You are here

Σκληρό πόκερ με Ρωσία για ναυλωμένες πτήσεις

23/06/2021 07:10

Παρά τις επίμονες προσπάθειες της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες δεν κατέστη ακόμα δυνατόν να ξεκλειδώσουν τα charter flights από τη Ρωσία προς τα κυπριακά αεροδρόμια.

Την Παρασκευή ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε με τον ρώσο ομόλογο του, στην παρουσία και του υφυπουργού Τουρισμού Σάββα Περδίου, έγραψε στο twitter ότι οι ρωσικές αρχές αποφάσισαν την επανεκκίνηση σε αμοιβαία βάση, από τις 28 Ιουνίου 2021, των τακτικών πτήσεων προς διάφορα κράτη, μεταξύ αυτών και η Κύπρος.

Στην αντίπερα όχθη οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι θα πραγματοποιούνται δρομολόγια Μόσχα - Λάρνακα με 4 πτήσεις την εβδομάδα, Μόσχα - Πάφος με 3 πτήσεις την εβδομάδα, συν δύο πτήσεις την εβδομάδα από περιφερειακές πόλεις που διαθέτουν αεροδρόμια.

Αντίθετα, η Ρωσία άναψε το πράσινο για την έναρξη των charter flights προς την Τουρκία, η οποία αποτελεί μια από τις πιο ανταγωνιστικές αγορές για την Κύπρο.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου τουριστικών επιχειρήσεων (ΣΤΕΚ) Άκης Βαβλίτης, μιλώντας στη StockWatch εξέφρασε δυσπιστία για το αν θα ανοίξουν φέτος οι ρωσικές ναυλωμένες πτήσεις προς την Κύπρο.

Ο κ. Βαβλίτης, χαρακτήρισε ως μια αναλαμπή το τριήμερο του Κατακλυσμού για τους ξενοδόχους επισημαίνοντας ότι «τα υγειονομικά πρωτόκολλα αύξησαν σημαντικά τα κόστη των ξενοδόχων, ενώ έχουν μειωθεί οι τιμές προς τους διοργανωτές ταξιδιών για να προσελκύσουμε τουρισμό».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «όλα θα ξεκαθαρίσουν προς τα τέλη Ιουνίου οπόταν θα διαφανεί πως θα κινηθεί η βρετανική αγορά και η ρωσική, αν τελικά αρχίσουν ναυλωμένες πτήσεις». Πρόσθεσε ότι «τα δεδομένα διαφοροποιούνται συνεχώς» αποφεύγοντας να προβεί σε πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθούν οι επόμενοι μήνες.

Σύμφωνα με τον κ. Βαβλίτη, παρά τις αντιδράσεις των βρετανών διοργανωτών ταξιδιών η κυβέρνηση της χώρας δεν θα ανοίξει τις πτήσεις καθώς αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα μετά το Brexit. Παράλληλα εξέφρασε ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα.

Χωρίς Βρετανία και Ρωσία δεν ανοίγει η σεζόν

Ο διευθυντής της Golden Reef Hotels, Δώρος Τάκκας, η οποία διαθέτει τέσσερα ξενοδοχεία στην Αγία Νάπα, δήλωσε στη StockWatch ότι «παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του υπουργού μεταφορών και του υφυπουργού Τουρισμού οι οποίες θα πρέπει να συνεχιστούν, οι Ρώσοι δεν ξεκλείδωσαν ακόμη τα charter flights.

Παράλληλα εξήγησε ότι αυτό που επέτρεψε η ρωσική κυβέρνηση για την Κύπρο είναι περιορισμένος αριθμός δρομολογημένων πτήσεων, δηλαδή οι πτήσεις που ήδη πετούσαν προς την Κύπρο.  

Ανέφερε ότι η Ρωσία εντούτοις άναψε το πράσινο για τα charter flights προς την Τουρκία η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη ανταγωνιστική χώρα για την Κύπρο σημειώνοντας ότι «οι ρώσοι τουρίστες προς την Τουρκία ξεπερνούν τα 7 εκατ. ετησίως».

Παρουσιάστηκε επίσης, απαισιόδοξος όσον αφορά και τη βρετανική αγορά αμφιβάλλοντας ότι μετά τις 19 Ιούλιου η Βρετανία θα πρασινίσει την Κύπρο.

Σχολιάζοντας το τριήμερο του Κατακλυσμού είπε ότι οι πληρότητες για 2-3 βράδια σε κάποιες μονάδες έφθασε στο 70%, σε άλλες στο 80% και σε άλλες το 90%, ωστόσο από χθες επανήλθαν οι χαμηλές πληρότητες.

Σύμφωνα με τον κ. Τάκκα για να αρχίσει η σεζόν για τους ξενοδόχους, θα πρέπει να ανοίξει η Βρετανία, η Ρωσία, οι Σκανδιναβικές χώρες και χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Ενθαρρυντικά μηνύματα για Λάρνακα

Ο γενικός διευθυντής του ομίλου Lordos Hotels Μάριος Έλληνας, με τρία ξενοδοχεία σε Λάρνακα και Πρωταρά, εξέφρασε ικανοποίηση για τις πληρότητες των ξενοδοχείων το τριήμερο του Κατακλυσμού.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, είπε ότι παρά το ότι τα ξενοδοχεία του ομίλου δεν συμμετείχαν στο σχέδιο του υφυπουργείου Τουρισμού, τα πήγαν μια χαρά το τριήμερο του Κατακλυσμού.

Όσον αφορά τις κρατήσεις για τους επόμενους μήνες παρατήρησε ότι υπάρχει αύξηση στις κρατήσεις του Ιουλίου και Αυγούστου ειδικά για τα ξενοδοχεία της εταιρείας στη Λάρνακα από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Γενικά οι κρατήσεις σε ποσοστό είναι 50% από Ρωσία και Ουκρανία, γύρω στο 10% από το Ισραήλ και ένα μικρό ποσοστό γύρω στο 3% με 5% από άλλες χώρες.

Στροφή στον επιχειρηματικό τουρισμό

Ο διευθυντής του ξενοδοχείου Crowne Plaza στη Λεμεσό Πέτρος Πιερίδης, δήλωσε στη StockWatch, ότι «η πληρότητα στο ξενοδοχείο το τριήμερο του Κατακλυσμού έφθασε μέχρι και 90% αν και συμμετείχε στο σχέδιο του υφυπουργείου Τουρισμού.

Είχαμε όμως αρκετούς ξένους από Ρωσία, Ουκρανία λιγότερους από Γερμανία και Ισραήλ αλλά και λίγους βρετανούς οι οποίοι βρίσκονται στην Κύπρο για δουλειές», είπε, σημειώνοντας ότι το ξενοδοχείο διαχρονικά επενδύει στους επισκέπτες και επιχειρηματίες που έρχονται στην Κύπρο και στη Λεμεσό για δουλειές.

Πρόσθεσε ότι από χθες επανήλθαν οι πληρότητες στα προηγούμενα επίπεδα της τάξης του 50%, κάτι που αναμένεται ότι θα συνεχίσει μέχρι τον Ιούλιο.

Ο κ. Πιερίδης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η βρετανική αγορά δεν πρόκειται να ανοίξει νωρίτερα από το Σεπτέμβρη λόγω των οικονομικών και πολιτικών θεμάτων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Θολό το τοπίο με Ρωσία

Ικανοποίηση εξέφρασε για τις πληρότητες που σημείωσαν το τριήμερο του Κατακλυσμού και ο διευθυντής του ξενοδοχείου Nissi Blu στην Αγία Νάπα Γιώργος Τοφινής, λέγοντας ότι οι πληρότητες έφθασαν το 100%.

Ωστόσο, τόνισε πως από χθες μειώθηκαν στις μισές, ενώ για την ερχόμενη εβδομάδα δεν υπάρχουν κρατήσεις καθώς όλοι είναι της τελευταίας στιγμής προς αποφυγή του ρίσκου ακύρωσης των διακοπών τους.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο κ. Τοφινής διευκρίνισε ότι «η πλειοψηφία των τουριστών στο ξενοδοχείο είναι από τη Ρωσία με ποσοστό 30%, ενώ το ποσοστό από Γερμανία και Ελβετία έφθασε γύρω στο 5-7%.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι από τη Ρωσία παραμένει θολό το τοπίο, διότι όχι μόνο δεν έχουν επιτραπεί τα charter flights, αλλά ακυρώνονται πτήσεις.

Εγκαταλείπουν το επάγγελμα

Η διευθύντρια του ξενοδοχείου Ajax Hotel στη Λεμεσό Μαρίνα Νικολάου, δήλωσε στη StockWatch ότι το τριήμερο του Κατακλυσμού το ξενοδοχείο ήταν πλήρες από τουρίστες από την εγχώρια αγορά, όπως και κάθε Σαββατοκύριακο από την ημέρα που άνοιξε η εγχώρια αγορά.

«Τις καθημερινές όμως η κατάσταση είναι απογοητευτική και ειδικά από τα τέλη Ιουνίου που λήγει το σχέδιο του υφυπουργείου Τουρισμού θα είναι ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα. Εάν δεν ανοίξει η βρετανική αγορά θα μιλάμε για ακόμη μια δύσκολη χρονιά», επεσήμανε.

Η κ. Νικολάου αναφέρθηκε και στο θέμα της έλλειψης εργατικού δυναμικού λέγοντας ότι «αρκετοί νέοι εγκατέλειψαν το επάγγελμα λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισαν εξαιτίας της πανδημίας ενώ αρκετοί ξένοι που εργάζονταν στα ξενοδοχεία εγκατέλειψαν την Κύπρο».

Η Πάφος αναμένει τους Βρετανούς

Ο διευθυντής του Elysium Boutique Hotel στην Πάφο Χρίστος Παπαμιλτιάδους, δήλωσε στη StockWatch ότι «αν δεν ανοίξει η αγορά της Βρετανίας στην οποία στηρίζονται οι ξενοδόχοι της περιοχής θα έχουμε ακόμη μια πολύ δύσκολη χρονιά».

«Αν και καλύτερη από το 2020 θα είναι μια υποτονική χρονιά», είπε, σημειώνοντας ότι η ρωσική αγορά και η αγορά του Ισραήλ δεν έχουν τη δυναμική της βρετανικής για την ξενοδοχειακή βιομηχανία της Πάφου.

Της Ηρώς Ευθυμίου