You are here

Σημαντική απειλή τα καταλύματα Airbnb για ξενοδοχεία

06/08/2019 11:44

Σημαντική απειλή εξελίσσονται τα καταλύματα τύπου Airbnb για τα ξενοδοχεία, σύμφωνα με την πρώτη έρευνα της KPMG για τον κλάδο (Hospitality Report).

Αναφέρεται ότι η ημερήσια τιμή για τα καταλύματα Airbnb στην Κύπρο ανέρχεται γύρω στα €70. Οι τιμές ενοικίασης κυμαίνονται από €46 στη Λευκωσία, €48 στη Λάρνακα, €65 στη Λεμεσό και φθάνουν τα €76 στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και €117 στην Πάφο.

«Αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική υποκατάστατη απειλή για τα παραδοσιακά ξενοδοχεία, που αντιδρούν με την προώθηση των εμπορικών σημάτων για να προσελκύσουν χιλιάδες καταναλωτές που συνήθως προτιμούν την Αirbnb», τονίζεται.

Σε όλες τις περιοχές, οι τιμές στα καταλύματα Airbnb είναι κατά μέσο όρο κατά 52% χαμηλότερες σε σύγκριση με τις τιμές στα ξενοδοχεία 3 μέχρι 5 αστέρων.

Ο αριθμός των κρατήσεων Airbnb το 2018 αυξήθηκε σημαντικά κατά 68,9%, φθάνοντας συνολικά τις 41.509.

Όπως σημειώνεται, η αξιοσημείωτη ανάπτυξη της πλατφόρμας Airbnb, δεν έχει οδηγήσει μέχρι σήμερα σε σημαντική διατάραξη της αγοράς ξενοδοχείων. Αντίστροφα, τέτοιου είδους καταλύματα έχουν καλύψει οποιαδήποτε κενά προσφοράς για πολυτελή ξενοδοχεία κατά τη διάρκεια των εποχών αιχμής.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα καταλύματα που διατίθενται μέσω Airbnb στην Κύπρο ανέρχονται στα 5.289 σημειώνοντας αύξηση 19%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, συνολικά φιλοξενήθηκαν 54.858 άτομα εκ των οποίων οι 50.999 από το εξωτερικό και 3859 εγχώριοι κάτοικοι.

Τα τελευταία χρόνια, η πλατφόρμα Airbnb έχει κερδίσει δυναμική, επηρεάζοντας τον τομέα της φιλοξενίας παγκοσμίως.

Στην Κύπρο τα άτομα που επιλέγουν τα καταλύματα Airbnb είναι για ψυχαγωγικούς και επιχειρηματικούς σκοπούς.

Επισημαίνεται ότι η Airbnb αποτελεί ευκαιρία για πολλά άτομα να εμπορικοποιήσουν την ιδιωτική τους ιδιοκτησία, καθώς τα τελευταία χρόνια πολλά οικιστικά ακίνητα όπου αποκτήθηκαν στη συνέχεια μετατράπηκαν σε βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα ενοικιαζόμενα ακίνητα. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται ότι επικρατεί στις παραθαλάσσιες περιοχές της Κύπρου.

Οι πλατφόρμες τύπου peer-to-peer έχουν αποδειχθεί ότι αποτελούν άμεσο υποκατάστατο των παραδοσιακών υπηρεσιών φιλοξενίας, ενώ η επίδρασή τους στον τομέα της φιλοξενίας στην Κύπρο παραμένει εμφανής, δεδομένων των περιορισμένων διαθέσιμων πληροφοριών μέχρι σήμερα και του γεγονότος ότι τέτοιες πλατφόρμες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο κύκλου ζωής.

Τα καταλύματα τύπου Airbnb παγκοσμίως ξεπέρασαν τα 5 εκ. παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα συνολικά έσοδα της αγοράς ανέρχονται σε €72 εκ.

Της Γεωργίας Χαννή