You are here

Ρωσικές ελπίδες για τουρισμό

12/08/2010 07:32
Ο πύρινος εφιάλτης, το νέφος αλλά και οι πρωτόγνωρες ψηλές θερμοκρασίες που ταλαιπωρούν τις τελευταίες ημέρες τη Μόσχα είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το ενδιαφέρον των Ρώσων για να περάσουν τις διακοπές τους στην Κύπρο, δημιουργώντας προσδοκίες στην κυβέρνηση για βελτίωση της κατάστασης.

Η επόμενη μέρα της ανακοίνωσης των αφίξεων Ιουλίου, που σταθεροποιήθηκαν στα περσινά ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, βρίσκει την κυβέρνηση να αισιοδοξεί ότι οι επόμενοι δύο μήνες θα παρουσιάσουν αρκετή αύξηση για να ανατρέψουν τις απώλειες που παρατηρούνται από τη Βρετανική αγορά.

Ιδιαίτερες προσδοκίες δημιουργεί στους αρμοδίους φορείς η βελτίωση της ζήτησης από τη Ρωσία, που ενισχύεται τις τελευταίες μέρες και από την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού καθώς και οι άλλοι φορείς βρίσκονται σε εγρήγορση για να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση αεροπορικών θέσεων αλλά και δωματίων.

Ήδη στο υπουργείο Εμπορίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκε η κατάσταση και μελετήθηκαν τρόποι για να ικανοποιηθεί το αίτημα πολλών Ρώσων για εσπευσμένη άφιξη στην Κύπρο.

Μιλώντας στη Stockwatch, ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης, ανέφερε ότι «χιλιάδες Ρώσοι ζητούν να έρθουν τον Αύγουστο στην Κύπρο για να περάσουν τις διακοπές τους».

Ωστόσο, μπορεί τα μηνύματα για την τουριστική βιομηχανία να είναι αισιόδοξα και θετικά, όμως, σύμφωνα με τον υπουργό, δεν υπάρχει ούτε για δείγμα άδειο δωμάτιο στα ξενοδοχεία τον Αύγουστο αφού τόσο Κύπριοι όσο και ξένοι παραθεριστές είχαν κάνει τις κρατήσεις τους από καιρό.

«Θέλουμε 500 δωμάτια», επεσήμανε ο κ. Πασχαλίδης. «Έχουμε τουρίστες αλλά δεν έχουμε δωμάτια, έχουμε πρόβλημα και με τις αεροπορικές εταιρείες και με τα ξενοδοχεία, ζητήσαμε επιπλέον δωμάτια και δεν έχουν στην Ελεύθερη Περιοχή Αμμοχώστου, όμως ελάχιστα άδεια δωμάτια έχει η Πάφος».

Ο αρμόδιος για τον τουρισμό υπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του γιατί διαπίστωσε ότι κάποιες αεροπορικές εταιρείες αυξήσαν τις τιμές των ναύλων τους εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης. Σημερινά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για εισιτήρια που φθάνουν τα €1000 ανά άτομο για πτήσεις από τη Ρωσία στην Κύπρο.

Λειτουργοί του ΚΟΤ και του υπουργείου βρίσκονται σε συνεννόηση με τις αεροπορικές εταιρείες και σύμφωνα με τον υπουργό, «προσπαθούμε να βάλουμε ιδιωτικές εταιρείες να κάνουν ναυλωμένες πτήσεις αλλά έχουν και αυτοί προβλήματα. Πάντως χιλιάδες είναι οι Ρώσοι που θέλουν να έρθουν στην Κύπρο αλλά δεν υπάρχουν ούτε κρεβάτια ούτε αεροπορικές θέσεις».

Ο υπουργός ελπίζει πάντως ότι τόσο ο Αύγουστος όσο και ο Σεπτέμβριος θα αποτελέσουν σημαντικές τονωτικές ενέσεις για την οικονομία της Κύπρου.

«Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Κύπρος εξαιτίας της χρηματοοικονομικής κρίσης, της ηφαιστειακής σκόνης καθώς και των απεργιών στην Ελλάδα, η χώρα μας θα κάνει την ανατροπή και θα σημειώσει αύξηση στο τουριστικό ρεύμα», υποστήριξε.

Το πρώτο 7μηνο του 2010 έφθασαν στην Κύπρο 120 χιλ. Ρώσοι τουρίστες, γύρω στο 10% των συνολικών. Η σημαντική αύξηση που παρατηρήθηκε το 2010 στις αφίξεις Ρώσων καθιστά τη Ρωσία το δεύτερο μεγαλύτερο τουριστικό εταίρο της Κύπρου, μετά τη Βρετανία, από όπου ήρθαν 550 χιλ. τουρίστες.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου