You are here

Σ. Περδίος: Πλώρη και για νέες αγορές

30/11/2021 20:59

 

Στην εκτίμηση ότι αν δεν ανοίξουμε  άλλες αγορές δεν θα καταστούμε ολόχρονος τουριστικός προορισμός προέβη ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος. Ο Υφυπουργός Τουρισμού κατέστησε σαφές πως ουδέποτε το Υφυπουργείο Τουρισμού δεν προσπάθησε να μειώσει ή να πλήξει την αγορά της Βρετανίας.

Μιλώντας στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της ΕΤΑΠ Πάφου που πραγματοποιήθηκε απόψε στο ξενοδοχείο Annabelle και τελούσε υπό την αιγίδα του, ο κ. Περδίος ανέφερε πως το μόνο πράγμα που προσπαθεί να κάνει το Υφυπουργείο Τουρισμού είναι να προσθέσει σ’ αυτήν την αγορά της Βρετανίας και διάφορες άλλες, γιατί όπως εξήγησε, «όχι για απεξάρτηση, αλλά για εμπλουτισμό των δυνατοτήτων αυτής της περιοχής , όπως  και της υπόλοιπης Κύπρου να εδραιωθεί στα τουριστικά ανά το παγκόσμιο».

Ο κ. Περδίος σημείωσε ακόμη πως ουδέποτε το Υφυπουργείο Τουρισμού είπε ότι θα σταματήσει  να στηρίζει τους συνεργάτες που τους έφεραν μέχρι εδώ, αναφερόμενος και σε αεροπορικές εταιρείες και σε γραφεία ταξιδίων και σε οργανωτές ταξιδίων. Ουδέν αναληθέστερο, συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε επίσης πως το Υφυπουργείο Τουρισμού με πάρα πολύ μεγάλη προσήλωση αλλά και όλες οι ΕΤΑΠ εργάζονται ούτως ώστε να μπορέσουν εμπλουτίσουν και το προϊόν μας αλλά και τις αγορές . Ώστε, συνέχισε, αυτή η χώρα επιτέλους να καταστεί ολόχρονος τουριστικός προορισμός.  

Ο κ. Περδίος σημείωσε πως εν μέσω πανδημίας και παρ` όλες τις δυσκολίες η χρονιά θα κλείσει περίπου στο 50% του 2019 με εισοδήματα περίπου 60% σε σχέση με το 2019, αναφέροντας πως αυτό υποδηλώνει ότι έχουν πλέον πετύχει ως Κύπρος ο πελάτης που έρχεται στον τόπο μας να δαπανεί περισσότερα.   Είπε ακόμη πως κατά 25% έχει αυξηθεί η κατα κεφαλή δαπάνη και έχουν πάει πλέον στα 810 ευρώ το άτομο ενώ πριν την πανδημία ήταν στα 675. Ακολούθως, ο κ. Περδίος ανέφερε την πρώτη οκτάδα των χωρών που αναζητούν την Κύπρο στο διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα είπε, 1η αγορά είναι η Βρετανία με 24% των αναζητήσεων, η Ρωσική αγορά το 14% των αναζητήσεων, η Γερμανική αγορά το 10% των αναζητήσεων, το 7% των αναζητήσεων η Πολωνέζικη αγορά, το 5% των αναζητήσεων η Ουκρανική αγορά, το 5% των αναζητήσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το 4% από τη Γαλλία, το 3% από το Ισραήλ και διάφορες άλλες πιο μικρές αγορές με 2% αναφερόμενος στην Σουηδία, στην Αυστρία, στην Ολλανδία, στην Ελβετία, στην Ουγγαρία και στην Δανία. 
Καταλήγοντας ο Υφυπουργός Τουρισμού είπε πως η προοπτική είναι μεγάλη όχι μόνο 

Αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία της ΕΤΑΠ

Νέος πρόεδρος της ΕΤΑΠ αναλαμβάνει αύριο ο Κυριάκος Δρουσιώτης. Ο Υφυπουργός Τουρισμού εξέφρασε την μεγάλη ικανοποίηση του για τον απερχόμενο πρόεδρο της ΕΤΑΠ από αύριο Γιώργο Μάη σημειώνοντας πως ήταν μεγάλη χαρά για τον ίδιο η γνωριμία και η συνεργασία τους τα τελευταία τρία χρόνια.

Εξάλλου ο πρόεδρος της ΕΤΑΠ Γιώργος Μάης προέβη στην παρουσίαση των δράσεων της ΕΤΑΠ.  Ο κ. Μάης είπε επίσης πως παρά το γεγονός ότι από το 2015- 2019 έχει καταγραφεί ρεκόρ επιδόσεων στον τουρισμό η πανδημία επέφερε σοβαρότατο πλήγμα το 2020 και το 2021 καθώς και μεγάλη αβεβαιότητα για τα επόμενα χρόνια . Για το 2020 σε σχέση με το 2019 είπε πως παρατηρήθηκε  σημαντική μείωση της τάξης του 15% στις συνολικές αφίξεις με ανάλογη μείωση και στα εισοδήματα. Για το 2021 παρά το γεγονός ότι θεωρείται χρονιά έναρξης της ανάκαμψης από την πανδημία, είπε πως μέχρι τον Οκτώβριο  έχει καταγραφεί μείωση στις αφίξεις πέρα του 55% σε σύγκριση με το 2019 και με ανάλογη μείωση στα εισοδήματα. Είπε ακόμη πως το τουριστικό προϊόν της Πάφου  έχει να αντιμετωπίσει χρόνια συσσωρευμένα προβλήματα και αδυναμίες. 

Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση παρέστησαν οι Δήμαρχοι της επαρχίας Πάφου ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Πάφου, ο πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λευκωσίας και διάφοροι φορείς.