You are here

Σ. Περδίος: Οι διοργανωτές ταξιδίων επιλέγουν χώρες χωρίς ελέγχους

15/07/2020 10:30

Μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις μπορεί να πετύχει η διευκόλυνση για δωρεάν τεστ κορωνοϊού, δήλωσε ο υφυπουργός τουρισμού Σάββας Περδίος, διευκρινίζοντας ότι οι διοργανωτές ταξιδίων προτιμούν τις χώρες που δεν επιβάλλουν κανένα έλεγχο.

Στην περίπτωση της Κύπρου θα το εκλάβουν μάλιστα ως μια θετική προσέγγιση είπε και τόνισε ότι «οι διοργανωτές ταξιδίων έχουν άλλες επιλογές και προσδοκίες. Και από τη στιγμή που υπάρχουν επιλογές να πάνε σε κάποιες άλλες χώρες χωρίς έλεγχο και τεστ, προτιμούν αυτή τη λύση που στη δεδομένη στιγμή είναι ευκολότερη για τους ίδιους. Λέγοντας αυτά δεν εννοώ ότι θα πρέπει και η Κύπρος να ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία».

Σε δηλώσεις στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. Περδίος χαρακτήρισε αδιανόητο για την Κύπρο, τη δεδομένη στιγμή να κάνει οποιαδήποτε εξαίρεση και να επιτρέψει την έλευση τουριστών χωρίς τεστ από μια χώρα που δεν έχει κατηγοριοποιηθεί στην Α’ κατηγορία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι η Ισπανία δήλωσε ότι δέχεται τουρισμό χωρίς τεστ ενώ η Ελλάδα, η οποία ανοίγει σήμερα τα αεροδρόμια της για τους Βρετανούς, περιορίζεται μόνο στους δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Σημείωσε ότι «τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Αυγούστου οι μεγάλοι διοργανωτές ταξιδίων θα μεταφέρουν τους τουρίστες τους, σε αυτούς τους προορισμούς που δεν χρειάζονται τεστ».

Πρόσθεσε ότι «οι διοργανωτές ταξιδίων απορρίπτουν και την πολιτική της Κύπρου για μερικούς προληπτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους σε ολόκληρο το αεροσκάφος. Άρα είναι εξαιρετικά δύσκολη αυτή τη στιγμή η κατάσταση με τους διοργανωτές ταξιδίων από τις παραδοσιακές αγορές της Κύπρου (Βρετανία, Ρωσία, Σουηδία, Ισραήλ).

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, μιλώντας επίσης στο κρατικό ραδιόφωνο, διευκρίνισε ότι «οι ξενοδόχοι προωθούν την εισήγηση για δωρεάν τεστ προς τους βρετανούς τουρίστες, με το 50% του κόστους να το επωμίζονται οι ξενοδόχοι και το άλλο 50% η κυβέρνηση».

Σημειώνεται ότι η StockWatch φιλοξένησε δηλώσεις των οργανωμένων φορέων των ξενοδόχων οι οποίοι εισηγούνται στην κυβέρνηση τη διενέργεια δωρεάν τεστ προς τους βρετανούς τουρίστες που έρχονται Κύπρο.

Αναφορικά με τις νέες εκτιμήσεις για την πορεία του τουρισμού, ο κ. Περδίος ανέφερε στη StockWatch ότι αυτές θα ανακοινωθούν τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ή αρχές της επόμενης.

Της Ηρώς Ευθυμίου