You are here

Σ. Περδίος: Μας σκοτώνει η κατηγορία Γ’

24/09/2020 07:06

Η επιδημιολογική ομάδα του υπουργείου υγείας θα πρέπει να έχει υπόψη της ότι όταν μια χώρα υποβαθμιστεί στην κατηγορία Γ’ είναι νεκρή χώρα τουριστικά, υπογραμμίζει ο υφυπουργός τουρισμού Σάββας Περδίος.

Μιλώντας στη StockWatch, o κ. Περδίος σημειώνει ότι φέτος η Κύπρος έχει μικρότερο αριθμό αεροπορικών εταιρειών σε σχέση με πέρσι λόγω της κατηγοριοποίησης των χωρών.

«Η Κύπρος έχασε το Ισραήλ, την Ουκρανία, το Λίβανο καθώς από χώρα κατηγορίας Γ’ μόνο κύπριοι μπορούν να ταξιδέψουν στην Κύπρο», αναφέρει.

Ο κ. Περδίος σημειώνει ότι προσπάθειες ετών για αεροπορική συνδεσιμότητα εξανεμίζονται όπως η σύνδεση με το Σάλτσμπουργκ, το Αϊντχόφεν της Ολλανδίας και το Παρίσι που ήταν διακαής πόθος χωρίς να ξέρει κανένας πότε θα επανέλθει το ενδιαφέρον.

«Η επιδημιολογική ομάδα του υπουργείου θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της σε σχέση με την κατηγοριοποίηση των χωρών ότι στον τομέα του τουρισμού από 250 χιλ. επιβάτες, υπήρξαν ελάχιστα κρούσματα», τονίζει.

Την ίδια ώρα, επισημαίνει, η επιδημιολογική ομάδα θα πρέπει να έχει κατά νου ότι όταν μια χώρα υποβαθμίζεται στην κατηγορία Γ’, τουριστικά ομιλούντες είναι νεκρή χώρα και μαζί της εξαφανίζεται και η αεροπορική συνδεσιμότητα».

Ερωτηθείς για το πότε αναμένεται να υπάρξει ανάκαμψη του τουρισμού με συνεπακόλουθη συνεισφορά στην οικονομία, ο κ. Περδίος ανέφερε ότι θα χρειαστούν 2-3 χρόνια καθώς μετά το υγειονομικό κομμάτι, οι χώρες θα έχουν να αντιμετωπίσουν και το οικονομικό κομμάτι.

«Σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, ο τουρισμός δεν αναμένεται να φθάσει τα επίπεδα του 2019 πριν το 2023 ακόμα και το 2024. Δεν πρέπει να αναμένουμε να ανακάμψει άμεσα ο τουρισμός σαν από μηχανής Θεός», τονίζει.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό τουρισμού η πλέον πληγείσα περιοχή από τον κορωνοϊό ήταν η Μεσόγειος με πτώση 75% την στιγμή που οι απώλειες διεθνώς είναι 65%.

Εντός της Μεσογείου, επηρεάζεται περισσότερο η Ανατολική Μεσόγειος με μείωση 80%.

«Δεν μας φθάνει που είμαστε η πιο πληγείσα περιοχή, δεν μας φθάνει που το νησί δεν έχει άλλη συνδεσιμότητα πέραν της αεροπορικής, έρχεται και η κατηγορία Γ’ που μας σκοτώνει τελείως», τονίζει.

Της Γεωργίας Χαννή