You are here

ΣΤΕΚ: Συνεχής αξιολόγηση τουριστικών δεδομένων

26/09/2022 12:27

Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Μέρα Τουρισμού, υπό τον τίτλο «Επαναξιολογώντας τον Τουρισμό - Rethinking Tourism», που τιμάται στις 27 Σεπτεμβρίου, ο ΣΤΕΚ θεωρεί επιβεβλημένη την επιστημονική και διαρκή αξιολόγηση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, με απώτερο στόχο τη μετατροπή της Κύπρου σε ένα ποιοτικό τουριστικό προορισμό με ότι αυτό συνεπάγεται.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΤΕΚ, μετά από μία διετία σκληρής δοκιμασίας από την επέλαση του COVID-19, ο τουριστικός τομέας ανακάμπτει και καλείται να πορευθεί σε μια νέα κανονικότητα, αντλώντας διδάγματα από την περίοδο της πανδημίας, έχοντας ενώπιον του το στοίχημα της πράσινης μετάβασης.

Στην Κύπρο, σημειώνεται, η ανάκαμψη του τουρισμού, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφει η κυπριακή οικονομία συνεπεία, ακριβώς, των αυξημένων τουριστικών αφίξεων και εσόδων.

Ο ΣΤΕΚ αναφέρει, πως θεωρεί ότι τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, εάν ληφθούν υπόψη οι απώλειες τουριστικών ροών από τη Ρωσία, τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για την Κύπρο και σε μικρότερο βαθμό από την Ουκρανία.

«Στη σημερινή εποχή, η έγκαιρη στατιστική πληροφόρηση και η σε βάθος ανάλυση των τουριστικών τάσεων που καταγράφονται μετά την πανδημία, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες πάνω στους οποίους πρέπει να βασιστούν οι δράσεις για προσαρμογή του δικού μας προσφερόμενου προϊόντος», προστίθεται.  

Εξ αφορμής της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ, Άκης Βαβλίτης, δήλωσε ότι «σε μια χρονιά αυξημένων προκλήσεων, όπως αυτή που διανύουμε και πολύ περισσότερο αυτής που έρχεται, παραμένουμε σε εγρήγορση για να μπορούμε να διαβάζουμε έγκαιρα τις εξελίξεις στο ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον και να προσαρμοζόμαστε ανάλογα στις νέες τάσεις και τις αλλαγές που συντελούνται. Κατά την άποψή μας, κλειδί για την επιτυχία αποτελεί η συλλογική δράση με γνώμονα πάντα τη συνεχή ποιοτική βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος. Σ’ αυτό το πλαίσιο, καλούμαστε να θέσουμε τις βάσεις και για την πράσινη μετάβαση με γνώμονα τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη».

Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμιου Μέρα Τουρισμού, ο ΣΤΕΚ σε μια προσπάθεια να συλλέξει τις απόψεις και εισηγήσεις της νέας γενιάς για τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας και τη γενικότερη ευαισθητοποίηση τους γύρω από θέματα τουρισμού, απευθύνεται στους μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών καλώντας τους να τις αναπτύξουν υπό μορφή έκθεσης. Η θεματική, έχει επιλεγεί με βάση το κεντρικό μήνυμα της φετινής παγκόσμιας, «Επαναπροσδιορίζοντας το κυπριακό τουριστικό προϊόν». Οι μαθητές καλούνται να αναπτύξουν τις ιδέες τους, σχετικά με το πως επηρεάζει ο τουρισμός την κοινωνία και την οικονομία της χώρας, ποια θεωρούν ότι είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Κύπρου και αν θα τους ενδιέφερε να εργαστούν στον τουριστικό τομέα. Η προθεσμία υποβολής των εκθέσεων, είναι μέχρι 15 Νοεμβρίου.