You are here

Σ. Περδίος: Μια συμφωνία δε θα σώσει τον τουρισμό

15/02/2021 14:02

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για τα «Διαβατήρια Εμβολιασμού» ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, σημειώνοντας εντούτοις ότι μια αγορά δεν είναι ικανή να σώσει το πρώτο εξάμηνο το οποίο διαγράφεται πάρα πολύ δύσκολο.

Επισημαίνεται ότι χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, ανέφερε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ των αρμοδίων αρχών των δύο χωρών, στη βάση της οποίας από την 1η Απριλίου 2021, ισραηλινοί πολίτες, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (προς το παρόν των Moderna, Pfizer, AstaZeneca), θα μπορούν να ταξιδέψουν προς την Κύπρο χωρίς τεστ.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο κ. Περδίος διευκρίνισε ότι «οι ισραηλινοί δεν θα χρειάζεται να υποβάλλονται σε τεστ κατά του κορωνοϊού ούτε θα χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η δεύτερη δόση του εμβολίου θα έχει δοθεί τουλάχιστον επτά ημέρες πριν την αναχώρηση τους από το Ισραήλ».

Πρόσθεσε ότι «η συγκεκριμένη διευκόλυνση δεν είναι ένα ελεύθερο πάσο» και διευκρίνισε ότι «η Κύπρος διατηρεί το δικαίωμα να διενεργεί δειγματοληπτικά τεστ σε οποιαδήποτε πτήση που φθάνει στην Κύπρο χωρίς να διαχωρίζονται οι εμβολιαζόμενοι από τους μη εμβολιαζόμενους, αλλά σε όλους τους ταξιδιώτες».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι «όταν κάποιος έχει εμβόλιο θα πρέπει να τηρεί τις πρόνοιες των πρωτοκόλλων όπως μάσκες, απόσταση κι άλλα μέτρα».

Κληθείς να απαντήσει εάν η συμφωνία έχει την έγκριση των Βρυξελών είπε ότι «παρόμοιες συμφωνίες ανακοίνωσαν και άλλες χώρες όπως η Ρουμανία και η Μάλτα που είναι κοντά σε μια τέτοια συμφωνία. Είναι δικαίωμα κάθε χώρας πως να χειριστεί αυτά τα θέματα», σημείωσε. Όσον αφορά στους κύπριους που επιθυμούν να επισκεφθούν το Ισραήλ ο κ. Περδίος είπε ότι αυτό το ζήτημα θα συζητηθεί σε κάποιες εβδομάδες όταν και εφόσον αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που θα εμβολιαστούν στην Κύπρο.

Καμία εξέλιξη με Βρετανία και Ρωσία

Ο κ. Περδίας, απαντώντας σε ερώτηση για τις δυο άλλες μεγάλες αγορές της Κύπρου, τη Βρετανία και τη Ρωσία, είπε ότι «η τελευταία ενημέρωση από τη Βρετανία είναι ότι κανένας διοργανωτής ταξιδίων δεν θα πετάξει προς την Κύπρο ή σε άλλη χώρα πριν τα μέσα Απριλίου, αν και αναμένω ότι θα μετατεθεί κι άλλο αυτή η ημερομηνία», είπε.

Στο περίμενε είναι η Κύπρος όμως και από τη ρωσική αγορά. «Η Ρωσία συνεχίζει να απαγορεύει εντελώς τα ταξίδια στο εξωτερικό. Το Υφυπουργείο, σε συνεργασία με τον Υπουργό Εξωτερικών, προχωρούμε στα δικά μας διαβήματα προς τη Ρωσία. Στόχος μόλις ανοίξουμε τους αιθέρες μας να έχουμε και το τελικό ‘ναι’ από τη δική τους πλευρά για έναρξη των πτήσεων», ανέφερε.

Άρα σημείωσε, «πρέπει να γίνουν ακόμη αρκετές προσπάθειες για να φθάσουμε στο στόχο μας διότι δεν μπορούμε να πούμε ότι μια διευκόλυνση σε μια αγορά είναι ικανή να σώσει το πρώτο εξάμηνο το οποίο διαγράφεται πάρα πολύ δύσκολο».

Το Ισραήλ θα δώσει ώθηση στον τουρισμό

Ο κ. Περδίος, εξέφρασε την προσδοκία ότι η συμφωνία με το Ισραήλ δίνει θάρρος σε όλους όσους εργάζονται στη βιομηχανία για περαιτέρω κινήσεις. «Για φέτος εκτιμώ ότι θα αποδειχθεί ως μια πολύ σημαντική αγορά για την Κύπρο. Σε μερικές εβδομάδες από σήμερα θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι ήδη υπάρχουν πολλές αεροπορικές εταιρείες που προγραμματίζουν αυξημένο αριθμό πτήσεων μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου. «Οι εταιρείες αυτές είναι και από τις δύο χώρες, δηλαδή εταιρείες που πραγματοποιούν πτήσεις από την Κύπρο προς το Ισραήλ αλλά και εταιρείες από το Ισραήλ που εκτελούν πτήσεις προς το νησί μας», είπε ο κ. Περδίος.

«Το πρώτο τετράμηνο συνεχίζουμε να βρισκόμαστε στο πουθενά, το ότι κάνουμε ένα βήμα μπροστά δεν σημαίνει ότι οι άλλοι είναι έτοιμοι να ταξιδέψουν προς εμάς», κατέληξε.

Της Ηρώς Ευθυμίου