You are here

Σήμα κινδύνου από ΚΟΤ για τις βίζες των Ρώσων

26/03/2004 13:32
Εντός δέκα ημερών θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας και ειδικότερα το Υπουργείο Εξωτερικών να δώσουν λύσεις στο θέμα της θεώρησης διαβατηρίων των ρώσων πολιτών που θα επιθυμούσαν να έρθουν για διακοπές στο νησί. Το πρόβλημα αυτό απασχόλησε έντονα τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμό, τα αρμόδια υπουργεία και ειδικότερα τον ΠΑΣΥΞΕ κατά την πρόσφατη έκθεση τουρισμού που έγινε στη Μόσχα.

Οι Ρώσοι τουριστικοί πράκτορες προειδοποίησαν ότι εάν οι αρχές της Δημοκρατίας δεν δώσουν λύση τάχιστα στο ζήτημα της θεώρησης διαβατηρίων (ΒΙΖΑ) τότε η Κύπρος, σημείωσαν, θα χάσει το στοίχημα των τουριστικών αφίξεων από τη ρωσική αγορά για έβδομη συνεχή χρονιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας υποσχέθηκε όπως επανδρώσει το συντομότερο δυνατό την πρεσβεία μας στη Μόσχα για να διεκπεραιώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη διαδικασία της θεώρησης διαβατηρίων, όπως άλλωστε επιβάλλει και η ΕΕ.

Το θέμα που εγείρεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μας, είναι ότι το χρονικό πλαίσιο για να διευθετηθεί το όλο ζήτημα είναι εξαιρετικά περιορισμένο. Και οι ρώσοι περιηγητές αναζητούν νέους τουριστικούς προορισμούς των οποίων το τουριστικό πακέτο είναι άλλωστε μειωμένο σε σύγκριση με αυτό που προσφέρει η Κύπρος.

Ο πρόεδρος του ΚΟΤ Φώτης Φωτίου, δήλωσε στη StockWatch ότι έχει ζητήσει συνάντηση για με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα για να εξετάσουν το όλο θέμα. Ο κ. Φωτίου σημείωσε ότι ο ΚΟΤ έχει προβεί σε όλα τα ανάλογα διαβήματα για να δοθεί λύση αλλά το αρμόδιο υπουργείο γι’ αυτό είναι το Υπουργείο Εξωτερικών. «Θα πρέπει να εξευρεθεί προσωπικό από την αγορά της Μόσχας για να ενισχύσει τις υπηρεσίες της κυπριακής πρεσβείας ώστε να μην επηρεασθεί περαιτέρω η ρωσική αγορά», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΚΟΤ.

Για πληροφοριακούς λόγους αναφέρουμε ότι η μεγαλύτερη προσέλευση ρώσων τουριστών σημειώθηκε το 1997 (220 χιλιάδες) ενώ πέρσι ο αριθμός ρώσων περιηγητών ανήλθε μόλις στις 115 χιλιάδες. Το μεγάλο στοίχημα της ρωσικής τουριστικής αγοράς κερδίζει τα τελευταία χρόνια η Τουρκία, η οποία πέρσι προσέλκυσε 1 εκατομμύριο ρώσους τουρίστες.

Του Λεύκου Χρίστου