You are here

Σ. Περδίος: Αναθεωρούνται προς τα κάτω οι στόχοι για τις τουριστικές αφίξεις

13/07/2020 12:09

Σε αναθεώρηση προς τα κάτω των στόχων για τις τουριστικές αφίξεις φέτος προχωρεί το υφυπουργείο τουρισμού, δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Σάββας Περδίος, σημειώνοντας  ότι η αναθεώρηση του στόχου της προσέλκυσης του 25% των περσινών αφίξεων αναμένεται να γίνει προς το τέλος της εβδομάδας.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο κ. Περδίος, ανέφερε ότι η αναθεώρηση του στόχου της προσέλκυσης του 25% των περσινών αφίξεων αναμένεται να γίνει προς το τέλος της εβδομάδας με πιο συγκεκριμένα στοιχεία, καθώς το υφυπουργείο συνεχίζει τις επαφές με οργανωτές ταξιδίων, προκειμένου να σχηματίσει εικόνα για το υπόλοιπο του καλοκαιριού και τους πρώτους μήνες του Φθινοπώρου.
 
Σύμφωνα με τον κ. Περδίο οι βασικές αγορές, η Βρετανία, η Ρωσία, το Ισραήλ και η Σουηδία, παραμένουν εκτός παιγνιδιού αφού είτε βρίσκονται στην κατηγορία Β’, για την οποία απαιτείται η διενέργεια τεστ είτε δεν έχουν κατηγοριοποιηθεί.

Ενδεικτικά βάσει των στοιχείων της στατιστικής υπηρεσίας οι τέσσερις αυτές αγορές αποτελούσαν το 64% των συνολικών τουριστικών αφίξεων το 2019.

«Είχαμε την ατυχία ως Κύπρος οι βασικές μας πηγές τουρισμού, οι τέσσερις αυτές μεγάλες αγορές να έχουν προβλήματα όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας και αυτό είναι μια ατυχία με τη οποία πρέπει να ζήσουμε δυστυχώς, ενώ την ίδια ώρα διάφορες χώρες που μας ενδιαφέρουν και βρίσκονται στην στρατηγική στόχευση του υφυπουργείου, όπως το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Λίβανο και τα Εμιράτα, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην κατηγορία Β’ και ζητούμε τεστ εκ των προτέρων και η ζήτηση δεν βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα», πρόσθεσε.

«Αυτό που μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας», είπε, «είναι από τη στιγμή που τόσες πολλές σημαντικές αγορές μας δεν έχουν ακόμη κατηγοριοποιηθεί ή είναι στην κατηγορία Β’ σημαίνει ουσιαστικά ότι ούτε ο Αύγουστος πρέπει να αναμένεται ότι θα είναι μήνας κινητικότητας για τον τουρισμό. Άρα μετά βεβαιότητας μπορούμε ήδη να πούμε ότι το στόχο του 25% σε σχέση με τις περσινές αφίξεις θεωρώ ότι είναι αδύνατο να τον πετύχουμε».

Ο κ. Περδίος επεσήμανε ότι το θέμα της προσέλκυσης τουρισμού η φετινή χρονιά δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τους χειρισμούς του Υφυπουργείου «από τη στιγμή που οργανωμένοι κολοσσοί του εξωτερικού παραμένουν στη θέση τους ότι δεν αποδέχονται τη διενέργεια του τεστ».
 
«Θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και δεν πρέπει να αναμένουμε αφίξεις μέσω οργανωτών ταξιδίων ενόσω οι χώρες τους είναι στην κατηγορία Β’», πρόσθεσε.
 
Ειδικά για την Βρετανία, ο κ. Περδίος είπε πως «οι Βρετανοί οργανωτές ταξιδίων ήταν ξεκάθαροι ότι όπου και να γίνεται το τεστ, όσο και να είναι το κόστος, ακόμη και μηδενικό να είναι το κόστος, δεν είναι διατεθειμένοι να εντάξουν την Κύπρο στα πτητικά τους προγράμματα από τη στιγμή που υπάρχει προϋπόθεση για τεστ».
 
Ο κ. Περδίος είπε ότι το υφυπουργείο κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει δυνατότητα, από τη στιγμή που η Βρετανία δεν έχει κατηγοριοποιηθεί στη λίστα Α’ να επιτραπεί η είσοδος στη χώρα χωρίς διενέργεια τεστ.
 
Αυτό σημαίνει, εξήγησε, ότι το πρόγραμμα των Βρετανών οργανωτών ταξιδίων που είχαν υπόψη για τώρα ή και για τον Αύγουστο δεν πρόκειται να ξεκινήσει να πραγματοποιείται μέχρι τα μέσα Αυγούστου και από εκεί και πέρα η κατάσταση θα επαναξιολογείται κάθε δύο εβδομάδες.
 
Ο Υφυπουργός Τουρισμού τόνισε πως δεν επιθυμεί να ασκήσει πίεση είτε στο Υπουργείο Υγείας είτε στους επιδημιολόγους, καθώς πρώτο μέλημα είναι να το διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία.
 
Αυξημένο ενδιαφέρον από μεμονωμένους επισκέπτες
 
Παράλληλα, ο κ. Περδίος επεσήμανε πως το θετικό λόγω και της καλής επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου ήταν ο τετραπλασιασμός του ενδιαφέροντος από μεμονωμένους τουρίστες, κάτι που αντανακλάται στην επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα του Υφυπουργείου.
 
«Το θετικό που αφορά στους μεμονωμένους επισκέπτες προκύπτει από την επισκεψιμότητα στη ιστοσελίδα του Υφυπουργείου, η οποία έχει αυξηθεί κατά 400% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό καταδεικνύει ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την Κύπρο λόγω του χειρισμού της πανδημίας και ότι η στοχευμένη προσέγγιση του Υφυπουργείου όσον αφορά την ψηφιακή καμπάνια στο διαδίκτυο φέρνει αποτελέσματα.
 
Τόνισε ωστόσο ότι η αλλαγή από τις μαζικές κρατήσεις και η μετάβαση στην προσέλκυση μεμονωμένων τουριστών είναι κάτι το πρωτόγνωρο και «πρέπει να γίνει εν μια νυχτί», ειδικά για τους επιχειρηματίες του τομέα.
 
«Αυτά είναι τρομερές αλλαγές για έναν επιχειρηματία ο οποίος έχει συνηθίσει να ενεργεί διαφορετικά», πρόσθεσε και συνέχισε:
 
Σε αυτό το σημείο, ο κ. Περδίος είπε πως όλοι πρέπει να προβληματισμού όσον αφορά το πώς διευκολύνουμε τη διενέργεια του τεστ ειδικά για τις χώρες που βρίσκονται στην κατηγορία Β’.
 
«Είναι μια συζήτηση που θα κάνουμε και με το Υπουργείο Υγείας και με τους επιδημιολόγους διότι θεωρώ ότι αν βρούμε τον τρόπο να το διευκολύνουμε έστω και με κάποιες συνεργασίες στο εξωτερικό ίσως να μπορέσουμε να σώσουμε κάτι τη φετινή χρονιά», είπε, εξηγώντας ότι αυτό θα βοηθήσει και τους μεμονωμένους επισκέπτες.
 
«Νομίζω αυτό διαφαίνεται αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν είναι δυστυχώς ένα καλοκαίρι όπως όλα τα άλλα όπου προείχε η πακετοποίηση του τουρισμού. Άρα είναι ένα καλοκαίρι όπου η Κύπρος για να έχει κάποιους αριθμούς τουριστικών αφίξεων θα πρέπει να δώσει έμφαση στους μεμονωμένους ταξιδιώτες και σίγουρα εδώ χρειαζόμαστε την βοήθεια του ιδιωτικού τομέα ούτως ώστε και ο ιδιωτικός τομέας να προβεί σε στοχευμένη ψηφιακή διαφήμιση με τις χώρες με τις οποίες υπάρχει αεροπορική συνδεσιμότητα».
 
Ο Υφυπουργός Τουρισμού είπε, εξάλλου, ότι από τις χώρες με τις οποίες υπάρχει συνδεσιμότητα, η επισκεψιμότητα ή η πληρότητα των πτήσεων είναι υψηλή και συμπλήρωσε: «Αν καταφέρουμε όλοι μαζί οι φορείς να εκμεταλλευτούμε το ενδιαφέρον για την Κύπρο πιστεύω ότι τουλάχιστον για μεμονωμένους επισκέπτες τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά».
 
Παράλληλα, ο κ. Περδίος υπογράμμισε ως εξαιρετικής σημασίας τον εγχώριο τουρισμό, ο οποίος συνηθίζει να πηγαίνει διακοπές μέχρι τις 20 Αυγούστου. «Άρα από την στιγμή που ουσιαστικά οι βασικές μας αγορές φαίνεται ότι θα είναι εκτός παιγνιδιού μέχρι τα μέσα Αυγούστου, πιστεύω ότι είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία για προσέλκυση του εγχώριου τουρισμού και γι’ αυτό εντατικοποιούνται οι προσπάθειες του Υφυπουργείου για την διαφημιστική καμπάνια που θα τρέξει για το σκοπό αυτό που θα τρέξει και στο διαδίκτυο αλλά και σε πιο παραδοσιακά μέσα όπως το ραδιόφωνο», είπε.
 
«Συνεπώς, πιστεύω ότι οι ενδείξεις και από κάποιες μελέτες που υπάρχουν φαίνεται ότι πάρα πολύς κόσμος που ζει στην Κύπρο θα περιοριστεί στο νησί μας αυτό το καλοκαίρι, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να τους προσελκύσουμε και έχουν στενέψει οι επιλογές της Κύπρου για τον επόμενο μήνα».
 
Όπως είπε, τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να γίνουν ακόμη πιο στοχευμένες προσπάθειες και από τον ιδιωτικό τομέα για προσέλκυση τουρισμού και ευελπιστώ ότι μέχρι τότε θα έχουμε καλύτερα νέα από τους οργανωτές ταξιδίων και για το υπόλοιπο της σεζόν δηλαδή από τα τέλη Αυγούστου και μετέπειτα.
 
Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Περδίο, όσον αφορά το τέλος της σεζόν, δηλαδή από το Σεπτέμβρη και μετά, το Υφυπουργείο έχει ετοιμάσει ένα πλάνο δράσεων, που ήταν το πλάνο Β’ του έκτακτου πλάνου δράσεων για φέτος, και στοχεύει στην προσέλκυση ειδικών μορφών τουρισμού.