You are here

Ρολάνδης: Πολύ μεγάλη η βοήθεια της κυβέρνησης

10/05/2002 16:18
Αυτά τα μέτρα εγκρίθηκαν για στήριξη του τουρισμού

Την υιοθέτηση επιπρόσθετων μέτρων στήριξης του τουρισμού, υιοθέτησε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Εμφανώς ικανοποιημένος από την πλήρη υιοθέτηση των μέτρων που εισηγήθηκε και εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, σχολίασε τις εξελίξεις ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης.

Σε δηλώσεις, ύστερα από τη συνεδρία του Υπουργικού, ο κ. Ρολάνδης τόνισε ότι η Κύπρος «είναι μια από τις λίγες χώρες που έχει πάρει τόσον εκτεταμένα μέτρα για να ενισχύσει τον τουρισμό», προσθέτοντας ότι από στοιχεία που έχει συλλέξει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού η Κύπρος «είναι μια από τις πολύ λίγες χώρες που πέρσι είχε αύξηση στα εισοδήματα κατά 7%», παρά τα γεγονότα της 11ης του Σεπτέμβρη.

Ο κ. Ρολάνδης είπε ότι το συνολικό ποσό με το οποίο η κυβέρνηση έχει ενισχύσει τον τουρισμό, ανέρχεται στα 15 σχεδόν εκατομμύρια λίρες, «λαμβάνοντας υπόψη και τα προηγούμενα ποσά». Διευκρίνισε ότι η σημερινή απόφαση, αφορά την έγκριση επιπρόσθετου ποσού 510.000 λιρών, πέραν των 410.000 λιρών που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα. Ο κ. Ρολάνδης είπε ότι «το ποσό των 410.000 λιρών θα χρησιμοποιηθεί για διαφήμιση το καλοκαίρι, όπως και αυτό των 500.000 λιρών» για διαφήμιση τη θερινή περίοδο.

Ο κ. Ρολάνδης είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης «την κατάργηση των τελών προσγείωσης και του φόρου επιβίβασης για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2003», μέτρο που θα ενισχύσει, όπως είπε «σε μεγάλο βαθμό τον χειμερινό τουρισμό και το οποίο θα στοιχίσει στην κυβέρνηση 3,2
εκατομμύρια λίρες, υπό μορφή τελών τα οποία δεν θα εισπραχθούν» από το κράτος. Εξέφρασε δε, την εκτίμηση ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για τους διάφορους καταλόγους που θα εκδώσουν οι διοργανωτές ταξιδιών για να γνωστοποιηθεί στους τουρίστες ότι υπάρχει αυτή η σημαντική μείωση.

»Ενα αεροπλάνο, αναλόγως του μεγέθους, πληρώνει 180 μέχρι 200 λίρες για κάθε
προσγείωση», εξήγησε ο κ. Ρολάνδης, προσθέτοντας ότι «αυτό το ποσό δεν υπάρχει ούτε και τώρα και δεν θα υπάρχει ούτε και τους τρεις πρώτους μήνες του 2003». Πέραν, αυτού, συμπλήρωσε, έχει διαγραφεί και ο φόρος επιβίβασης των οκτώ λιρών για κάθε επιβάτη που φεύγει από την Κύπρο.

Κληθείς να αναφέρει στοιχεία για το ύψος της τουριστικής κίνησης του καλοκαιριού, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι «για το σύνολο του χρόνου είναι λίγο νωρίς να καταλήξουμε σε συμπεράσματα» και πρόσθεσε ότι «εξακολουθούν οι προκρατήσεις να είναι κάπως μειωμένες αλλά το φαινόμενο των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής φαίνεται ότι υπάρχει σε κάποια κλίμακα».

Τέλος, εξέφρασε την άποψη ότι ο Απρίλιος, χωρίς να έχει τα τελικά στοιχεία, δεν «ήταν πάρα πολύ καλός μήνας».

Του Κυριάκου Κυριακίδη