You are here

Στα σκαριά δέκα νέα ξενοδοχεία με χιλιάδες κλίνες

16/08/2019 06:39

Δέκα νέα ξενοδοχεία και περίπου τρεις χιλιάδες κλίνες θα προστεθούν στην ξενοδοχειακή αγορά το επόμενο διάστημα, εμπλουτίζοντας σημαντικά το εγχώριο τουριστικό προϊόν σε μια περίοδο, όμως, που η αγορά φαίνεται να έχει φτάσει στα όρια της.

Με βάση στοιχεία που συγκέντρωσε η StockWatch από το υφυπουργείο τουρισμού, σήμερα βρίσκονται υπό ανέγερση δέκα ξενοδοχειακές μονάδες με συνολικό αριθμών 3186 κλινών, που θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες 90 χιλ. κλίνες.

Στην Κύπρο υπάρχουν περίπου 800 ξενοδοχειακές μονάδες κυρίως στην ελεύθερη Αμμόχωστο και στην Πάφο.  Η προσθήκη χιλιάδων νέων κλινών τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει σημαντικά την προσφορά σε μια περίοδο που η ξενοδοχειακή βιομηχανία δηλώνει ότι τα έσοδα πιέζονται. 

Η φετινή χρονιά είναι η πιο δύσκολη των τελευταίων ετών λόγω της μείωσης των αφίξεων και της συρρίκνωσης των εσόδων.  Η βελτιωμένη κατάσταση σε ανταγωνιστικούς προορισμούς όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος αλλά και η ραγδαία αύξηση εναλλακτικών διαμονών, όπως μέσω πλατφόρμων τύπου Airbnb, πιέζουν σημαντικά τις τιμές με τους ξενοδόχους να κάνουν λόγο για διψήφια μείωση εισοδημάτων.

Παρά τις φετινές δυσκολίες, η ροή τουριστών στην Κύπρο εκτοξεύτηκε από περίπου 2,4 εκατομμύρια το 2013 σε σχεδόν 4 εκ. το 2018, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο.

Η περίπτωση παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, που άρχισε να διαφαίνεται στον ορίζοντα, ενδέχεται να ενισχύσει τις πιέσεις για τον τουριστικό κλάδο, που πέρασε δύσκολες στιγμές κατά την προηγούμενη παγκόσμια οικονομική κρίση, καθώς οι πληρότητες μειώθηκαν στα 2,1 εκατομμύρια (το 2009).

Σύμφωνα με στοιχεία από το υφυπουργείο τουρισμού που εξασφάλισε η  StockWatch στις 800 ήδη ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν φέτος θα προστεθούν άλλα τρία ξενοδοχεία στη Λευκωσία, ένα στη Λεμεσό και από  δύο ολοκαίνουργια ξενοδοχεία θα αποκτήσουν η Λάρνακα, η Πάφος και η Αμμόχωστος.

Στην πρωτεύουσα η οποία διεκδικεί πλέον σημαντικό μερίδιο από την τουριστική πίτα θα ανεγερθούν δύο ολοκαίνουργια ξενοδοχεία ενώ η Πανγαία που έκανε την είσοδο της στο νησί τον περασμένο Ιούνιο με την  απόκτηση του Holiday Inn και στη συνέχεια την αγορά του Hilton, θα ανακαινίσει πλήρως το πρώτο. Τα άλλα δύο που βρίσκονται υπό εξέλιξη στην πρωτεύουσα είναι το ένα επί της οδού Στασίνου, στο χώρο του πρώην νυχτερινού κέντρου Zoo και το άλλο στην οδό Ομήρου, στο κτήριο του πρώην οπτικού οίκου Θεοφανίδη, για την ανέγερση ξενοδοχείου δέκα ορόφων, και χωρητικότητας σαράντα δωματίων.

Στην Πάφο αναμένεται ότι εντός του 2020 θα λειτουργήσει το Solarium Hotel της Atlantica ενώ θα ξεκινήσουν και τα κατασκευαστικά έργα πεντάστερου ξενοδοχείου της αλυσίδας ξενοδοχείων Korantina Homes στην Πέγεια κοντά στις Θαλασσινές Σπηλιές.

Στη Λεμεσό το 2021 αναμένεται πως θα ανοίξει τις πύλες του το πολυτελές πεντάστερο City of Dreams, Casino Resort με 1.000 κλίνες.

Στην επαρχία Αμμοχώστου αναμένεται ότι εντός του 2020 θα λειτουργήσει το ξενοδοχείο της εταιρείας Τσόκος στην Αγία Νάπα, το Chrysomare Beach Hotel & Resort 640 κλινών αλλά και το πρώτο ξενοδοχείο πέντε αστέρων κινεζικών συμφερόντων που αποκτά ο δήμος Σωτήρας το Sun City Resort & Residences, 460 κλινών, δίπλα από τη μαρίνα Αγίας Νάπας.

Στη Λάρνακα εντός του 2020 αναμένεται ότι θα ανοίξει τις πύλες του και το δεύτερο ξενοδοχείο της γνωστής αλυσίδας Radisson Blu Hotel, το Radisson Blu Beach Hotel, στην περιοχή Δεκέλειας. 

Στην πόλη του Ζήνωνα έκανε την εισαγωγή της και η εταιρεία Η IHG (InterContinental Hotels Group),  η οποία ανακοίνωσε την άφιξη του Hotel Indigo Cyprus – Larnaca η ανέγερση του οποίου θα γίνει κοντά στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων.

Της Ηρώς Ευθυμίου