You are here

ΣΤΕΚ: Οφέλη από ποιοτικό τουρισμό

24/09/2021 09:40

Μόνο μέσω του ποιοτικού τουρισμού μπορούν να αυξηθούν πραγματικά τα οφέλη για το σύνολο της κοινωνίας, αναφέρει ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ. Άκης Βαβλίτης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού που τιμάται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO).

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού έχει ως θέμα «Τουριστική Ανάπτυξη χωρίς Αποκλεισμούς» (Tourism for Inclusive Growth).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, διανύοντας ακόμα ένα χρόνο προκλήσεων, με την πανδημία του COVID-19 να είναι ακόμα στο παγκόσμιο προσκήνιο, επιβάλλεται η ανάγκη για νέο “κοινωνικό συμβόλαιο” και ιδιαίτερα στον τουριστικό κλάδο, αφού είναι ξεκάθαρο ότι η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη μετάβασης προς έναν πιο βιώσιμο, ασφαλή και καθαρό τουρισμό.

Ο τουρισμός, είναι ένας από τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού μέχρι σήμερα. Η Ευρώπη, ως ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, δέχτηκε μεγάλο πλήγμα με τις επακόλουθες επιπτώσεις να επηρεάζουν σε τεράστιο βαθμό τη βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων και τα ευρύτερα οικονομικά των χωρών-μελών. Εστιάζοντας στους κύριους καλοκαιρινούς μήνες από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων από τουρίστες κατά το 2020 σε καταλύματα στην ΕΕ ήταν 779 εκατομμύρια, σε σύγκριση με 1,531 εκατομμύρια το προηγούμενο έτος (2019), σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Με άλλα λόγια η ζήτηση για τουριστικά καταλύματα το 2020 ήταν περίπου στο μισό (μείωση 49,1%) από ό,τι ήταν το 2019.

Παρόλα τα απογοητευτικά αποτελέσματα της περσινής χρονιάς, ο διεθνής τουρισμός σημείωσε μικρή άνοδο τον Μάιο του 2021, σύμφωνα με το νεότερο Παγκόσμιο Τουριστικό Βαρόμετρο του Διεθνούς Οργανισμού Τουρισμού (έκδοση Ιουλίου 2021), με τις αφίξεις σε πολλές χώρες να αυξάνονται, καθώς ορισμένοι προορισμοί άρχισαν να χαλαρώνουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών αυξήθηκε ελαφρώς.

Σ’ αυτήν τη δύσκολη στιγμή της επανεκκίνησης του τουρισμού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού στρέφει την προσοχή του πέραν από τις στατιστικές και τις προβλέψεις που κατέγραψε η παγκόσμια αγορά. Αναγνωρίζει ότι, πίσω από κάθε αριθμό, υπάρχει ένα άτομο, που δεν θα πρέπει να μείνει πίσω από τα νέα δεδομένα και τις εξελίξεις που ακολουθούν, καθώς ο κόσμος αρχίζει να ανοίγει ξανά και να κοιτάζει προς το μέλλον.

«Στην Κύπρο, η διαχρονική σημασία του τουρισμού είναι αναντίλεκτη αφού για δεκαετίες αποτελεί την πιο σταθερή πηγή ανάπτυξης της οικονομίας. Μέσω του τουρισμού είναι που η Κύπρος γίνεται γνωστή διεθνώς, οι τοπικές κοινότητες αποκτούν ευρύτερη αναγνώριση και οι τοπικές κοινωνίες εξελίσσονται», αναφέρεται.

Με γνώμονα τον χάρτη πορείας για τον βιώσιμο τουρισμό, που στόχο έχει τη μείωση του κλιματικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος του τομέα καθώς και τους στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης που έθεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καλούμαστε ως Κύπρος να χαράξουμε ισόρροπη και μακροχρόνια τουριστική στρατηγική. Κι αυτό σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος, κοινωνική ανταποδοτικότητα, ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης, διατήρηση και ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού. Η ολιστική βιώσιμη ανάπτυξη θα είναι για την Κύπρο το μεγάλο στοίχημα της επόμενης ημέρας, η νέα μεγάλη πρόκληση, για να ανταποκριθούμε στις νέες ανάγκες.

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ, δήλωσε σχετικά: «Ο Σύνδεσμος μας από την αρχή της πανδημίας βρίσκεται σε εγρήγορση και παρακολουθεί τόσο τις παγκόσμιες εξελίξεις αλλά και τις τοπικές τάσεις της αγοράς. Ο ΣΤΕΚ, από το 1997 έως σήμερα, συμβάλλει αδιάλειπτα στις προσπάθειες για διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης και χωρίς αποκλεισμούς τουριστικής στρατηγικής η οποία θα οδηγήσει στην πολυπόθητη στροφή προς τον ποιοτικό τουρισμό. Η χώρα μας πρέπει να τοποθετηθεί στον παγκόσμιο χάρτη ως ένας ποιοτικός προορισμός, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου επισκέπτη και θα αποτελεί προορισμό προτίμησης. Μόνο μέσω του ποιοτικού τουρισμού θα επιτευχθεί πραγματικά ο στόχος για ανάπτυξη του τομέα από την οποία θα επωφελείται ολόκληρη η κοινωνία του τόπου».