You are here

SOS εκπέμπει ο ορεινός τουρισμός

12/11/2018 07:16

Απογοητευτική συνεχίζει να είναι η πορεία του τουρισμού στις ορεινές περιοχές της Κύπρου, την ίδια ώρα που ο παράκτιος τουρισμός σημειώνει τεράστια ανάπτυξη.

Μόλις το 2% των τουριστών που έρχονται στην Κύπρο επιλέγουν τα κυπριακά βουνά για τις διακοπές τους, με αποτέλεσμα τα ορεινά θέρετρα να αποτελούν τον φτωχό συγγενή του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας και με τις ορεινές τουριστικές μονάδες να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας.

Μιλώντας στη StockWatch, ο λειτουργός της Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Τροόδους (ΕΤΑΠ) Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι η φετινή σεζόν ήταν καλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όσο αφορά την επισκεψιμότητα και τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα της περιοχής.

Όμως, όπως είπε, η «αναιμική» ανάπτυξη που παρατηρήθηκε δεν δίνει ικανοποιητικά δεδομένα, ώστε ο τουρισμός που «φυτοζωεί» στην περιοχή του Τροόδους τα τελευταία χρόνια, να είναι βιώσιμος και να αυξήσει αισθητά το ποσοστό του 2% των ξένων τουριστών που απορροφά η περιοχή από το σύνολο του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας.

 Ο κ. Κωνσταντίνου πρόσθεσε ότι στην αύξηση της επισκεψιμότητας κατά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο συνέβαλε και η επαναλειτουργία μιας από τις μεγαλύτερες τουριστικές μονάδες στην περιοχή, του ξενοδοχείου «Ρόδον» στον Αγρό, αλλά και άλλων μικρότερων ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων στην περιοχή Τροόδους, τα οποία είχαν βάλει λουκέτο τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της δραματικής μείωσης που υπέστησαν στις κρατήσεις, τόσο ως συνέπειες της οικονομικής κρίσης, όσο και της μη προώθησης του Τροόδους ως τουριστικού προορισμού.

Τόνισε πως με την επαναλειτουργία αρκετών ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων της περιοχής οι προσφερόμενες κλίνες στο Τρόοδος, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στον ΚΟΤ, ανήλθαν σε 2300 περίπου, από 2,175 που ήταν το προηγούμενο χρόνο.

Στο 100% η πληρότητα τον Αύγουστο

Είπε επίσης ότι παρατηρήθηκε 100% πληρότητα των καταλυμάτων στην περιοχή του Τροόδους για τρεις εβδομάδες περίπου τον Αύγουστο. Πρόσθεσε ότι η επισκεψιμότητα και η πληρότητα των καταλυμάτων στην περιοχή δεν είναι η ίδια όπως στις παράκτιες περιοχές του νησιού μας, όπου η σεζόν διαρκεί περίπου 6 μήνες.

Η καλύτερη περίοδος από πλευράς πληρότητας κλινών, όπως επισήμανε στη StockWatch ο λειτουργός της ΕΤΕΠ στην περιοχή του Τρόοδους, είναι κατά το μήνα Αύγουστο και κάποια σαββατοκύριακα του χειμώνα, συνήθως σε περιόδους που υπάρχουν χιόνια στο Τρόοδος ή σε μεγάλες γιορτές όπως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

Ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι στην αύξηση στην επισκεψιμότητα στην περιοχή συντέλεσε επίσης και η διοργάνωση διάφορων εκδηλώσεων, κυρίως αθλητικών και πολιτιστικών, που πραγματοποιήθηκαν κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο και προσέλκυσαν τόσο ξένους όσο και ντόπιους επισκέπτες.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι η πλειοψηφία των επισκεπτών που διέμειναν στο Τρόοδος το καλοκαίρι ήταν κυρίως κύπριοι.

«Οι κύπριοι επισκέπτονται και διαμένουν στο Τρόοδος κυρίως το καλοκαίρι και το χειμώνα, ενώ οι ξένοι επισκέπτες προτιμούν το φθινόπωρο και την Άνοιξη την περιοχή», σύμφωνα με το λειτουργό της ΕΤΕΠ.

Διευκρίνισε ακόμα, ότι οι πλείστοι τουρίστες από το εξωτερικό που επισκέπτονται συνήθως την άνοιξη και το φθινόπωρο το Τρόοδος συνδυάζουν τη διαμονή τους με κάποια παραθαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Στο Τρόοδος έρχονται κυρίως για να προβούν σε μια από τις εξειδικευμένες δραστηριότητες που προσφέρει η περιοχή, όπως μεταξύ άλλων η πεζοπορία, η ποδηλασία και οι επισκέψεις σε μουσεία, μοναστήρια και οινοποιεία, υπογράμμισε.

Δημοφιλής το Τρόοδος στους ισραηλίτες

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ιδιαίτερη αύξηση των επισκεπτών από το Ισραήλ στην περιοχή του Τρόοδους.  Σε αυτό συνέβαλαν τόσο η αύξηση των πτήσεων, όσο και ότι το Ισραήλ είναι πολύ κοντά στην Κύπρο. «Για τους ισραηλίτες είναι πολύ δημοφιλής προορισμός το Τρόοδος και έρχονται ολόχρονα», σημείωσε ο λειτουργός του ΕΤΕΠ.

Ερωτηθείς εξάλλου εάν ρώσοι τουρίστες επιλέγουν το Τρόοδος για τις διακοπές τους, ανέφερε ότι οι ρώσοι δεν διαμένουν στο Τρόοδος, αλλά επισκέπτονται καθημερινά την περιοχή, τονίζοντας ότι υπάρχουν τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης του τουριστικού ρεύματος από αυτή τη χώρα για την περιοχή. Ανάφερε επίσης ότι χιλιάδες είναι καθημερινά οι τουρίστες οι οποίοι πραγματοποιούν μονοήμερες επισκέψεις, στην ευρύτερη περιοχή του Τροόδους.

Δεν «πωλούν» το Τρόοδος ως προορισμό

Αναφερόμενος στη μειωμένη προσέλευση τουριστών στην περιοχή του Τροόδους, ο κ. Κωνσταντίνου δήλωσε ότι «οι τουριστικοί πράκτορες «πωλούν» την Κύπρο ως προορισμό ήλιου-θάλασσας, ενώ θα μπορούσαν παράλληλα να προωθήσουν και άλλες μορφές τουρισμού που προσφέρουν οι ορεινές περιοχές της χώρας. «Υπάρχουν κάποιοι τουριστικοί πράκτορες που προωθούν το Τρόοδος, αλλά σίγουρα υπάρχει μεγάλο πεδίο για βελτίωση, καθώς δεν είναι αρκετό για να καλύψουν την περιοχή και να δώσουν προς το παρόν προοπτική».

Επιπλέον, είπε ότι θα πρέπει να διαφοροποιηθεί ο τρόπος προβολής της Κύπρου στο εξωτερικό. Να προωθηθούν οι εξειδικευμένες μορφές τουρισμού και να μην προωθούνται ως συμπληρωματικές δράσεις στο κύριο προϊόν του τουρισμού μας που είναι ο ήλιος-θάλασσα.

Ο κ. Κωσταντίνου τόνισε ότι εάν δεν βρεθεί τρόπος να αυξηθεί η επισκεψιμότητα των ξένων στο Τρόοδος, τότε δεν θα μπορούν τα καταλύματα της περιοχής να είναι βιώσιμα και να προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

Στο μεταξύ ανέφερε ότι οι 114 κοινότητες του Τρόοδους, οι οποίες βρίσκονται σε τέσσερις επαρχίες (Λευκωσίας, Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου) έχουν χαρτογραφηθεί και έχουν μπει κάτω από την ομπρέλα του ΕΤΕΠ και προωθούνται πλέον ως ενιαίος τουριστικός προορισμός.

Οι εξιδεικευμένες μορφές τουρισμού και οι δραστηριότητες που προσφέρει το Τρόοδος είναι μεταξύ άλλων ο αθλητικός τουρισμός (ποδηλασία, περπάτημα στην φύση, ορειβασία), οινογαστρονομικός τουρισμός (επίσκεψη σε οινοποιεία και επαφή με την τοπική κουζίνα), θρησκευτικός τουρισμός (εκκλησίες και μοναστήρια της Ουνέσκο), πτηνοπαρατήρηση, αστροτουρισμός και γεωλογικός τουρισμός.

Της Ελένης Χαραλάμπους