You are here

ΣΤΕΚ: Δύσκολος τουριστικός μήνας ο Ιούνιος

10/06/2021 11:17

Επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις του ότι και ο Ιούνιος θα είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας τουριστικά, αναφέρει ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), επισημαίνοντας την ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα οι διεργασίες για επανατοποθέτηση της χώρας στον νέο διεθνή τουριστικό χάρτη, όπως διαμορφώνεται από τις νέες τάσεις και αντιλήψεις.  

Ταυτόχρονα, ο ΣΤΕΚ θεωρεί αναγκαία την αύξηση των κονδυλίων για διαφημιστική προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό και αναφέρει ότι θα ζητήσει από τον Υπουργό Οικονομικών αύξηση των σχετικών κονδυλίων, ώστε να καταστεί αισθητή η παρουσία της χώρας σ’ ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Σε σημερινή ανακοίνωση, ο ΣΤΕΚ αναφέρει ότι αν και υπάρχει μία μικρή αύξηση στις αφίξεις, εντούτοις, εξακολουθούν να είναι υποτονικές και προσθέτει ότι «αντίστοιχη είναι και η κατάσταση με τις πληρότητες των ξενοδοχείων, όσων έχουν επαναλειτουργήσει, οι οποίες είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα για τις πλείστες ξενοδοχειακές μονάδες».

Αναφορικά με τις εξελίξεις στις βασικές αγορές, ο ΣΤΕΚ αναφέρει ότι η γενικότερη εικόνα που επικρατεί, είναι πως αρκετοί οργανωτές ταξιδιών και αεροπορικές εταιρείες μεταθέτουν την έναρξη δρομολογίων για τον Ιούλιο και μετά.

«Με αυτά τα δεδομένα, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως και οι πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν επαναλειτουργήσει παραμένουν χαμηλές», προσθέτει.

Ο ΣΤΕΚ αναφέρει επίσης ότι τις τελευταίες βδομάδες, κατά την προσπάθεια πολλών ξενοδοχειακών μονάδων να επαναλειτουργήσουν, διαφάνηκε πως υπάρχει σημαντικό πρόβλημα εξεύρεσης προσωπικού, προσθέτοντας ότι «μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται σε σχέση με κάποιες συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως καμαριέρες, καθαρίστριες και άτομα που ασχολούνται με το πλύσιμο των σκευών στις κουζίνες (λαντζέρηδες)».

Επικαλούμενος στοιχεία, ο ΣΤΕΚ αναφέρει ότι διαφαίνεται πως το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί λόγω τριών βασικών αιτιών, που είναι ότι αρκετά άτομα που τους τελευταίους μήνες λάμβαναν το επίδομα στήριξης, απασχολήθηκαν και με άλλες εργασίες, άλλοι νόμιμα κι άλλοι όχι, και πλέον δεν είναι διατεθειμένοι να επιστρέψουν στις παλιές τους εργασίες.

Άλλη αιτία, συνεχίζει, είναι λόγω του παρατεταμένου κλεισίματος της ξενοδοχειακής βιομηχανίας κάποιοι εργαζόμενοι άλλαξαν τομέα απασχόλησης, ενώ μία τρίτη αιτία είναι ότι αρκετοί Ευρωπαίοι εργαζόμενοι έχουν πλέον επιστρέψει στις χώρες τους.

Ο ΣΤΕΚ αναφέρει ότι θα επικοινωνήσει άμεσα με την αρμόδια υπουργό Εργασίας κι άλλους εμπλεκόμενους φορείς για να υποβάλει συγκεκριμένες εισηγήσεις για άμβλυνση του προβλήματος το συντομότερο δυνατό.