You are here

ΣΤΕΚ: Αποφασιστικές ενέργειες για ανάκαμψη τουρισμού

02/04/2021 12:00

Αποφασιστικές ενέργειες για γρήγορη ανάκαμψη του τουρισμού ζητά ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ).

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει τον εμβολιασμό των εργαζομένων στον τομέα της φιλοξενίας και επεξήγηση των λόγων κατηγοριοποίησης της Κύπρου στην «κόκκινη» λίστα του ECDC

Επίσης, ζητά να δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία οι Κύπριοι θα μπορούν να διαμείνουν σε ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και υπερψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για κρατικές εγγυήσεις.

Ο ΣΤΕΚ χαιρετίζει το γεγονός πως αρχίζουν να γίνονται σταδιακά βήματα για επιστροφή της ομαλότητας στον ξενοδοχειακό και κατ’ επέκταση στον τουριστικό τομέα.

«Η σταδιακή επανέναρξη των πτήσεων, οι χαλαρώσεις των γενικότερων περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία και η συνέχιση των μέτρων στήριξης των εργαζομένων στον ξενοδοχειακό τομέα από την κυβέρνηση, προφανώς δημιουργούν κάποιες νότες αισιοδοξίας, ειδικά σε συνδυασμό με την σταθεροποιητική πορεία των νέων κρουσμάτων COVID-19 που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα όμως, προστίθεται, «υπάρχουν σημαντικά ζητήματα τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης ώστε η κυπριακή τουριστική βιομηχανία να λειτουργήσει το συντομότερο, στηρίζοντας έτσι την ταχεία οικονομική ανάκαμψη και τη διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας». Τα ζητήματα αυτά απασχόλησαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΤΕΚ κατά την τελευταία του συνεδρία.

Συγκεκριμένα, επιτακτική κρίνεται η ανάγκη όπως το προσωπικό που δραστηριοποιείται στον τομέα της φιλοξενίας, εμβολιαστεί αμέσως μετά από τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.

«Επ’ ουδενί δεν επιδιώκεται ευνοϊκή μεταχείριση έναντι του οποιουδήποτε, ωστόσο, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στις ανταγωνιστικές χώρες είναι ξεκάθαρο πως τουλάχιστον για φέτος, τον αγώνα για προσέλκυση τουριστών θα τον καθορίσει το κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης που θα εκπέμψει η κάθε χώρα ξεχωριστά», σημειώνεται.

«Ενδεικτικές των σχετικών προθέσεων για εμβολιασμούς του προσωπικού του ξενοδοχειακού τομέα σε ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς, είναι οι αναφορές που γίνονται τις τελευταίες βδομάδες στα ελλαδικά Μέσα Ενημέρωσης αλλά και οι σχετικές επίσημες εξαγγελίες που έχουν ήδη γίνει στην Τουρκία», εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ, Άκης Βαβλίτης, για να προσθέσει πως «μία τέτοια εξαγγελία θα αποτελέσει σημαντικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας».

Παράλληλα, παρόλο που ο μεγάλος αριθμός δειγματοληπτικών τεστ που διεξάγονται καθημερινά βοηθά στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας, εντούτοις, φέρνει τη χώρα σε δυσχερή θέση στην κατάταξη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Ο ίδιος ο οργανισμός σημειώνει πως ο Δείκτης νέων περιπτώσεων των τελευταίων 14 ημερών θα πρέπει να υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη διάφορους παράγοντες, όπως τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται ανά 100.000 κατοίκους σε κάθε χώρα. Ωστόσο, από την στιγμή που όλες οι χώρες λαμβάνουν υπόψη τη συγκεκριμένη αξιολόγηση, χωρίς να συνεκτιμούν τις όποιες παραμέτρους, δυστυχώς η Κύπρος βρίσκεται άδικα σε δυσμενή θέση, στην «κόκκινη» κατηγορία.

«Θα πρέπει να σταλεί το μήνυμα από τα αρμόδια υπουργεία, υφ. Τουρισμού, Εξωτερικών, Υγείας, πως ο λόγος που ο Δείκτης νέων κρουσμάτων εμφανίζεται τόσο υψηλός, είναι επειδή σε σύγκριση με άλλες χώρες, διεξάγονται πολλαπλάσιοι προληπτικοί έλεγχοι καθημερινά. Δεν θεωρούμε πως μπορεί να αλλάξει η κατηγοριοποίηση του ECDC αλλά τουλάχιστον να είναι εμφανές ότι η ‘κακή’ κατηγοριοποίηση είναι αποτέλεσμα της καλή προληπτικής στρατηγικής που ακολουθούμε ως χώρα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ.

Επίσης, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΤΕΚ θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό, να γνωστοποιηθεί στους επαγγελματίες της ξενοδοχειακής βιομηχανίας η ακριβής ημερομηνία κατά την οποία θα επιτραπεί στους Κύπριους πολίτες να διαμείνουν εκ νέου σε ξενοδοχειακές μονάδες. Ο κ. Βαβλίτης εξηγεί πως οι ξενοδοχειακοί χώροι αποτελούν ελεγχόμενο περιβάλλον, με αυστηρά πρωτόκολλα λειτουργίας και ασφάλειας και δεν δικαιολογείται η όποια καθυστέρηση στο άνοιγμα τους και για τους Κύπριους επισκέπτες.

Τέλος, έχοντας υπόψη πως η φετινή χρονιά κατά πάσα πιθανότητα θα είναι πιο δύσκολη για τον τομέα απ’ ότι αρχικά αναμενόταν, ο ΣΤΕΚ καλεί τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων να υπερψηφίσουν το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για την παροχή κρατικών εγγυήσεων το οποίο ενέκρινε προ ημερών το Υπουργικό Συμβούλιο. Με αυτόν τον τρόπο, οι επιχειρήσεις θα έχουν ένα σημαντικό εργαλείο στη διάθεσή τους για να αντεπεξέλθουν της δύσκολης συγκυρίας.