You are here

Σ. Περδίος: Δεν ωραιοποιούμε τη νέα τουριστική σεζόν

28/05/2019 06:39

Δύσκολη εκτιμά ότι θα είναι η τρέχουσα τουριστική σεζόνο υφυπουργός τουρισμού Σάββας Περδίος, τονίζοντας ότι θα ήταν μεγάλη επιτυχία οι αριθμοί φέτος να συγκρατηθούν στα περσινά επίπεδα.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο κ. Περδίος τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση από μέρους του υφυπουργείου να ωραιοποιηθεί η κατάσταση, διότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι αφίξεις σε σχέση με πέρσι θα έχουν μια ελαφριά πτώση το μέγεθος της οποίας δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί για την ώρα.

Σημειώνεται ότι οι αφίξεις τουριστών το 2018 ανήλθαν στα 3,9 εκ. σε σύγκριση με 3,7 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2017, σημειώνοντας αύξηση 7,8% αλλά και ξεπερνώντας τις αφίξεις που καταγράφηκαν ποτέ στην Κύπρο κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Τα έσοδα του 2018 υπολογίζονται σε €2.7 δισ. σε σύγκριση με €2.6 δισ. το 2017, σημειώνοντας αύξηση 2,7%.

Ο κ. Περδίος ανέφερε ότι «στόχος της συντονισμένης προσπάθειας του υφυπουργείου τουρισμού και όλων των εμπλεκόμενων φορέων της τουριστικής βιομηχανίας προς τις διάφορες αγορές είναι να διατηρηθούν τα κεκτημένα στην τουριστική βιομηχανία παρά τις δύσκολες συγκυρίες».

Υπενθύμισε παράλληλα τις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει φέτος η τουριστική βιομηχανία,όπως είναι η συνέχιση της αβεβαιότητας από το ενδεχόμενο Brexit στη Βρετανία, μια από τις μεγαλύτερες παραδοσιακά αγορές της Κύπρου.

Αναφέρθηκε επίσης στην ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος, επίσης μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές αγορές για την Κύπρο.

Σημείωσε παράλληλα την ανάκαμψη γειτονικών ανταγωνιστικών προορισμών και τις μειωμένες τιμές που προσφέρουν, κάτι που δεν μπορεί η Κύπρος να ακολουθήσει.

Υπογράμμισε ότι η Κύπρος θα πρέπει συνεχώς να αναβαθμίζει το τουριστικό προϊόν της, αλλά και γεγονότα που ενδεχομένως επηρεάσουν αρνητικά τη φετινή χρονιά, όπως η γενικότερη οικονομική κατάσταση στις κύριες αγορές της Κύπρου που ωθεί τους τουρίστες να ψάξουν πολύ πιο φθηνούς προορισμούς.

Σημείωσε επίσης και την πτώχευση της αεροπορικής εταιρείας Germania τονίζοντας ότι «δεν είναι εύκολο υπό τις δεδομένες συνθήκες να πληρωθεί το κενό, παρ’ ότι η προσπάθεια είναι συνεχής» και επανέλαβε ότι «θα πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά για να πετύχουμε τα περσινά τουλάχιστον νούμερα».

Εξήγησε εντούτοις ότι τα αποτελέσματα των επίμονων προσπαθειών του υφυπουργείου θα αρχίσουν να αποδίδουν κατά τη χειμερινή σεζόν και από το 2020 και τα επόμενα χρόνια.

Της Ηρώς Ευθυμίου