You are here

Σωσίβιο από την κυβέρνηση αναμένουν οι ξενοδόχοι

19/06/2021 07:00

Αβεβαιότητα εξακολουθεί να επικρατεί στην τουριστική βιομηχανία, με τους ξενοδόχους να εκτιμούν ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, μετά τον Ιούνιο ενδέχεται να χαθεί και ο Ιούλιος. Εναποθέτουν τις ελπίδες τους να παραμείνουν σε λειτουργία μέχρι τον Αύγουστο, στην παράταση των μέτρων στήριξης της απασχόλησης, από το υπουργείο Εργασίας.

Η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου σε δήλωσή της στη StockWatch, επιβεβαίωσε ότι επεξεργάζεται νέο σχέδιο στήριξης των εργαζόμενων στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, αποφεύγοντας να διευκρινίσει εάν θα εκτείνεται μέχρι τον Αύγουστο, όπως ζητούν οι ξενοδόχοι.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης δήλωσε στη StockWatch, ότι οι ξενοδόχοι αναμένουν πλέον μια υποφερτή σεζόν μετά την απόφαση της Βρετανίας να παρατείνει την παραμονή της Κύπρου στην πορτοκαλί κατηγορία μέχρι τις 16 Ιουλίου.

«Η κατάσταση στα ξενοδοχεία είναι πολύ οριακή. Μετά την περσινή καταστροφική χρονιά εισήλθαμε στο 2021 και ήδη η πρώτη εξαμηνία έχει χαθεί. Απ’ κει και πέρα προσπαθούμε να σταθούμε στα πόδια μας με τα σχέδια στήριξης του υπουργείου Οικονομικών και Εργασίας», είπε.

Πρόσθεσε ότι «τα νούμερα των κρατήσεων είναι μονοψήφια, ενώ τα Σαββατοκύριακα οι πληρότητες αυξάνονται από την εγχώρια αγορά. Το τριήμερο του κατακλυσμού αναμένεται πως η πληρότητα θα φθάσει στο 50% από τον εσωτερικό τουρισμό,  όμως αυτό δεν αλλάζει άρδην τα δεδομένα. Κρατούμε μικρό καλάθι και ευελπιστούμε ότι οι εξελίξεις στις αγορές από τις οποίες αναμένουμε τουριστική κίνηση θα μας δώσουν ανάσες επιβίωσης».

Σημείωσε ότι έχουν ακυρωθεί κρατήσεις για τον Ιούλιο, εξέφρασε όμως την προσδοκία να αυξηθούν οι κρατήσεις των Βρετανών από τον Αύγουστο και μετά, σημειώνοντας πως ίσως η χρονιά επιμηκυνθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, αν όλα εξελιχθούν ομαλά και η καλή επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου δεν έχει ανατροπές.

Εξέφρασε επίσης, την ελπίδα να ευδοκιμήσουν οι συνεχείς προσπάθειες της κυβέρνησης προς τη Ρωσία και ξεκλειδώσει τελικά τις ναυλωμένες πτήσεις προς την Κύπρο οι οποίες όπως είπε «θα δώσουν μεγάλες ανάσες στη ξενοδοχειακή βιομηχανία». Ο υπουργός μεταφορών Γιάννης Καρούσος και ο υφυπουργός τουρισμού Σάββας Περδίος, είχαν χθες νέες επαφές με ρώσους αξιωματούχους, οι οποίες είχαν θετική κατάληξη. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Καρούσος έγραψε οτι η αεροπορική σύνδεση με τη Ρωσία αποκαθίσταται από τις 28 Ιουνίου.

Αναφερόμενος στον εσωτερικό τουρισμό, ο κ. Ρουσουνίδης, επανέλαβε ότι «αποτελεί ένα πολύ μικρό κομμάτι της τουριστικής βιομηχανίας το οποίο θα θέλαμε να αυξήσουμε και ίσως φέτος να είναι μια ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα μομέντουμ και με την εσωτερική αγορά».

Αγανακτισμένοι οι Βρετανοί

Ο εκπρόσωπος της Jet2, Δώρος Χριστοδουλίδης δήλωσε στη StockWatch ότι οι κρατήσεις από τη Βρετανία για όλη τη σεζόν μέχρι και τον Οκτώβριο είναι μηδαμινές, σε επίπεδα πιο κάτω και από του 2020, όπως επεσήμανε.

«Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες στη Βρετανία, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες είναι αγανακτισμένοι με τη στάση της κυβέρνησης διότι είναι η 5η φορά που διαφοροποιεί τις αποφάσεις της. Για το λόγο αυτό αποφεύγουν να κάνουν κρατήσεις γιατί φοβούνται ότι θα χάσουν τα χρήματα τους», είπε.

Σανίδα σωτηρίας τα σχέδια στήριξης

Για μηδαμινές πληρότητες και στα ξενοδοχεία της Πάφου έκανε λόγο μιλώντας στη StockWatch, ο πρόεδρος του τοπικού συνδέσμου Θάνος Μιχαηλίδης εκφράζοντας την αγωνία των ξενοδόχων για τη σεζόν.

«Οι πληρότητες για το μήνα Ιούνιο στα ξενοδοχεία της επαρχίας Πάφου είναι γύρω στο 15% εξαιρουμένου του τριήμερου του κατακλυσμού που αναμένεται πως θα ανέλθουν γύρω στο 40%».

«Άρα», πρόσθεσε, «μιλάμε για εξαιρετικά χαμηλές πληρότητες λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο αριθμό κλινών (29,621 με στοιχεία του 2020) που διαθέτει σε λειτουργία αυτή τη στιγμή η επαρχία Πάφου».

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη,  η κίνηση από τη Ρωσία είναι πολύ μικρή προς την Πάφο διότι η μερίδα του λέοντος των ρώσων τουριστών καταλήγουν στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου και στη Λεμεσό.

Σχετικά με το Ισραήλ είπε ότι «πρόκειται για μια αγορά από την οποία είχαμε ελπίδες ότι με την έλευση τουριστών θα μετριάζαμε κάπως τη κατάσταση, δυστυχώς όμως υπάρχουν ακόμη προβλήματα στη χώρα».

«Συνεπώς δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αγορά που μπορεί να δώσει αέρα αισιοδοξίας στη βιομηχανία. Και ως εκ τούτου μετά την απόφαση της Βρετανίας να μην συμπεριλάβει την Κύπρο στην πράσινη λίστα δεν χάθηκε μόνο ολόκληρος ο Ιούνιος, αλλά και ο Ιούλιος, διότι το μόνο που έχουμε πάρει είναι πολλές ακυρώσεις», είπε.

Τόνισε ότι «αν δεν ήταν σε ισχύ το σχέδιο στήριξης του υπουργείου Εργασίας, το οποίο αναμένουμε να συνεχίσει και τους επόμενους μήνες, τα πλείστα ξενοδοχεία θα είχαν κλείσει ή δεν θα άνοιγαν καθόλου. Χωρίς το σχέδιο είναι αδύνατον να συνεχίσουν τα ξενοδοχεία να λειτουργούν».

Φτωχή η φετινή χρονιά για τη Λάρνακα

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι ξενοδόχοι της επαρχίας Λάρνακας μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Βρετανία η οποία άφησε την Κύπρο στην πορτοκαλί κατηγορία μέχρι τις 16 Ιουλίου, ενώ η Ρωσία μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκλειδώσει τις ναυλωμένες πτήσεις προς την Κύπρο,  όπως δήλωσε στη StockWatch, η πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ της πόλης Ιωάννα Φλωρεντιάδου.

«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι χάνεται και ο Ιούνιος και Ιούλιος. Ανοίξαμε με ενθουσιασμό, αλλά οι εξελίξεις μας απογοητεύουν, καθώς η Λάρνακα στηριζόταν σημαντικά από τη ρωσική αγορά και τη βρετανική. Οι κρατήσεις από τη Βρετανία ακυρώνονται, ενώ από τη Ρωσία μόλις που φθάνουν στο 10%».

«Δυστυχώς» σημείωσε ότι «η χρονιά φέτος θα είναι πολύ φτωχή, ίσως πιο φτωχή και από πέρσι, τα νούμερα μας θλίβουν».

«Εάν δεν συνεχίσουν τα μέτρα στήριξης του υπουργείου Εργασίας αρκετές μονάδες θα κλείσουν. Προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να αφήσουμε τα ξενοδοχεία μας σε λειτουργία αυτό όμως θα εξαρτηθεί από τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων», παρατήρησε.

Οι ξενοδόχοι της επαρχίας Λάρνακας επιβαρύνονται και από το γεγονός ότι παραδοσιακά δεν προσελκύουν σημαντικό μερίδιο εσωτερικού τουρισμού.

Της Ηρώς Ευθυμίου