You are here

Σ. Περδίος: Πρωτόκολλο διακίνησης στα αεροδρόμια ζητούν οι 27 ΕΕ

28/04/2020 10:11

Την ανακοίνωση πρωτοκόλλου το οποίο θα διευκολύνει τη διακίνηση στα αεροδρόμια και θα ισχύει για όλες τις χώρες της ΕΕ ζητούν οι υπουργοί και υφυπουργοί τουρισμού των 27 χωρών, δήλωσε ο υφυπουργός τουρισμού Σάββας Περδίος.

Ο κ. Περδίος, ξεκαθαρίζοντας ότι το τελευταίο μέτρο χαλάρωσης αφορά τον τουρισμό εξέφρασε την ελπίδα ότι «μέχρι την επανεκκίνηση του τουρισμού αρχές ή προς το τέλος Ιουλίου να έχουμε κάτι χειροπιαστό ώστε να αποφευχθεί η σύγχυση και ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ».

Μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο είπε ότι «από κάποιες χώρες που έχουν ελέγξει τον ιό θα υπάρξει διάθεση για ταξίδι φέτος το καλοκαίρι, είτε αρχές ή τέλη Ιουλίου, ή αρχές Αυγούστου. Το πότε θα ταξιδέψει η κάθε εθνικότητα, σημείωσε, εξαρτάται από την κατάσταση στην ίδια τη χώρα της και από το πότε θα επιτρέψει την εισροή τουρισμού.

Υπενθύμισε ότι «το υφυπουργείο τουρισμού εξ’ αρχής έλεγε ότι αν όλα πάνε καλά θα δεχθούμε τους πρώτους τουρίστες μέσα στον Ιούλιο. Κάτι το οποίο συνεχίζουμε να το λέμε, εντούτοις η τελική απόφαση ανήκει στο υπουργείο υγείας και τους επιδημιολόγους και επιστήμονες».

Πρόσθεσε ότι «η υποχρέωση του υφυπουργείου και όλου του τουριστικού τομέα είναι όταν κληθούμε να ανοίξουμε να είμαστε απόλυτα έτοιμοι και από διαφημιστικής πλευράς και από διαδικασίες, δηλαδή ποιοι θα ανοίξουν πρώτοι και ποιοι μετά. Θα πρέπει επίσης να αποφασίσουμε ποια μέτρα ασφαλείας θα λαμβάνει η κάθε επιχείρηση καθώς και τα πρότυπα που θα πρέπει να τηρούν οι ταξιδιώτες όπως τα έγγραφα υγείας».

Ο κ. Περδίος εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι «οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου (Κύπρος, Ελλάδα, Μάλτα και Ισραήλ) κεντρίζουν τη φετινή σεζόν το ενδιαφέρον των οργανωτών ταξιδίων οι οποίοι δεν φαίνεται ότι θα μπορέσουν να διοχετεύσουν πολλούς τουρίστες σε άλλες χώρες όπως την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία».

«Άρα», υπέδειξε, «μέσα από ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι προμηνύεται ότι θα υπάρξουν κάποιες ευκαιρίες της τελευταίας στιγμής αλλά και προς το τέλος της σεζόν που ίσως μας δοθεί η ευκαιρία να επεκτείνουμε την τουριστική σεζόν. Για τον λόγο αυτό συστήνω στις επιχειρήσεις να μην βιαστούν να αποφασίσουν εάν θα ανοίξουν ή όχι, να αναμένουν τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Μαΐου».

Όσον αφορά την καμπάνια για τον εγχώριο τουρισμό την τοποθέτησε προς τα τέλη Μαΐου ή ακόμη και πιο ύστερα ανάλογα από τη χαλάρωση των μέτρων, είπε.

Της Ηρώς Ευθυμίου