You are here

Σε ψηλά επίπεδα η ικανοποίηση τουριστών

19/02/2023 06:01

Εικόνα για το βαθμό ικανοποίησης τουριστών από το τουριστικό προϊόν της Κύπρου, παρέχουν στοιχεία που προκύπτουν από το εργαλείο Online Reputation Management (ORM) το οποίο ανέπτυξε η Reputize Ltd και παρακολουθείται από το υφυπουργείο Τουρισμού τα τελευταία δύο χρόνια.

Συνολικά, η ικανοποίηση των τουριστών στην Κύπρο κατά το 2022, όπως εκτιμάται από τον Δείκτη Reputize, κυμάνθηκε γενικά μεταξύ 85% και 87%, με εξαίρεση τον Αύγουστο του 2022 όταν υποχώρησε στο 82,8%. 

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από διαδικτυακές κριτικές ταξιδιωτών σε πλατφόρμες όπως Google, Facebook, Tripadvisor, Booking.com, κ.λπ., το εργαλείο υπολογίζει έναν δείκτη Reputize ο οποίος, αφενός, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της συνολικής ικανοποίησης των επισκεπτών από τη διαμονή τους στην Κύπρο και αφετέρου, επιτρέπει μια λεπτομερή ανάλυση των κριτικών των επισκεπτών προκειμένου να εντοπιστούν και να βελτιωθούν τα βασικά ζητήματα που αφορούν τον προορισμό. 

Πρόκληση οι καλοκαιρινοί μήνες

Με βάση τα στοιχεία, οι καλοκαιρινοί μήνες κατέγραψαν χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης σε σύγκριση με τον υπόλοιπο χρόνο.

Το γεγονός αποδίδεται κυρίως, στην αυξημένη ζήτηση -που περιλαμβάνει τον εσωτερικό τουρισμό ακόμη και ημερήσιες εκδρομές- ασκώντας σημαντική πίεση στους πόρους και επηρεάζοντας έτσι την ικανοποίηση. 

Έκτοτε, ο δείκτης ανέβηκε και έκλεισε το έτος στο 87,1%.

Δεύτεροι ανάμεσα στους ανταγωνιστές

Το εργαλείο ORM επιτρέπει επίσης τη συγκριτική αξιολόγηση της Κύπρου έναντι άλλων επιλεγμένων ανταγωνιστικών προορισμών. 

Με βάση τα στοιχεία στο τέλος του έτους, η Κύπρος (87,1%) τελείωσε τη χρονιά πίσω από την Τουρκία (87,9%) και μπροστά από την Κροατία (86,5%), την Ελλάδα (86,2%), τη Μάλτα (85,8%) , Βουλγαρία (82,8%), Αίγυπτο (80,4%), Ισραήλ (79,9%) και Τυνησία (73,3%).

Σημειώνεται ότι οι αφίξεις τουριστών το 2022 ανήλθαν σε 3,2 εκατ., καλύπτοντας μεγάλο μέρος του κενού σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα, όταν σημείωσαν ρεκόρ φτάνοντας στα 3,976 εκατ.

Της Γεωργίας Χαννή