεκόρ αφίξεων.

Αντίθετα οι ξενοδόχοι εκτιμούν ότι στο τέλος της σεζόν θα απέχουν από τις περσινές πληρότητες κατά 10%.

Σε δηλώσεις στη StockWatch ο κ. Λοΐζου ξεσπαθώνει επίσης εναντίων των ξενοδόχων τονίζοντας ότι έχουν και οι ίδιοι μερίδιο ευθύνης για τη μείωση στις πληρότητας των ξενοδοχείων τους, ενώ εκτιμά ότι και ο Ιούλιος όπως και ο Αύγουστος θα καταγράψουν ελαφριά αύξηση 5-7% σε σχέση με πέρσι.

«Οι ξενοδόχοι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι στην αγορά μπήκαν καταλύματα και δωμάτια τα οποία λόγω πιέσεων των τραπεζών οι ιδιοκτήτες τους τα ενοικιάζουν είτε μέσω ίντερνετ, booking.com, Airbnb και άλλους τρόπους, για να βγάλουν τις δόσεις τους και να επιβιώσουν».

«Το φαινόμενο αυτό», πρόσθεσε, «ήρθε για να μείνει γι’ αυτό, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να καταγραφούν τα συγκεκριμένα καταλύματα, όπως εισηγηθήκαμε πριν τρία χρόνια, τόσο για σκοπούς ελέγχου όσον και για σκοπούς φορολογίας».

Επέκρινε ακόμη τους ξενοδόχους διότι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τα κίνητρα που τους προσέφερε η κυβέρνηση αυξάνοντας τις κλίνες τους και προσθέτοντας νέους ορόφους αντί να προβούν σε έργα αναβάθμισης των ξενοδοχειακών τους μονάδων.

Προέτρεψε τους ξενοδόχους να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα ώστε να ανατρέψουν τα δεδομένα βγαίνοντας σε καινούργιες αγορές ή αναθεωρώντας τα συμβόλαια τους με τους τουριστικούς πράκτορες.

Λεμεσός: Μέχρι 40% η απόκλιση από τη ρωσική αγορά

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Λεμεσού Χάρης Θεοχάρους δήλωσε ότι και τον Ιούλιο οι πληρότητες των ξενοδοχείων ήταν μειωμένες σε σχέση με πέρσι εκτιμώντας ότι και ο Αύγουστος θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με τον Ιούλιο.

Παράλληλα εξήγησε ότι «η μείωση από τη ρωσική αγορά σχετίζεται από την εξάρτηση που έχει κάθε ξενοδοχείο από τη ρωσική αγορά», τονίζοντας ότι «η απόκλιση από τους συνολικούς αριθμούς των αφίξεων που δίνει η στατιστική υπηρεσία θα φθάσει μέχρι και το 40%».

Απέδωσε το πρόβλημα στα μη αδειούχα ξενοδοχεία τα οποία συνεχώς πληθαίνουν αναπτύσσοντας αθέμιτο ανταγωνισμό με τα αδειούχα ξενοδοχεία και επιβαρύνοντας και την οικονομία λόγω του ότι δεν πληρώνουν φόρους αλλά δημιουργούν και θέματα ανθρώπινου δυναμικού, όπως επεσήμανε.

Ο κ. Θεοχάρους ανέφερε ενδεικτικά ότι «στο booking.com τον Αύγουστό διαφημίζονται 70 τέτοια καταλύματα ενώ τους πρώτους μήνες της σεζόν διαφημίζονταν 400-500, τα οποία είναι όλα αυθαίρετα και μη αδειούχα».

Εξέφρασε την άποψη ότι «υπάρχει κίνδυνος δυσφήμισης της Κύπρου σε περίπτωση που προκληθεί οποιοδήποτε ατύχημα σε μη αδειούχο δωμάτιο», υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα.

«Η Λεμεσός στηρίζεται σε ποιοτικό τουρισμό έναντι των άλλων πόλεων γι’ αυτό θα πρέπει να εξετάσουμε άμεσα το θέμα αυτό», πρόσθεσε.

Χαμηλότερες πληρότητες και στην Πάφο

Οι πληρότητες στις ξενοδοχειακές μονάδες στην Πάφο για το μήνα Ιούλιο και Αύγουστο θα είναι πιο χαμηλές από πέρσι λόγω κυρίως της πτώσης της ρωσικής αγοράς από 5-10% και λιγότερης μείωσης του τουριστικού ρεύματος από τη Βρετανία, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Θάνος Μιχαηλίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη στη μείωση συνέβαλαν εκτός από το άνοιγμα των ανταγωνιστικών αγορών όπως οι Τουρκία, Αίγυπτος και Τυνησία και οι καιρικές συνθήκες με τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην Ευρώπη.

Ο κ. Μιχαηλίδης συμφώνησε με το συνάδελφο του από τη Λεμεσό ότι τα μη αδειούχα καταλύματα αποτελούν μεγάλο πλήγμα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία γι’ αυτό θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Εξέφρασε εντούτοις την άποψη ότι οι ξενοδόχοι μπορούν να ξανακερδίσουν τις πληρότητες ρεκόρ του 2017 αρκεί να λάβουν μια σειρά από μέτρα τονίζοντας ότι «το Α και το Ω της επιστροφής της αγοράς στα περσινά επίπεδα είναι οι νέες αεροπορικές συνδέσεις με νέους ή και με υφιστάμενους προορισμούς».

Οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν και τη Σκανδιναβική αγορά

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Δώρος Τάκας συμφώνησε με τους συναδέλφους του ότι πέραν της ζημιάς που κάνουν τα μη αδειούχα καταλύματα και ένα σημαντικός αριθμός τουριστών που καταλήγει πλέον απευθείας στα κατεχόμενα, το τουριστικό ρεύμα επηρεάστηκε και από τις καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που αποθαρρύνουν τους τουρίστες.

Τα τουριστικά θέρετρα της επαρχίας Αμμοχώστου φέτος αντιμετωπίζουν πρόβλημα και από τις Σκανδιναβικές χώρες διότι ακυρώνονται οι κρατήσεις την τελευταία στιγμή λόγω ακριβώς της καλοκαιρίας στη χώρα τους.

Ο κ. Τάκας εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της επαρχίας Αμμοχώστου θα είναι πιο κάτω σε σχέση με πέρσι και τον Αύγουστο όπως ήταν και τον Ιούλιο.

Τόνισε ότι «δεν μπορούμε να συσχετίσουμε τις αφίξεις οι οποίες ευημερούν με τις πληρότητες των ξενοδοχείων διότι για να φθάσουμε τα περσινά επίπεδα θέλουμε μια αύξηση τουλάχιστον 10%», υπέδειξε.

Ο κ. Τάκας έδωσε όμως και την αισιόδοξη νότα του θέματος λέγοντας ότι αν και η περσινή χρονιά ευνοήθηκε από διάφορες συγκυρίες, όπως το κλείσιμο αρκετών ανταγωνιστικών αγορών, μπορεί να ξανακερδηθεί το στοίχημα τα αμέσως επόμενα χρόνια αν γίνουν συντονισμένες ενέργειες από το υφυπουργείο τουρισμού και τους ξενοδόχους για προσέλκυση νέων αγορών και απορρόφηση των νέων κλινών.

Της Ηρώς Ευθυμίου